Megszavazta az Országgyűlés a Debreceni Egyetem magánkézbe adását is

A kormánypárti többség 132 igen szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot. A fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumába a jelenlegi kormány delegálhat tagokat, élethosszig tartó mandátummal. A teljes egyetemi vagyon a Fidesz irányítása alá kerülhet.
debreciner.hu

Az Országgyűlés ma, április 27-én szavazott az ország 11 felsőoktatási intézménye, többek között a Debreceni Egyetem (DE) vagyonkezelő alapítványi fenntartásba helyezéséről, valamint az eddig állami tulajdonban lévő egyetemi vagyon a DE, valamint az azt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány tulajdonába helyezéséről. A szavazásoknál kisebb fennakadást okozott, hogy a kormánypártok és az ellenzék képviselői közül is többeknek elromlott a szavazógépe, ezért egy néhány perces technikai szünetet kellett elrendelni. A DE magánosításáról szóló T/15727 számú, minősített többséget igénylő pontokat is tartalmazó törvényjavaslatot végül az Országgyűlés 132 igen szavazattal, 59 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el. 8 képviselő nem vett részt a szavazáson.

A most elfogadott törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, kivéve az átadásra kerülő vagyonról szóló rendelkezések, amelyek augusztus elsején, illetve az alapítói jogoknak az államról az alapítványra szállásáról szóló paragrafus, amely december 31-én lép hatályba.

Bóna Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselőnek nem működött a szavazógépe, ő kézzel szavazta meg a törvényjavaslatot
parlament.hu

Mivel borítékolható volt, hogy a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP-képviselők szavazataival elfogadják a felsőoktatással kapcsolatos törvényjavaslatokat, a mai napra gyásznapot hirdetett öt egyetemi szervezet, a Free PTE, a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, a Veritas Virtus Libertas és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom. „Ezt az autoriter úthengert sajnos megállítani nem tudjuk, viszont az autonómia lángját továbbra is őrizhetjük, ezért egy online szolidaritási eseményt szervezünk erre a napra, hogy felhívjuk a figyelmet, vannak még olyan közösségek az országban, akik nem hisznek a hatalom által politikai célokból irányított oktatásban” – írták a kezdeményezők a közösségi médiában.

A Debreceni Egyetem privatizációja ellen tiltakozó oktatókat és hallgatókat tömörítő SzabaDEgyetem csoport közvetlenül a szavazást megelőzően a Debrecinert arról tájékoztatta: tagjaik ma este mécseseket és fekete szalagokat fognak elhelyezni a város különböző pontjain.

Négy hónap alatt keresztülvitte az akaratát a kormány

Január 7-én a Debreciner és a Magyar Narancs írta meg először, hogy a kormány döntött a Debreceni Egyetem alapítványi kézbe helyezéséről. Habár a Fidesz-KDNP kezdettől igyekezett úgy beállítani a folyamatot, mintha azt maguk a felsőoktatási intézmények kezdeményezték volna, az elmúlt hónapokban számos jelét láthattuk annak, hogy a 11 egyetem alapítványi fenntartásba helyezését a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta, a szenátusi döntések csak formalitásnak tekinthetők.

Az ITM és az egyetemi átalakítás támogatói szerint a magánosítások hozzájárulnak a felsőoktatás versenyképességének növeléséhez. Az ellenzők szerint azonban ez nem igaz, továbbá a folyamat az egyetemi autonómia sérülésével fog járni, a magánosítás valódi célja pedig az intézmények és a hozzá tartozó vagyon Fidesz-KDNP általi közvetlen felügyeletének, irányításának biztosítása egy esetleges kormányváltás utáni helyzetben. Ezt látszik alátámasztani, hogy a törvény szerint az alapítványok kuratóriumának tagjait a kormány nevezi ki, a mandátumuk élethosszig szól, a későbbiekben szükséges tagpótlásról már a kuratórium dönt, továbbá, hogy az elmúlt években alapítványi kézbe helyezett egyetemek esetében kormánytagok, illetve kormányközeli személyek is kuratóriumi tagokká váltak.

A Debreceni Egyetem autonómiájáért korábban a SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért nevű Facebook-csoport indított petíciót, ezt a mai napig közel 1200-an írták alá.

Kapcsolódó írások:

- Alapítványi kézbe kerülhet a Debreceni Egyetem

- Alapítványosítás következik? - Új működési modell vizsgálatáról szól a Debreceni Egyetem közleménye

- Modellváltás? Heteken belül megszavazhatja a szenátus a Debreceni Egyetem privatizálását – Szegeden már tiltakoznak a hallgatók

- Politikai megszállás zajlik a magyar felsőoktatásban Fábián István szerint

- A mit modellváltásnak hívnak, az a „Fidesz-hálózat bebetonozása” – írja Pálinkás József a hvg.hu-n

- A DEHÖK elnöke szerint a Momentum miatt esett el egy 10 milliárd forintos kollégiumfelújítástól a Debreceni Egyetem

- Megszavazza a DEHÖK a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett magánosítását

- Petíciót indítottak a Debreceni Egyetem autonómiájáért

- Törvényi garanciák kellenek az egyetemi autonómia és a szerzett munkavállalói jogok megmaradásához

- Órákon belül megszavazhatják a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba kerülését

- Íme annak a szenátusnak a névsora, amelyik megszavazta a Debreceni Egyetem modellváltásnak nevezett kiszervezését

- „Erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – debreceni professzorok

- A Debreceni Egyetem professzorai kérnek egyeztetést – RTL Híradó

- 38 civil szervezet tiltakozik az antidemokratikus egyetemi folyamatok ellen

- Az első Orbán-kormány privatizációért felelős minisztere koordinálja a felsőoktatási „modellváltást”

- „A város és az egyetem is echte narancs, nincs mit szépíteni” – nem mindenkinek tetszik a modellváltás Debrecenben

- Petíciót indít és országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az LMP az egyetemi autonómia védelméért

- „Mindez az értelmiség elleni totális háború újabb állomása” – Így látja az Oktatói Hálózat az egyetemek privatizálását

- Egy levélben két interjúkérésünket is elutasította a Debreceni Egyetem

- A járvány és az öncenzúra akadályozza az ellenállást – A Debreceni Egyetemről is beszélgettek a Partizán műsorában

- Nyomokban ellenállást tartalmaz

- A kormány nem is akarta privatizálni a vidéki egyetemeket – fejtegette Pósán László fideszes képviselő

- SZILVÁSSY ZOLTÁN: „Az elégedetlenkedőket a Magyar Szocialista Munkáspárt és utódpártja tagjai között lehet megtalálni” – RTL

- Sosem akartak pártérdekeket képviselni – Reagált Szilvássy rektor mondataira a 21 debreceni professzor

- Amit Pósán mondott, annak a „valóságalapja kétes”

- Nemzeti színű szalagokkal tiltakozik a Debreceni Egyetem magánosítása ellen a SzabaDEgyetem csoport

- Átnevezhetik az egyetemet? - Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány – Benyújtották a magánosítási törvényjavaslatot

- Információs sztrájk! – Nyolc egyetem tiltakozó polgárai fogtak össze az átalakításokról folytatott nyílt párbeszédért

- Akarnak-e kuratóriumi tagok lenni? – kérdezi Debrecen fideszes képviselőitől az LMP

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.