Nem mehetett be a saját tárgyalására, de bilincsben kellett lennie

Miután az Alkotmánybíróság elutasította azokat a bírói indítványokat, amelyek a hajléktalanságot büntető jogszabály megsemmisítését kezdeményezték, a kormány szabad utat kapott, hogy a törvény nevében fellépjen a szegény emberek ellen. A Szabálysértési Munkacsoport és önkéntes ügyvédeik minden lehetséges jogi eszközt megragadnak, hogy kiálljanak a hatalom által szegénységük miatt üldözött emberek mellett – olvasható a Szabálysértési Munkacsoport közleményében.

2019. július 25-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztetésben részesítette azt a vagyontalan, rossz egészségügyi állapotban lévő férfit, akit a rendőrség a budapesti Nagyvárad térről „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt állított elő. A figyelmeztetéssel a bíróság a rosszallását fejezte ki és felhívta az eljárás alá vont embert arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől. A döntés ellen az Utcajogász ügyvédei fellebbezést jelentettek be, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

A bíróság elé állított férfit nem csak elítélték, de egyáltalán nem mehetett be a saját tárgyalására, mindössze egy képernyőn keresztül követhette az eseményeket. Amellett, hogy személyesen nem vehetett részt a tárgyaláson, a férfinak még bilincsben is kellett ülnie.

A Szabálysértési Munkacsoport információi szerint a férfi elleni eljárás egy kéthetes rendőrségi akció része, amelynek keretében a kormány megpróbál erőt demonstrálni a közterületi hajléktalanság láthatóságának megszüntetése érdekében.

A rendőrség már tavaly ősszel is indított ilyen eljárásokat hajléktalan emberek ellen, akkor azonban számos bíró felfüggesztette az eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult. A bírák szerint a szabálysértési tényállás sérti a jogállamiság követelményét, az emberi méltósághoz és a jogorvoslathoz való jogot. A bírói indítványokhoz az ENSZ lakhatási különleges jelentéstevője, szociális szakemberek, civilek, köztük a Szabálysértési Munkacsoport is csatlakozott. Bár számos alkotmánybíró különvéleményt fogalmazott meg, az Alkotmánybíróság többsége nem semmisítette meg a jogszabályt.

A Szabálysértési Munkacsoport tagszervezetei és ügyvédek önkéntesen szerveződő csoportja minden törvényes eszközt megragad, hogy a szegény emberek hatósági üldözését megállítsák. Ennek keretében védői ügyeletet szerveznek, amelynek tagjai önkéntesen vállalják a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelmét – olvasható a Szabálysértési Munkacsoport közleményében.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.