„Magyarországon újra trónfosztásra van szükség” – mondta Karácsony Gergely Debrecenben

Elindul miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson Budapest főpolgármestere, aki elhatározásának indokait egy ma reggel kezdődött, háromállomásos útja során jelentette be.
Karácsony Gergely az Egyetem téri szökőkút mellett beszélt
Facebook

Először szülőfalujából, Nyírtassról jelentkezett be Facebook-videójában, majd Debrecen következett, ahol diákéveinek meghatározó részét töltötte. (Az innen indított élővideó akadozott, nehezen volt érthető, ezért a Debrecenben készült felvételt később már jó minőségben jelenítették meg Karácsony Facebook-oldalán.)

A Debreceni Egyetem központi épülete előtt, a szökőkút mellett beszélt, ebből idézünk:

„Amióta főpolgármester lettem Budapesten, azóta egy furcsa vetélkedésbe próbáltak minket belelökni. Egy olyan vetélkedésbe, hogy mivel Debrecen városa kormánypárti vezetésű, a főváros pedig ellenzéki, mintha a kormány elkezdett volna Debrecenből egy árnyékfővárost építeni. Én ezt – megmondom őszintén – sosem értettem. Miért kell szembe állítani egymással két települést? Sosem értettem, miért kellene nekem sajnálnom azt, hogy Debrecen fejlődik. Mindig is nagyon örültem, s nemcsak ezért, mert az életem egy meghatározó korszaka ideköt, hanem miért lenne bárkinek problémája azzal, ha egy másik magyar település fejlődik, ugyanúgy persze, ahogy az övét is fejleszteni szeretné.”

Felidézte rendszerváltozás kori debreceni élményeit, majd az 1849-es debreceni trónfosztásra emlékeztetett.

„Magyarországon újra trónfosztásra van szükség. (…) Van egy szűk 1 százalékos uralkodó réteg, s nekünk arra kell szövetkeznünk, hogy egy trónfosztást vigyünk végbe, hogy megszabadítsuk az országot ettől a megosztó és az életünk erőforrásait elvevő hatalomtól, és utána újraépítsük ennek az országnak az egységét.”

Karácsony Gergelyt a saját pártja, a Párbeszéd kérte fel, hogy induljon a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, ma már bejelentette az MSZP és az LMP is, hogy ők szintén Karácsonyt támogatják.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.