Újfehértói vasúti baleset: a traktoros azonnal meghalt, a sérültek már elhagyhatták a kórházat

Egymás után két személyvonattal ütközött egy traktor egy vasúti átjárónál. Az egyik szerelvény kisiklott, egy kocsija az oldalára fordult. A mentőszolgálat tömeges balesethez riasztott, de a nagyobb mentőerőket később visszafordították.
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Április 20-án 15:30-kor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó határában két személyvonat ütközött össze egy traktorral, amely a fénysorompó tiltó jelzése ellenére felhajtott a sínekre – olvasható a MÁV honlapján a vasúti társaság által az esetről közzétett, több alkalommal is frissített cikkben. A Debrecenből Záhonyba tartó szerelvényen senki nem sérült meg, a Záhonyból Püspökladány felé haladó vonat mozdonya és három kocsija azonban kisiklott, 5 utas és a mozdonyvezető is megsérült. A MÁV tájékoztatása szerint őket már tegnap este hazaengedték a kórházból.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tegnap délután, a szakadó esőben tartott élő Facebook-bejelentkezésében elmondta: tömeges balesetre számítva 13 mentőegységet, 2 mentőhelikoptert és egy tömeges baleseti egységet riasztottak a helyszínre, még az OMSZ főigazgatója is Újfehértóra indult. Később kiderült, hogy a traktoros a helyszínen az életét vesztette, rajta kívül pedig 5-6 személy könnyebb sérülést szenvedett, a nagyobb mentőerők ezért visszafordultak.

MTI/Balázs Attila

A katasztrófavédelem honlapján olvasható információk szerint 39 tűzoltó vonult a helyszínre, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett Újfehértóról, Nyíregyházáról, Nyíradonyból, Debrecenből és Hajdúnánásról is érkeztek hivatásos és önkéntes tűzoltók. „A beavatkozók műszaki mentési munkálatokat végeztek, a vonaton utazók biztonságos leszállásában segítettek, átvizsgálták a szerelvényeket, biztosították a helyszínt” – írták.

MTI/Balázs Attila

A balesetről a helyszínről tudósító SZON arról számolt be, hogy a rendőrség a mentésben résztvevőkön kívül órákon keresztül senkit sem engedett a szerelvények közelébe, a közelben lakók a 4-es számú főútról figyelték az eseményeket. A portál beszámolója szerint 17:39-kor, több mint két órával az ütközéseket követően érkezett a helyszínre egy Ikarus 200-as autóbusz, hogy elszállítsa onnan azokat a vasúti dolgozókat és utasokat, akik nem szenvedtek sérüléseket.

Egy oszlopot is elsodort a kisiklott szerelvény

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a sínekre szabálytalanul felhajtó mezőgazdasági vontatót az első személyvonattal történt ütközés ereje lökte a másik vágányra, így találhatta el az ellenkező irányba, Záhonyból Püspökladányba haladó szerelvény is. „Utóbbi szerelvény mozdonya és három személykocsija kisiklott, az egyik az oldalára fordult, a kisiklott szerelvény egy felsővezeték-tartó oszlopot is elsodort – mondta a vasúttársaság vezetője, megjegyezve, ilyen jellegű vasúti balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek” – olvasható a távirati iroda beszámolójában. Homolya az MTI-nek azt is elmondta: komoly anyagi kár keletkezett a vasúti járművekben. Az állami hírügynökség információi szerint a két vonaton összesen mintegy 20 utas tartózkodott.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A baleset óta Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok közlekednek, a menetidő 30-60 perccel nőtt meg ezen a szakaszon. A MÁV szerint több napra is szükség lehet ahhoz, hogy Hajdúhadház és Újfehértó között mindkét vágányt járhatóvá tegyék.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.