Újabb 20,7 milliárd forint a debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó vasútfejlesztésre

Áprilisban egyszer már drágult a beruházás, az pedig márciusban derült ki, hogy a debreceni önkormányzat újabb 100 hektár termőföldet szán az óriásberuházásnak.
debreciner.hu

Az április 29-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely további 20,68 milliárd forinttal toldotta meg a debreceni észak-nyugati gazdasági övezethez, tehát a majdani BMW-gyárhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések költségét. A rendelet értelmében a pénzügyminiszternek 2022-re vonatkozóan 12,44 milliárd, 2023-ra pedig 8,24 milliárd forintot kell elkülönítenie a központi költségvetésből. A szükséges területszerzési és előkészítési feladatokra Debrecen önkormányzata ebből 309,4 millió forintot fog kapni. A forrásból egy konténerterminált és a hozzá tartozó kiegészítő elemeket hozzák létre, továbbá ebből tervezik a 108-as vasútvonal érintett szakaszainak korszerűsítését és villamosítását, valamint a 100-as vasútvonalhoz történő kapcsolódás kialakítását.

Google Map

Ahogy arról április 2-án a Napi.hu cikke alapján mi is beszámoltunk, az elmúlt hetekben egyszer már nőtt a beruházás költsége: az eredeti 817 millió forintról 1 milliárd 18 millió forintra drágult a BMW-gyár zárt csapadékvíz-elvezető rendszerének kivitelezése.

Március 19-én írtunk róla, hogy a debreceni önkormányzat újabb 100 hektár termőföldet szán az óriásberuházásnak: olyan földeket alakítanak át ipari parkká a BMW beszállítóinak kedvéért, amelyek a műholdképek alapján az előző évben még mezőgazdasági művelés alatt álltak.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.