Mi lesz a szegényebb gyerekek oktatásával a Debreceni Egyetem magánosítása után? – kérdezi a debreceni Jobbik

A párt szerint sok a tisztázatlan kérdés, ezért nyáron írásban érdeklődnek az illetékes államtitkártól. Herpergel Róbert úgy látja: kétharmados többség nélkül már semmit sem lehet tenni az átalakítások ellen.
debreciner.hu
Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz április 29-én a Jobbik a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba helyezésével kapcsolatban. Herpergel Róbert, a párt debreceni alelnöke kifogásolta, hogy a Debreceni Egyetem oktatóival a kormány nem egyeztetett a „modellváltásnak” hívott folyamatról, továbbá arról, hogy máig nem tudni, mi lesz az oktatók bértáblájával, hogyan változnak az átalakításokkal a munkavállalói jogok. A politikus szerint megválaszolatlan kérdés az is: mi lesz azokkal a karokkal, amelyeken nem „termelő” tudományokat művelnek. Példaként a Bölcsészettudományi Kart hozta fel. „Az államilag finanszírozott helyek csökkenése, különösen a nem »termelő« karokon mennyire fogja megnehezíteni a felsőoktatásba való jelentkezést a szegényebb családok gyermekeinek?” – tette fel a kérdést Herpergel.
Herpergel Róbert
Jobbik

Salamon Gergő, a Jobbik regionális igazgatója a közleményben sáskajáráshoz hasonlította a Fidesz politikáját: szerinte a kormány mindent „megeszik”, ami eléje kerül. „Megették a magánnyugdíjakat, a Balaton egy részét, most pedig az egyetem került a tányérjukra. Immár nemcsak az emberek pénzét, hanem a fiatalok jövőjét is ellopják” – fogalmazott a politikus.

Telefonon beszéltünk Herpergel Róberttel, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy mivel úgy látják, egyelőre nemcsak az egyetem, hanem a kormány sem tudja, mi lesz az oktatók bérezésével, a Jobbik előreláthatóan júniusban írásbeli kérdéssel fordul az illetékes államtitkárhoz az ezzel kapcsolatos részletekért.

Megkérdeztük Herpergelt, hogy a pártja mit tervez tenni a Debreceni Egyetem átalakításának ügyében, a politikus szerint azonban a kormány annyira bebetonozta az új rendszert, hogy kétharmados többség nélkül ezen semmit sem lehet változtatni, ezért ő is abban reménykedik: „jól sül el” az átalakítás.

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, az Országgyűlés április 27-én szavazta meg a Debreceni Egyetem – és tíz másik felsőoktatási intézmény – vagyonkezelői alapítványi tulajdonba helyezését.

Ha hozzá szeretnél szólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.