A SZÓLÁS JOGÁN

BMI

Nem, nem elírás. Gondolom, Debrecenben sokkal beszédesebb mozaikszó a BMW. A BMX is sokaknak mond valamit. De én most másról akarok írni.
debreciner.hu

Felbolydult ugyanis a közhangulat. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere - akit a Fidesz még mindig nem képes megbocsátani a fővárosiaknak - meggondolatlanul nyilatkozott. Ezzel valamilyen szinten kimerítette a body shaming vétségét. Igaz, hamar bocsánatot is kért, de ez már - a felhördülést látva -, vajmi keveset nyom a latban. Persze, kormánypárti lapok azután kezdték el ekézni takarosan, hogy a bocsánatkérés megtörtént, ami szintén nem elegáns dolog.

A The Economist cikke
economist.com

Nos, felelőtlen és meggondolatlan volt ez a fiú. Tudnia kéne, hogy a politikai ellenfelei árgus szemekkel figyelik, mikor hibázik, és egy héja sebességével és egy keselyű mohóságával csapnak le rá egy szempillantás alatt. Nem lett volna szabad ezt a luxust megengedni. Tudom, persze, hogy ilyen helyzetben könnyebben hibázik az ember, de ez akkor is butaság volt részéről.

Amit elsütött, az egy rossz poén volt, nem gyalázkodás. Gondolom, ha parlamenti képviselő lenne, életfogytig javadalmazás nélkül kéne bejárnia biodíszletnek az ország házába. De szerencsére itt nem tud keménykedni Kövér elvtárs. Tudjuk viszont, hogy az udvari költők és a lelkes pártkatonák ezt a lufit fogják fújni egy jó darabig. Addig se az újabb fehérgalléros bűnözésre figyel az istenadta nép.

Beszállt a hőzöngésbe a hajdú-bihari kormánypárti országgyűlési képviselők közül Tiba, Kósa, Pósán, Bodó, Vitányi is. Készült sebtiben plakát egy egyenszöveggel, de annyira siettek, hogy a helyesírás már sokadlagos szempont volt. A kulcsszó a lenézés lett, holott az egész nem is csúfolódás volt, mindössze ténymegállapítás. Nagyon nem kellett volna, ez igaz, de vitatni az állítás igazát nehéz lenne.

Tiba István, miközben jó alaposan elítéli Karácsonyt, viszonzásul egy vaskosat body shame-el, így hiteltelenebb már nem is lehetne a felháborodása. Egy kis uszítási szándék is keveredett a mondókájába.

Kósa Lajos csak egyetlen mondattal toldja meg az egyenszövegezett plakátot: Karácsony Gergely semmivel sem különb a többi gyalázkodó baloldali politikusnál.

Hááát, hogy a gyalázkodást hol olvasta, nem tudom, lehet, a sajtóklubot nézte közben, és összekeverte a kettőt. Értem én, hogy kellenek a nagy szavak, a hatásvadász felütés, de azért tudjuk már, hogy melyik szó mit jelent. De valamiért nála már semmin nem lepődök meg.

Pósán László már továbbfejleszti a hablatyot. A vékony és a sovány közti különbség neki sem számít. Ő már aggódik a nem nádszálkarcsú és kellően magas baloldaliakért is. Mert ő olyan. Tudod, mit, majd ők kikérik maguknak, ha akarják. Ha ugyanolyan paranoiásak, mint te. Próbálnád már a másik oldalt összeugrasztani, de aligha fog menni.

Karácsony Gergely lenézi azokat, akik nem olyan soványak és magasak, mint Ő.
Ezek szerint akkor lenézi a debreceni baloldali összefogás minden szereplőjét, köztük Mándi Lászlót, Szabó Bencét, Varga Zoltánt és a baloldali szavazók túlnyomó többségét mind-mind szánalmasnak és lenézendőnek tekinti.

Bodó Sándornaknak nem tetszhetett a csupa nagybetűs verzió, ő kreatív volt. Szövegét tekintve persze, ugyanaz a mantra, csak színesebb háttérrel.
Karácsony Gergely politikushoz méltatlan megjegyzésekkel politizál.
Nem, nem ezzel politizál. Elsütött egy hülye poént.

De ha már a politikushoz méltatlan megjegyzésekről van szó: Bodó Sándor a Világgazdaságnak elmondta, hogy akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak.

Ez aztán a politikushoz méltó megjegyzés. Ja, nem. Maga és a társai el tudnának helyezkedni a versenyszférában? Mármint vegyük azt, hogy nincs hatalma, csak egy átlag magyar. A politika az nem versenyszféra, a tanítás sem. Szóval óvatosabban ezekkel a kijelentésekkel! Vagy netán LENÉZI azokat, akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni? És úgy gondolja, hogy azok örüljenek, hogy annyi pénzért dolgozhatnak, amennyiből a maga öltönye ki se telne? Ja, bocs, lehet, hogy ruhapénzt is kapnak, arra se kell költeni.

Szóval, álljon már meg a békemenet!

Vitányi István is belekeveri a baloldaliakat is, nagyon „aggódóak” ezek a fideszes politikusok. Ő már továbbmegy, terjeszteni akarja a mellébeszélést nagyobb körben. Küldd tovább, ergo oszd meg! És a soványságot már ők költik hozzá, a vékony nem elég ütős.
Karácsony Gergely lenézi azokat, akik nem olyan soványak és magasak, mint Ő. Ezek szerint akkor lenézi a baloldali összefogás minden szereplőjét, köztük a helyi Bihari szereplőket is!

Nagyon helyesen nem testfelépítés alapján ítélünk meg embereket. Ami mondjuk, ebből adott, az a magasság. A többit amúgy nem lehet kizárólag a genetikával magyarázni. Erről megkérdezhetik a gurut, aki zsírdisznókat emlegetett nemrégiben. Milyen különös, ott nem kapták fel a fejüket, pedig az nem ténymegállapítás volt, hanem kőkemény minősítés, ítélkezés, mondhatnám, csúfolódás.

És rendben van, legyen valaki megelégedve azzal, hogy úgy néz ki, ahogy. De van valami, amivel sokat lehetne javítani a kevésbé szerencsés adottságokon, alkaton is. Például az öltözködés. Ám, ha valaki, közszereplő - mi több, miniszterelnök - létére abban is igénytelen, azzal aligha lehet mit kezdeni. Fel lehet venni a legdrágább Hugo Boss öltönyt is, ha a mérete nem megfelelő, és jócskán látni engedi, amit inkább elfedni kéne.

Egyébként az is érdekes, hogy épp a telibe talált vezér dünnyögött a pocakos tábornokokról a bekapcsolva felejtett mikrofonjába. Csak kérdem: egy pocakos miniszterelnök mennyivel jobb?

És ha már minden rendben lenne, a kevésbé ideális külsőt megfelelő öltöny hozná formába, még akkor is ott van a viselkedés. Azzal viszont mindent agyon lehet vágni. A legelegánsabb kormányfő is suttyóvá válik az örökké zsebre dugott kéztől. Arról nem is beszélve, hogy rettentő tiszteletlenségről tesz tanúbizonyságot.

Ezen viszont a hatalom vagy az összeharácsolt és a Lölőbankban kamatoztatott pénz sem segít. Erre mondták az én nagyszüleim (akik mellesleg földművesek voltak), hogy úrnak születni kell, paraszt meg nő, mint a fű.

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.