Heti koronavírus-körkép: hajdú-bihari politikusok is követték a miniszterelnök teraszozási példáját

Megyeszerte csökken az új fertőzöttek száma, de az előző héten is voltak újabb halálesetek. Saját dolgozói számára alakított ki oltópontot a hajdúböszörményi Tungsram-gyár. Polgáron a város DK-s polgármestere is részt vesz az oltandó idősek Debrecenbe szállításában.
debreciner.hu

Habár már túl vagyunk a tetőzésen, azért még javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debrecen polgármestere ismét csendben maradt

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere az elmúlt hét nap folyamán – ahogy az a járvány kezdete óta már számos alkalommal előfordult – egyetlen bejegyzést sem tett közzé a közösségi oldalán a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Az önkormányzat honlapján a koronavírussal kapcsolatos információk megosztására létrehozott tájékoztató felület már február 25-e óta, több mint két hónapja nem frissült. A városi segélyalappal kapcsolatos februári hírt leszámítva 2021-ben még semmilyen tartalmat nem töltöttek fel ide.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai hűtőládában viszik az újonnan érkezett német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot a hivatal raktárába Debrecenben április 21-én
MTI/Czeglédi Zsolt

Oltópontot alakított ki Hajdúböszörményben a Tungsram

Április 23-án jelent meg a Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornáján egy videó, amelyben Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere arról beszélt, hogy 176 fertőzöttről van tudomásuk, ami az előző héthez képest 20 százalékos csökkenést jelent. 19 beteget ápolnak kórházban, a járvánnyal összefüggésben újabb 3 böszörményi személy hunyt el. A polgármester elmondása szerint a beoltottak száma a településen már 10 ezer fölött van, de ettől függetlenül továbbra is óvatosságra kérte a helyieket.

Április 23-án jelent meg egy hír Hajdúböszörmény honlapján, amely szerint a Tungsram cég felajánlotta, hogy mind az öt magyarországi gyárában oltópontot alakítsanak ki. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal engedélyezte, hogy a hajdúböszörményi gyárban végrehajtsák az oltásokat. „A megvalósulás lehetőségeiről csak most kezdődik az egyeztetés, ám a feltételek között szerepel, hogy csak az országos rendszerben regisztrált munkatársakat lehet beoltani a telephelyen, és az oltó orvos végezheti a szükséges adminisztrációt” – olvasható a cég közleményében, amelyet a város honlapja publikált.

Több városban is csökkent a fertőzöttek száma

Számos további városvezető döntött úgy, hogy tájékoztatja a lakosságot a településen tapasztalható járványhelyzetről. Így tett Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere, aki a Daru TV-ben április 23-án arról beszélt: a „szórványosan érkező” információi szerint közel 2000-en kaptak eddig legalább egy oltást Balmazújvárosban. A polgármester elmondása szerint az óvodai és bölcsődei dolgozók közül egy személy van táppénzen koronavírus-fertőzés miatt, a település legfrissebb esetszámait azonban ezúttal nem ismertette.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere április 23-án a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében tájékoztatta a város lakosságát, hogy az elmúlt héten 30 új fertőzöttet regisztráltak, továbbá egy személy elhunyt a járvánnyal összefüggésben. A polgármester posztja szerint ezen a héten várhatóan 2000 berettyóújfalui lakost oltanak be. Április 25-én Muraközi egy szelfit publikált a Facebook-oldalán, amelyen – a miniszterelnök példáját követve – egy pohár itallal a kezében ül egy vendéglátóhely teraszán. „Azért van lehetőség a teraszok újranyitására, mert Magyarország az oltási folyamat bajnoka!” – olvasható a képre illesztett felirat.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere a város honlapján április 21-én arról tájékoztatott, hogy 31 aktív koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk, a számuk pedig jelentősen csökkent a korábban közölt adatokhoz képest. A polgármester közlése szerint eddig összesen 608 fertőzöttet regisztráltak Derecskén, továbbá eddig 6 személy hunyt el a járvánnyal összefüggésben. A városvezető arra biztatta a település lakóit: aki még nem tette, regisztráljon a védőoltásra a kormányzati honlapon.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere a saját Facebook-profilján április 23-án azt közölte: továbbra is 20 alatt van a fertőzöttek száma, ugyanakkor fokozott óvatosságra intette a település lakóit. A polgármester a regisztrációra biztatott, majd bejelentette, hogy az óvodák és iskolák április 19-i nyitását az önkormányzat 500 maszkkal segítette.

Kattints a képre!
Debreciner

Tóth József (DK), Polgár polgármestere április 23-án a település Facebook-oldalára posztolt videóban arról beszélt, hogy kötelező házikaranténban 69-en tartózkodnak, ez csökkenést jelent az előző heti 86 személyhez képest, újabb haláleset pedig a járvánnyal összefüggésben a településen nem történt. Tóth tájékoztatása szerint eddig összesen 2149-en kaptak oltást Polgáron, közülük 627-en már a második adagot is. A polgármester a polgáriakat arra kérte: regisztráljanak a védőoltásra, ha sorra kerülnek, akkor pedig fogadják el a háziorvosuk által ajánlott vakcinát.

Április 21-én az önkormányzat egy fotót közölt arról, hogy a polgármester éppen elindul vagy megérkezik egy csapat idős lakossal, akiket a debreceni Klinikai Központ oltópontjára szállított. „Az önkormányzat három gépkocsival, Tóth Tamás, Bereczki Róbert és Tóth József önkéntes sofőrökkel a háziorvosok jelzése alapján folyamatosan szállítja az idős polgáriakat a debreceni kórház oltópontjaira” – olvasható a bejegyzésben.

A Hajdú-Bihar megyei városok heti víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere április 19-i bejegyzésében arról írt: az elmúlt hetekben közel 1900 hetven év feletti idős személyt támogattak a járvány miatt létrehozott szolidaritási alapból vásárolt élelmiszercsomagokkal. Ez a település lakosságának körülbelül a 11 százalékát jelenti.

Tiba szerint azonos módszertannal a középmezőnyben lenne a magyar halálozás

A megye hat – egyaránt kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselője közül ketten szólaltak meg a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Vitányi István, a berettyóújfalui központú 4-es számú választókerület képviselője április 24-én egy berettyóújfalui étterem teraszán készült fotóval üzente meg követőinek: regisztráljanak minél többen, fogadják el a felkínált védőoltást, hogy folytatódhasson az ország megnyitása. Berettyóújfalu polgármesteréhez hasonlóan Magyarországot ő is „az oltási folyamat bajnokának” nevezte.

Tiba István, a hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerület képviselője április 22-én és 23-án az újabb nyitási lépéseket harangozta be, április 23-i élő videóbejelentkezésében pedig részletesen foglalkozott a témával. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem tud arról, hogy Magyarországra bekerültek volna nem megfelelően ellenőrzött oltóanyagok. A végzettsége szerint fogorvos politikus az előző bejelentkezéséhez hasonlóan ismét beszélt arról, hogy az oltás a súlyos megbetegedéstől véd, nem a fertőzéstől. „A maszk pedig azért kell az oltások ellenére is, mert attól, hogy valaki megkapta a két oltást, attól elkaphatja a vírust, és ugyanúgy fertőzhet bárki mást, mint az, aki nem kapta el a vírust” – mondta Tiba, aki vélhetően arra gondolt, hogy aki megkapta a két oltást, az ugyanúgy fertőzhet meg másokat, mint akit még nem oltottak be.

Egy állampolgár megkérdezte a képviselőt: „miért nem engedik szabadon” az embereket, ha már ilyen magas az oltottak száma. Tiba a kérdés felolvasása után arra buzdította a követőit: gyorsan telefonáljanak a rendőrségre, ha a kérdezőt valaki fogságban tartja. Ugyanez a választó felvetette, miért van az, hogy az oltások mellett a halálozásban is első lett Magyarország. Tiba ezzel kapcsolatban azt állította: „hogyha azonos metódus szerint nézzük az elhalálozottakat”, Magyarország valójában a középmezőnyben szerepel a világ országai között a koronavírusban elhunyt betegek számát tekintve. (A Worldometer adatai szerint cikkünk írásakor lakosságarányosan az egész világon Magyarországon hunyt el a legtöbb ember a koronavírussal összefüggésben.)

Tiba István a bejelentkezése végén beszélt a balmazújvárosi oltási adatokról is. Hegedüs Péter polgármester 2000-es számával szemben ő 6650 olyan lakosról beszélt, aki már megkapta az első oltását, a tudomása szerint 2600 balmazújvárosinak pedig már a második vakcinát is beadták. Tiba hazugnak nevezte a polgármestert, majd a Fidesz jelenleg futó, az ellenzéki pártokat oltásellenességgel vádoló országos kampányára rímelve arra kérte a választókat: ne dőljenek be azoknak, akik másokat lebeszélnének az oltásról, miközben saját magukat beoltatják.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.