15 évre bérbe adnák a polgári strandot, az új bérlő döntheti el, mikor nyitja meg

A városnak nincsenek forrásai a biztonságos és fenntartható üzemeltetésre. Az is elképzelhető, hogy idén már zárva marad a létesítmény.
Polgár Tóth Tamás

Április 30-án töltötték fel Polgár önkormányzatának honlapjára a helyi strandfürdő bérbeadásáról szóló pályázat anyagait. Az ingatlant és a hozzá tartozó felszerelést 10+5 évre adná bérbe az önkormányzat, ezért cserébe havi minimum 20 ezer forintot kérnek a nyertestől, pályázni 500 ezer forint kaució befizetésével lehet (ezt a veszteseknek három napon belül visszautalják). A helyi közbeszédben már évek óta téma, hogy a polgári strand komoly fejlesztésekre szorulna, és nagyobb anyagi ráfordítás hiányában nem biztos, hogy sokáig lehet még üzemeltetni. Mivel a strand egyelőre még nem nyitotta meg a kapuit, megkérdeztük az ügyről Tóth Józsefet (DK), a város polgármesterét.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Tóth tájékoztatása szerint a strand az elmúlt években jellemzően június 15. és augusztus 31. között volt nyitva, összhangban az iskolai nyári szünet idejével. Az idei nyitással kapcsolatban a polgármester csak annyit írt a szerkesztőségünknek küldött levelében, hogy az „a beérkezett pályázatok figyelembevételével válaszolható meg”. A pályázati kiírás szerint a bérbeadást június 1. után tervezik, a nyitás időpontját pedig a legelőnyösebb ajánlatot adó pályázó fogja meghatározni.

Polgár Tóth Tamás

A környék strandjai: Hajdúnánás, Tiszacsege, Tiszaújváros, Tiszavasvári

Megnéztük, mi a helyzet a Polgárhoz közel fekvő települések strandjaival. A Tiszacsegei Termálfürdő május 7-én nyitott, a Hajdúnánási Gyógyfürdő pedig már május 3-án megnyitotta az élménymedencéjét gyógyászati szolgáltatásként, a teljes fürdő valamikor május második felében áll a fürdőzők rendelkezésére. A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő gyógyfürdő része május 22-től, a strandfürdő része pedig csak június 26-tól várja a vendégeit. A Tiszavasvári Strandfürdő közösségi oldala tavaly november óta nem frissült, a város Facebook-oldalán sem találtunk a nyitásra vonatkozó információkat.

Polgár Tóth Tamás

Tóth József emlékeztetett, az elmúlt időszakban a városgondnokság látta el a strand üzemeltetését, a fenntartás és a működési kiadások által okozott veszteségeket pedig az elmúlt évtizedben folyamatosan költségvetési többletforrásokból kellett finanszírozni. A polgármester kitér arra, hogy a városgondnokság vezetője tavaly októberben „Strandfürdő biztonságos-fenntartható üzemeltetése, felújítása-fejlesztése” címmel nyújtott be egy koncepciót az önkormányzatnak, ennek megvalósításához azonban jelenleg a városnak nincsenek meg a szükséges pénzügyi forrásai. A polgármester elmondása szerint a forráshiány miatt döntött „más üzemeltetési modellek vizsgálatáról”, az előkészítésben pedig aktív szerepet vállaltak a képviselők és a bizottsági tagok. „A strandfürdővel kapcsolatos döntések mindegyike teljes egyetértésben született” – szögezte le Tóth József.

Polgár Tóth Tamás

A polgármester tájékoztatása szerint a bérleti ajánlatot minden lehetséges fórumon hirdetik, az érdeklődőknek május 10-én 13 órakor biztosítanak helyszíni megtekintést. A pályázatokat május 26-ig várják.

A strandfürdő ügyeire rálátó forrásunktól egyébként úgy értesültünk: kétséges, hogy a strandot még idén megnyitják.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.