Kósa Lajos vegánokról, privatizációról és félresikerült Loki-maszkokról is beszélt a debreceni önkormányzati tévében

A parlamenti képviselőt kormánypárti kuratóriumi kinevezettekről kérdezték, mire ő visszakérdezett: „itt ki a fideszes?”

Az önkormányzati médiaként működő Debrecen Televízió Közügy Extra című műsora május 3-án készített interjút Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselővel, az Operatív Törzs tagjával abból az alkalomból, hogy a járványkezelés irányításáért felelős szervezet aznap értékelte az előző hétvégi nyitást. A politikus koronavírussal, elsősorban a vakcinákkal kapcsolatos kijelentéseiről a 444.hu-n olvashatnak, mi inkább azokkal a momentumokkal foglalkozunk, amikor Kósa egyéb témákat érintett a beszélgetés alatt.

India és a vegánok

A 10. percben az interjút készítő Vida Gyula főszerkesztő felvetette, hogy oltásellenesek gyakran hivatkoznak a vakcinák esetleges, előre nem látható hosszútávú hatásaira. Kósa erre válaszolva John Maynard Keynest, a 20. század első felének meghatározó közgazdászát idézte, aki a Rövid értekezés a pénzügyi reformról című munkájában azt írta: „Hosszú távon mind halottak vagyunk.”

Ezt követően Kósa arról beszélt, hogy rengeteg „divatőrület” van, aminek nem tudjuk a hosszútávú hatását. Példaként a veganizmust hozta fel, szerinte ugyanis ehhez nem elég régóta és nem elég sokan táplálkoznak így. „Persze mondhatják erre, hogy de Indiában, de ők is egyébként vegetariánusok. Meg teljesen más táplálkozási körben, más szokásokkal, életritmussal” – mondta Kósa. A veganizmus egyébként valójában rendelkezik Indiai gyökerekkel, de tömegmozgalommá az euroatlanti világban vált a 20. század második felében. A Time cikke szerint 2005-ben az Egyesült Államokban már 2 millió ember folytatott vegán életmódot.

Ki itt a fideszes? Szólláth Tibor

A műsorvezető megkérdezte Kósát azzal a váddal kapcsolatban, miszerint az egyetemek alapítványokba szervezése mögött az áll, hogy a Fidesz készül a hatalmának átmentésére egy esetleges kormányváltás után. A politikus ostobaságnak nevezte a felvetést, majd felsorolta a Debreceni Egyetem várható kuratóriumának összetételét, köztük Szólláth Tiborral, Hajdúnánás fideszes polgármesterével. „Na most itt ki a fideszes?” – kérdezte Kósa, miután Vida felhívta a figyelmét Szólláthra. Kósa ezt annyival intézte el, hogy Szólláth szerinte nem pártkatona, amit az is mutat, hogy az ellenzék nem indított vele szemben jelöltet 2019-ben, illetve a polgármester egyben a megyei agrárkamara elnöke is.

Nem értik a szó jelentését

Szintén az egyetemek alapítványokba szervezésével kapcsolatban vetette fel Vida, hogy az ellenzék szerint a kormány privatizálja az egyetemeket. „A magánosítás nem is jön szóba, akkor nem tudják, hogy mit jelent a magánosítás nevű szó, nem értik a jelentését” – mondta Kósa, aki cáfolatként mindössze annyit mondott, hogy az intézmények nem magánalapítványok, hanem közalapítványok fenntartásába kerülnek. Habár Kósa csak fenntartást említett, a napokban megszavazott törvények értelmében az egyetemek és a hozzájuk tartozó több ezer milliárd forint értékű vagyon is megszűnik állami tulajdon lenni.

El vannak tévedve

Vida Gyula még mindig a felsőoktatás kapcsán arról kérdezte Kósát, hogy mi lesz az oktatáspolitikával, szerinte ugyanis Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni alelnöke a napokban amiatt aggódott, hogy a fideszes kuratóriumi tagok beleszólhatnak ebbe. „Teljesen el vannak tévedve. Ha kormányozni készül az ellenzék, akkor jobb, hogyha tanulmányozza, hogy működik az ország, mert így nem lehet nekiállni egy ilyen feladatnak” – mondta erre Kósa, majd kifejtette, hogy az oktatáspolitikát a mindenkori kormány határozza meg. Megkérdeztük Herpergel Róbertet, hogy mondta-e az elmúlt napokban azt, amit Vida Gyula főszerkesztő neki tulajdonított, de Herpergel a Debrecinernek küldött válaszában azt írta: a műsorvezető pontatlanul idézte, nem oktatáspolitikáról beszélt, hanem arról, hogy a kuratóriumok az egyetemek tudományos és oktatási kérdéseibe avatkozhatnak be.

Újrabrendelés és feljutás

A beszélgetés utolsó néhány percében a DVSC-ről kérdezték Kósát, az általa elnökölt, közpénzekkel is megtámogatott egyesület ugyanis bejelentette, hogy összevonják a DVSC futballklub és a DVSC kézilabdacsapat menedzsmentjét. A témával kapcsolatban beszélt arról a képviselő, hogy egészen idáig senki sem védette le a klub becenevét, a Lokit, ezt csak mostanában tették meg. Kósa ezután arról szólt, hogy újra kell brendelni a sportklubot, majd kifejtette a DVSC-maszkokkal kapcsolatos kifogásait (nem látszik rajtuk a Loki-logó fele), majd arról beszélt, hogy a legfontosabb a futballcsapat feljutása az NB1-be. Arról a politikus nem tett említést, hogy két fordulóval a vége előtt a vetélytársakhoz képest jelentősen nagyobb összegből gazdálkodó Loki még nem biztosította be a feljutását, a tabellán alig két ponttal lemaradó Gyirmót a hátralévő meccseken még beelőzheti a Debrecent.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.