A debreceni Hotel Aranybika hamarosan a jelentős állami vagyonnal megerősített Mathias Corvinus Collegiumhoz kerülhet

A tehetséggondozó ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Elismerték ugyanakkor, hogy épületet vásárolnának a debreceni központjuk kialakításához. Az igényeik és a korábbi ingatlanszerzéseik is arra utalnak: a nevezetes szállodát nézhették ki maguknak. Habár Boros József több mint nyolc évvel ezelőtt teljeskörű felújítást ígért, máig nem fejezték be a sok szempontból leromlott állagú hotel renoválását.
debreciner.hu

Egymástól független forrásainktól úgy értesültünk, hogy a 2020-ban többszáz milliárd forintnyi állami vagyonnal feltőkésített, majd további jelentős állami forrásokhoz juttatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) hamarosan megvásárolhatja a Hotel Aranybikát. Úgy tudjuk, hogy Debrecen nevezetes szállodájának tulajdonosával már megegyezett az MCC Alapítvány – amelynek Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár a kuratóriumi elnöke –, ahogy az épülethez tartozó lakások tulajdonosaival is közel állnak a megállapodáshoz. Információink szerint a tranzakció létrejöttét akár napokon belül bejelenthetik.

A Nagytemplom után az Aranybika a második legismertebb épülete Debrecen belvárosának
Koppányi Szabolcs

Kerestük az ügyben az MCC kommunikációs igazgatóságát, a Debrecinernek küldött válaszlevelükben a szállodával kapcsolatos vételi szándékot nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Azt írták: egyelőre nincs olyan debreceni épület a tulajdonukban, amely alkalmas lehet a komplex tehetséggondozó tevékenységük és pedagógiai programjuk megvalósítására. Ugyanakkor a tájékoztatásuk szerint arra készülnek, hogy Debrecenben hamarosan MCC-központot hoznak létre: „Debrecenben már működik a Fiatal Tehetség Programunk, most indul a jelentkezés a Középiskolás Programra, szeptembertől pedig Egyetemi Programunk is elérhető lesz, így Debrecen az MCC tehetséggondozásának egyik központja lesz” – írták.

A belső fotók idén januárban készültek az Aranybikában
NN

Telefonon beszéltünk Erdei Krisztiánnal, az MCC kommunikációs igazgatójával, aki azt elismerte, hogy az intézmény szeretne megvásárolni egy olyan épületet, amely alkalmas lehet a céljaik megvalósítására. Olyan épületre van szükségük, amelyben vannak vagy kialakíthatók közösségépítő terek, ahol a diákok nemcsak tanulhatnak, hanem programokat is szervezhetnek, nyilvános előadásokat tarthatnak. Fontos, hogy szállásokat tudjanak kialakítani a diákok és az oda látogatók, külföldi vendégoktatók részére. Olyan helyet szeretnének, amelyben működtetni lehet kávézót, ahová a diákokon kívül a debreceniek is beülhetnek. Erdei elmondása szerint már a korábbi központjaik kialakítása során is figyeltek arra, hogy azok ne zártak legyenek, hanem legyenek fontosak a helyi közösségeknek.

NN

Az MCC ingatlanügyei kapcsán érdemes megemlékezni arról, hogy az elmúlt néhány hónapban szerezték meg a Pécsi Tiszti Kaszinót és a Miskolci Avas Szállót, két, a debreceni Hotel Aranybikához hasonlóan nagy múltú, patinás, de felújításra szoruló épületet is.

Azt ígérték, 2015-re a régi fényében fog tündökölni

Az Aranybikát 2013-ban vásárolta meg Boros József debreceni milliárdos, miután az előző tulajdonos, a Cívis Hotels Zrt. felszámolás alá került. A szállodát először 2 milliárd forintért árulták, ennyiért azonban senki sem vette meg, végül nettó 1 milliárd forintért jutott hozzá Boros. Pajna Zoltán akkori debreceni alpolgármester (jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke) a vételt követően tartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: az épületnek több milliárd forintos felújításra van szüksége, a város ezért a vállalkozóval együtt akar uniós pályázatot beadni a forrásszerzéshez.

NN

Boros József ugyanezen az eseményen azt ígérte: a szálloda 2015. szeptember 4-re, megnyitásának százéves évfordulójára teljeskörű felújításon fog átesni, így újra a régi fényében tündökölhet majd. A Magyar Nemzet 2018-ban ehhez képest arról írt: habár az első évben még jól haladt a renoválás, a szálló azóta inkább csak pusztul. A lap szerint Boros 2015-ben nyilatkozott utoljára az Aranybika állapotáról.

NN

A Magyar Hang aztán 2020 decemberében írt arról, hogy híresztelik a kormányhoz közeli körök, többek között az MCC érdeklődését az Aranybikával kapcsolatban. Boros József akkor a lapnak azt nyilatkozta: vannak „kíváncsiskodók”, illetve elmondta, hogy továbbra is elkötelezett a hotel felújítása mellett, amely azonban máig, több mint 8 évvel a vállalkozó általi megvásárlását követően sem fejeződött be.

NN

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.