Heti koronavírus-körkép: enyhülő járvány, gyérebb kommunikáció

A Hajdú-Bihar megyei városvezetők döntő többsége nem kommunikált a vírushelyzetről. A közlékenyebb önkormányzatok tájékoztatásaiból kiderül: a legtöbb helyen csökkent a fertőzöttek száma. Polgáron ennek ellenére az előző hetihez képest sokkal több személyt köteleztek hatósági karanténra.
debreciner.hu

A szakértők szerint lecsengőben van a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debrecen polgármestere most sem közölt adatokat a járványról

Papp László (Fidesz), Debrecen járványadatok közlése kapcsán meglehetősen szűkszavúnak számító polgármestere május 4-én a közösségi oldalán közölte: találkozott Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóval, akivel a Debrecenben építendő vakcinagyárról, a helyi járványkezelésről, valamint a debreceni kórházak jelenlegi helyzetéről beszélgetett. Az elhangzottakról azonban Papp semmilyen konkrétumot nem osztott meg a követőivel, csupán annyit írt, hogy „Debrecen egészségügyi pozíciója továbbra is kimagasló és stabil, annak ellenére is, hogy a járványhelyzetben komoly terhelésnek van kitéve”.

Oltópont Debrecenben
Lia

A polgármester május 7-i bejegyzésében a nyolcadik alkalommal megrendezett Debreceni Reumatológiai Oktatási Program alkalmából arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány miatt minden eddiginél nagyobb jelentősége van az egészségügyi dolgozók munkájának és az orvosok összefogásának.

Több városban is enyhül a járvány, Polgáron mégis nőtt a karanténban lévők száma

Valószínűleg a harmadik hullám enyhülésének is köszönhető, hogy az előző hetekhez képest most kevesebb városvezető akadt Hajdú-Bihar megyében, aki szükségesnek látta, hogy a helyi járványügyi adatokat megossza a települése lakosságával. Fórizs László (Fidesz), Hajdúböszörmény alpolgármestere május 7-én a város önkormányzati tévéjének beszélt az ottani helyzetről. A politikus elmondása szerint a korábbi több százhoz képest már csak 79 aktív fertőzött van a településen, 15-en pedig kórházban vannak. Az elmúlt héten három helyi lakos hunyt el a járvánnyal összefüggésben. Fórizs László elmondta, őt a Sinopharm cég vakcinájával oltották be, a böszörményieket pedig arra biztatta, regisztráljanak az oltásra, győzzék meg a családtagjaikat is. Hajdúböszörmény honlapján május 5-én jelent meg egy tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy milyen lépéseket tegyenek azok, akik átestek a fertőzésen vagy beoltották őket, mégsem kaptak még védettségi igazolványt.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben május 7-én arról beszélt: a háziorvosok jelentése szerint 14 aktív fertőzött van a településen, ami jelentős javulásnak számít a korábbiakhoz képest. A polgármester tájékoztatása szerint a helyi egyesített óvoda és bölcsőde két dolgozója lábadozik a betegségből, jelenleg nincs karanténban egyik csoport sem. Hegedüs elmondta, a hétvégén nagyon sokan látogatták meg a Nefelejcs idősotthon lakóit, azonban a hozzátartozók betartották a szigorú óvintézkedéseket.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere május 7-én a közösségi oldalán tette közzé, hogy az előző héten 5 új fertőzöttet regisztráltak a városban, újabb haláleset ugyanakkor a járvánnyal összefüggésben nem történt.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere május 7-én a város közösségi oldalán megjelent videójában arról beszélt, az előző heti 58-hoz képest már 83 személyt köteleztek hatósági házikaranténra, újabb polgári lakos azonban nem hunyt el a járvány miatt. A polgármester becslése szerint megközelítőleg 3000 polgárit oltottak be eddig legalább egy adag vakcinával. Tóth arra biztatta a polgáriakat: regisztráljanak, és vállalják a háziorvosuk által javasolt oltást.

Tiba szerint Balmazújváros az országos átlag előtt jár az átoltottság terén

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten mindössze ketten, Tasó László és Tiba István tettek közzé olyan bejegyzéseket, amelyekben legalább érintették a helyi járványhelyzetet. Tasó május 6-i posztjában beszámolt Nagy Lajossal (független), Nyírábrány polgármesterével történt találkozásáról. Szerinte Nagy számára embert próbáló feladat volt a járvány kezelése. „A nehéz és váratlan kihívást a körülményekhez képest is példamutatóan kezelte és a településben maradt erő a fejlesztések végrehajtására is” – értékelt Tasó.

Kattints a képre!
Debreciner

Tiba István május 7-én a közösségi oldalán élő bejelentkezésben válaszolt a neki előzetesen feltett kérdésekre. A Facebook Live végén a politikus elmondta: Balmazújvárosban eddig 7500-an kapták meg az első adag oltásukat, 4150-en pedig már a másodikat is. Tiba szerint Balmazújváros ezzel előrébb jár az országos átlagnál. A képviselő kijelentette: ez a balmazújvárosi embereknek, a magyar kormánynak és az egészségügyi dolgozóknak köszönhető. Tiba azt kérte: mindenki regisztráljon az oltásra, mert a járványügyi korlátozások további enyhítésének az átoltottság növelése a feltétele.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.