MÁSIK FŐVÁROS

Mint a(z öt)karikacsapás

Nagy kérdés: a sportolók remélt és feltételezett egyéni védettsége elegendő védelem lesz-e egy olyan helyszínen, ahol szűk három hónappal a kezdés előtt cseppet sem megnyugtató a járványügyi helyzet.

„Szerintem idén sem rendezik meg a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát. Vagy amennyiben mégis, annak nem lesz túl sok sportértéke.” Mindezt magam írtam néhány hónapja, ezért ideje szembesülnöm vele.

Nos, május közepén-végén úgy tűnik, hogy lesznek játékok, a jóslatom ezen fele tehát nem válik be. Bár ahogyan a japán járványügyi helyzet alakul, biztosak csak akkor lehetünk benne, ha a záróünnepségen kialusznak a fények. Amennyiben azt ugyancsak megrendezik. Azonban ne legyünk naivak. Az utóbbi jónéhány olimpia már eleve csupán sokadlagosan volt a sport, a földrészek, nemzetek összefogását jelképező ötkarika ünnepe. Sokkal inkább volt üzleti vállalkozás, jelentős profittal kecsegtető befektetés, esetleg a nemzeti büszkélkedés eseménye, mintsem a világ legjobbjainak következetesen és makulátlanul tisztességes eszközökkel megvívott vetélkedője.

Ami az egyes sportágak legjobbjait illeti, rövidre zárhatjuk a kérdést. Hisz közülük nem kevesen már hónapokkal korábban jelezték, hogy vagy semmiképpen sem indulnak Tokióban, vagy még nem döntöttek róla. Természetesen a távolmaradás, sportolók, országok, politikai, dopping miatti, avagy anyagi megfontolásból történő önkéntes távolmaradása, esetleg kizárása korábban sem volt ismeretlen. Sőt, szinte kelletlenül elengedhetetlen velejárónak számított. Ugyanakkor a mostani helyzet mindenképpen nemkívánatosan új a korábbiakhoz képest. Hiszen a sportolók, edzők, egyáltalán a jelenlévők saját és mások, akár a vendéglátók egészségét is kockára teszik pusztán azzal, hogy részesei egy ilyen tömegrendezvénynek. Tudjuk persze, hogy többségüket addigra beoltják, ismerjük a rendkívül szigorú fertőződésellenes intézkedéseket, amelyeket védelmükben és a helyiek érdekében alkalmaznak majd. Ugyanakkor összességében mégiscsak több tízezer emberről van szó, akik közül sokaknak, ha másutt nem is, a versenypályán mindenképpen találkozniuk kell egymással.

A nagy kérdés, hogy a sportolók remélt és feltételezett egyéni védettsége elegendő védelem lesz-e egy olyan helyszínen, ahol szűk három hónappal a kezdés előtt cseppet sem megnyugtató a járványügyi helyzet. „...Japán a vírusfertőzések negyedik hullámával küzd, és több területen, köztük a fővárosban is rendkívüli állapot van érvényben, mivel a hullám komoly nyomást gyakorolt az ország egészségügyi rendszerére, az egészségügyi szakemberek pedig már többször is figyelmeztettek hiányosságokra. Az elmúlt napokban több kormányzó is azt mondta, hogy nem tartanak fenn kórházi ágyakat a sportolók számára, néhány esetben pedig elvetették azokat a terveket, hogy a csapatok a játékok előtt Japánban edzenek.” (liner.hu) Az orvosok egy része attól is tart, hogy a világ minden tájáról érkező beutazók ráadásul akár ma még ismeretlen vírusmutációkat hordozhatnak a szigetek országába.

Egyébként „vasárnaptól már összesen kilenc japán prefektúrában – köztük Tokióban és Oszakában – lesz érvényben a rendkívüli állapot. Az éttermeknek és bároknak tilos alkoholt kiszolgálniuk, és este 8-kor be kell zárniuk. A vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy ideiglenesen zárjanak be, vagy rövidítsék le a munkaidőt, az alkalmazottak pedig lehetőleg otthonról dolgozzanak.” (168.hu) A polgárokat szintén felszólították, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat.

olimpics.com
Szokatlan módon a hasonló rendezvényeket általában profitot hozó alkalomnak látó üzletemberek egy része szintén szkeptikus:

„Veszélyes vendégül látni egy ekkora nemzetközi eseményt, ahova a világ minden tájáról érkeznek. Túl nagy a kockázat” – magyarázta Hiroshi Mikitani, Japán vezető e-kereskedelmi (Rakuten) vállalatának vezérigazgatója a CNN Buisnessnek adott exkluzív interjújában, melynek során azt is elárulta, hogy megpróbálta meggyőzni a kormányt az olimpiai játékok lemondásáról. „Nagyon félek az olimpia megrendezésétől, nemcsak Japán, hanem számos ország miatt. Nehéz helyzetben vannak. Nem tudom, hogyan támogathatják a sportolók elküldését” - fejezte ki aggodalmát Masayoshi Son, a SoftBank vezérigazgatója.

A Toyota, az idei játékok egyik vezető szponzora azt nyilatkozta, aggódik amiatt, hogy a közelgő esemény előtt a közvélemény frusztrált hangulata a sportolók felé irányul - írja az ATV.hu a CNN interjúja alapján.
„A szervezők azonban azt állítják, hogy a vírus elleni védekezésnek köszönhetően biztonságosan meg tudják tartani a játékokat, és példaként a közelmúlt sikeres tesztversenyeit hozzák fel, amelyeken többek között tengerentúli sportolók is részt vettek” írja a The Japan Times.
Szuga Josihide japán miniszterelnök szintén úgy véli, hogy „az esetek növekvő száma ellenére lehetséges, hogy biztonságban megrendezzék a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. Úgy véli, hogy a megoldás a japánok és az eseményre érkező külföldiek egymástól való elszigetelése lehetne.” (168.hu)

Ugyancsak kérdés, hogy a rendezést mennyire teszi kétségessé a japán lakosság egy részének kitartó és következetes ellenérzése a játékok július-augusztusi időpontjával szemben. Valószínű, hogy ott sem nyom túl sokat a latban. Holott a legújabb közvélemény-kutatások szerint a japánok közel hatvan százaléka lefújná az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpiát. „A Kyodo hírügynökség által publikált felmérés szerint a megkérdezettek 59,7 százaléka értett egyet azzal, hogy nem kellene megrendezni a pandémia miatt egy évvel elhalasztott ötkarikás játékokat. Arról, hogy lehetnek-e nézők, júniusban születik döntés, az azonban már márciusban eldőlt, hogy külföldi drukkerek nem vehetnek részt a játékokon.” (MTI)

Mindenképpen jól jellemzi a mai helyzetet, hogy a Japánban bevezetett vészhelyzet miatt lemondták még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnökének májusi látogatását is. Ugyanakkor „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban továbbra is eltökélt. Mark Adams, az IOC szóvivője elismerte ugyan, hogy a helyzet folyamatosan romlik Japánban, de mint mondta, teljes gázzal mennek előre. ’Tudjuk, hogy ezek nehéz idők, de a tesztversenyek bizonyították, hogy biztonságosan meg lehet rendezni az olimpiát.’ Nem csoda a kitartásuk, hiszen a szervezet számára még a rendező országnál is nagyobb csapást jelentene az esemény törlése. Az IOC bevételének több mint kétharmada a televíziós közvetítési jogokból származik, a többit pedig a szponzorok adják hozzá. Az olimpia elmaradása esetén ezektől egyaránt elesne a bizottság, amely így könnyen a működésképtelenné válna. Augusztushoz képest fél évvel a következő nagy esemény, a pekingi téli olimpia előtt.” (hang.hu)

S alighanem ez az egyértelműen financiális összefüggés jóval erősebb ütőkártya lesz a rendezés mellett, mint a sportszakmai ellenérvek vagy a mostani járványügyi aggodalmak.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.