Heti koronavírus-körkép: csökkenő esetszámok, növekvő nyitás Hajdú-Bihar megyében

Debrecenben kiterjesztik a városi segélyalapra pályázható személyek körét, de járványügyi adatokat továbbra sem közölnek. A többi város vezetői a harmadik hullám enyhüléséről számolnak be, ugyanakkor több településen is kellett karanténokat és digitális oktatást elrendelnie a hatóságoknak. Tasó László szerint május elseje a közösségek ünnepe volt.
debreciner.hu

Habár már túl vagyunk a tetőzésen, még zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

A városi segélyalapról posztolt, járványadatokat továbbra sem közölt Debrecen vezetője

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere április 27-én a közösségi oldalán hirdette meg, hogy mostantól azok is pályázhatnak a város segélyalapjára, akik a felsőoktatásban tanulnak, 2020. március 11-ét követően megszűnt a munkaviszonyuk, és azóta sem sikerült új állást találniuk. Az elhunyt szülő után járó támogatásra való jogosultságot pedig kiterjesztik a még nem tanuló, kisebb gyermekekre is. A debreceni segélyalap költéseivel korábban részletesen foglalkoztunk, a témában írt cikkünket ide kattintva olvashatják.

Május elsejének estéje Debrecen belvárosában
Koppányi Szabolcs

Papp április 30-án a Debrecen önkormányzatának honlapján található információt osztott meg arról, hogyan érinti pontosan a város különböző intézményeit és sportéletét a 4 millió beoltottat követő nyitás. Az önkormányzat honlapján a koronavírussal kapcsolatos hírek közlésére létrehozott hivatalos felületet eközben már február 25-e óta nem frissítették.

Csökkenő esetszámok a megyében

Ahogy a járvány kezdete óta folyamatosan, most is akadtak olyan városvezetők, akik fontosnak tartották, hogy a helyi járványhelyzettel kapcsolatos adatokat osszanak meg a településük lakóival. A Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára április 30-án töltötték fel az a videót, amiben Sőrés István (Fidesz) alpolgármester számol be a legfrissebb fejleményekről. „Van egy picit okunk örülni, van egy picit okunk arra, hogy fellélegezzünk, és talán arra is van okunk, hogy megnyugodjunk” – mondta a politikus azzal kapcsolatban, hogy az előző héten aktív fertőzöttként 113 felnőttet és 6 gyermeket tartottak számon, tehát április elejéhez képest feleannyi esetről van tudomásuk. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a harmadával csökkent a kórházban kezeltek száma, illetve kevesebben hunytak el a járvánnyal összefüggésben (konkrét számot ezúttal nem közölt Sőrés). Hajdúböszörményben az országos tendenciának megfelelően a lakosság 40 százalékát már beoltották.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere április 30-án a Daru TV-ben arról számolt be, hogy a háziorvosok jelentése alapján 18 aktív fertőzött van a településen, ami csökkenésnek számít az elmúlt héthez képest. A polgármester tájékoztatása szerint a helyi óvoda Veres Péter utcai telephelyén egy dolgozó pozitív koronavírustesztje miatt a „Babóca” csoport karanténba került.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere április 30-án a közösségi oldalán tette közzé, hogy a városban 12 új fertőzöttet regisztráltak az előző héten, újabb haláleset pedig a járvánnyal összefüggésben nem történt. „A számadatokból jól látható, hogy Berettyóújfaluban is egyre csökken az új megbetegedések száma” – közölte a polgármester, majd felhívta a figyelmet arra, hogy aznap tömeges oltást tartanak a helyi oltópontokon a Pfizer és a Sinopharm cégek vakcináival. Muraközi még április 26-án osztotta meg az önkormányzati hírportál információját arról, hogy a városközpontban található Rendezvényházba helyezték át a település koronavírus-mintavételi pontját. A polgármester május elsején egy fotót tett közzé a Facebook-oldalán, amelyen az látható, hogy a helyi Ifjúsági Fúvószenekar tagjai teherautóval járják körbe a várost, hogy ébresztőt fújjanak a lakóknak – ha már rendezvényeken több mint egy éve nem szerepelhetnek.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere a város közösségi oldalán közzétett videóban tájékoztatott arról, hogy az előző heti 69 után most 58 személy tartózkodik hatósági házikaranténban. A polgármester azt mondta, tudomásuk szerint 2291-en kaptak legalább egy oltást, 700-an pedig már a második adatok is megkapták. Tóth tájékoztatása szerint a helyi óvoda egyik dolgozójának fertőzöttsége miatt április 30-tól május 7-ig a „Nyuszi” csoport bezárását rendelte el az illetékes hatóság. Polgár Facebook-oldalára április 27-én töltöttek fel egy fotót, amelyen a polgármester zömében idősek társaságában látható, mielőtt elindult volna velük a debreceni oltópontra. „Az önkormányzat segíti az oltási folyamatot...” – írták a képhez fűzött kommentárban.

Digitális oktatás a téglási általános iskolában

Április 27-én Téglás honlapján közölte Szilágyiné Bodnár Erzsébet intézményvezető, hogy a helyi általános iskola két diákjának is pozitív lett a koronavírustesztje, ezért az Operatív Törzs elrendelte a 2. c. osztály április 30-ig, valamint a 4. c. osztály április 29-ig történő átállítását digitális oktatásra.

Hajdú-Bihar megye városainak heti víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy Szegi Emma (Fidesz), Kaba polgármestere április 30-án délután arra hívta fel a figyelmet a saját Facebook-profilján, hogy a berettyóújfalui és a debreceni oltópontokon aznap Pfizer-vakcinával oltanak.

Kiemelkedő eredményekről beszélt a Klinikai Központ elnöke

A Debreceni Egyetem április 30-án számolt be arról, hogy a Klinikai Központ elnöke, Szabó Zoltán az önkormányzati televíziónak adott interjút. Az egyetemi sajtóiroda rövid ismertetése szerint Szabó kiemelkedő eredményekről beszélt a koronavírusos betegek debreceni gyógyítása kapcsán. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az egyetem honlapján április 13-án jelent meg egy hasonló hangvételű PR-cikk a Klinikai Központról. Ebben Szabó szintén „kiemelkedő eredményekről” beszélt a koronavírusos személyek gyógyítása kapcsán.

Kattints a képre!
Debreciner

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselője közül az előző héten mindössze ketten, Tasó László és Vitányi István közöltek olyan információkat a Facebook-oldalukon, amelyek legalább érintőlegesen kapcsolódnak a helyi járványhelyzethez. Tasó a 4 millió beoltott utáni nyitással foglalkozott három posztban is: április 28-án videóban ismertette a hamarosan életbe lépő változásokat, április 29-én bejelentette, hogy május elsejétől lehetővé teszik az éjszakai horgászatot, május 1-i posztjában pedig a munkásmozgalmi ünnepet „a közösségek ünnepeként” jellemezte: „Ha jól használjuk a fokozatosan megvalósuló újraindítás lehetőségeit, reméljük, az idei nyárral egy gondtalanabb és boldogabb időszak kezdődik. A felhőket is elfújja a szél, mert holnap a napnak is ragyognia kell!” – értekezett a politikus.

Tasóhoz hasonlóan Vitányi István is több bejegyzést szentelt a nyitásnak. Április 26-án, majd április 30-án is a változó szabályozásról posztolt. A képviselő már-már hagyományosan ismét több alkalommal biztatta a közösségi oldalán regisztrációra és oltakozásra a követőit. Mindkétszer április 28-án, egymástól alig három óra eltéréssel. „Elérkeztünk oda, hogy bárki számára elérhető a védőoltás Magyarországon” írta Vitányi.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.