„A lehetetlennel is megpróbálkozunk” – bemutatta polgármesterjelöltjét a vámospércsi ellenzék

Kosztin Mihály szerint a Fidesz semmit sem csinál a városban, ezzel szemben ő mindent megcsinálna. Az esővízelvezetés és az utak állapota mellett a közmunkások helyzete is téma volt az eseményen.

Július 27-én lakossági fórum keretében mutatta be közös polgármesterjelöltjét, Kosztin Mihály független önkormányzati képviselőt az ellenzék a Vámospércsi Művelődési Házban. A korábban az Együttben, de egy ideje már a Momentumban politizáló Kosztint Donáth Anna , a párt európai parlamenti képviselője és alelnöke konferálta fel a megjelent érdeklődőknek.

Tóth Tamás

Érezzék, hogy Vámospércs a legjobb hely

Donáth Anna felvezetőjében elmondta, hogy Kosztin Mihály tizenöt éve él Vámospércsen, ahol a második ciklusát tölti önkormányzati képviselőként. Beszélt arról, hogy a semmiből építette fel sikeres vállalkozását hitelek nélkül. Donáth szerint ez azért fontos, mert Vámospércsen is valami hasonlóra lesz szükség. Szerinte a településen szinte semmilyen fejlesztés nem történik két választás között. Ehhez képest Kosztin azt ígéri, hogy megválasztása esetén öt évig folyamatosan megmutatja a választóknak, hogy mennyi minden függ a politikai akarattól. A momentumos politikus szerint Kosztin úgy fogja vezetni a várost, hogy a vámospércsiek azt érezzék, ez a legjobb hely, ahol élni lehet, és ahonnan a fiatalok sem akarnak elköltözni.

A helyiek falunak tekintik Vámospércset

A polgármesterjelölt elárulta, hogy először a Jobbik, azután az összes többi ellenzéki párt beállt mögé. Ezért beszédét megszakítva előreszólította a közönség soraiból a pártok képviselőit, akiknek nyilvánosan köszönetet mondott a támogatásukért.

Tóth Tamás

Kosztin Mihály célkitűzései között kiemelte, hogy el kell érnie Vámospércsnek a városi rangot. Mivel a település már most is város, a lakossági fórum végén megkérdeztük a polgármesterjelöltet, hogy pontosan mire gondolt. Mint mondta, a tősgyökeres vámospércsiek szerint még nem város, hanem egy falu. Ez azért van Kosztin szerint, mert a település utcáinak közel 60 százalékán nincs szilárd útburkolat, nem megfelelő a csatornaelvezetés és más óriási problémák is vannak.

Korrupció, korrupció, korrupció

A polgármesterjelölt beszédében sokat beszélt a település szerinte felelőtlen és korrupciógyanús beruházásairól. Ezek között említette a hajdúmúzeum létesítését, amelyre összesen 100 millió forintot költ a város, ennek a 70 százalékát pályázati pénzből. Kikelt a polgármesteri gépjárműhasználat ellen is. Arról beszélt, hogy a jelenlegi városvezető, Ménes Andrea (Fidesz) napi 130 kilométert autózik, miközben Debrecen csak 20 kilométerre van Vámospércstől. Kosztin az érvelését látványosan a fideszes városvezetés korruptságára és a fejlesztések hiányára építette fel. Saját magát ezzel szemben pozicionálta: „én mindent meg tudok és meg akarok csinálni. Még a lehetetlennel is megpróbálkozunk, aztán ha kiderül, hogy nem lehet, keresünk egy kompromisszumos megoldást” – mondta.

Tóth Tamás

Penészes mellény a közmunkásoknak

A beszédet követően a közönség kérdezhette a jelöltet. Egy aggódó szimpatizáns jelezte neki, hogy sokan nem ismerik, nem tartják őt helyinek. Erre Kosztin úgy reagált, hogy valóban nem itt született, de a vámospércsiek fele szintén nem, hanem a környékről települtek be. Több kérdező is panaszkodott a közmunkásokra, akik szerintük nem dolgoznak, ellenben teleszemetelik a várost. Ezzel nagyjából Kosztin is egyetértett. Habár mind a kérdezők, mind a polgármesterjelölt hangsúlyozták, hogy kritikájukkal nem akarják bántani a közmunkásokat, mégis szólásra emelkedett egy közfoglalkoztatott, aki a nevezettek védelmében siralmas helyzetüket kezdte ecsetelni. Elmondása alapján a közmunkások vezetője úgy beszél a beosztottjaival, mint a kutyával, penészes láthatósági mellényt kell viselniük, munka közben pedig még egy vécé sem áll a rendelkezésükre.

Tóth Tamás

Programalapú kampányt akarnak

Kérdezték Kosztin Mihályt a leendő képviselőjelöltek személyéről is. Róluk annyit árult el, hogy megvannak, de csak később, a kampány kezdetén lesznek ismertek neveik. Megkérdeztük a polgármesterjelöltet, hogy ezek a jelöltek szintén élvezik-e minden ellenzéki párt támogatását. Válaszában elmondta, hogy lesznek jobbikos és független jelöltek is a csapatában. Civil szervezetet nem alapítottak, így egyesek pártlogó alatt, mások azok nélkül fognak elindulni.

Érdeklődtünk Kosztin konkrét polgármesteri célkitűzéseiről is. Válaszában az esővízelvezetés fontosságát emelte ki: „nagyon sok helyen nincs vízelvezetés, szikkasztóárok, vagy annak minősége nem megfelelő” – mondta, majd hozzátette, hogy az évek során megemelkedett földutak miatt sártengerek alakulnak ki az esőzések alkalmával. A kampányáról azt mondta, a programjára fog alapulni: „Csakis olyan vállalásokat teszek, amelyek a város számára megvalósíthatók” – nyilatkozta Kosztin a Debrecinernek.

A korábbi számok nem az ellenzéki jelöltnek kedveznek

Kosztin Mihály 2014-ben már indult a polgármesterválasztáson független jelöltként. 26,41 százalékot szerzett, míg a tisztséget elnyerő fideszes Ménes Andrea 66,89 százalékot. A 2019 tavaszán tartott európai parlamenti választáson a Fidesz szintén tarolt a településen: 67,1 százalékot szerzett, szemben a – Mi hazánk és a Munkáspárt nélküli – ellenzék 29,15 százalékával. Bár a korábbi eredményekből nem lehet a jelenre minden tekintetben érvényes következtetéseket levonni, ezek a számok azt vetítik előre, hogy Vámospércsen nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, ha szeretné megszerezni a város vezetését. Persze az is igaz, hogy korábban nem volt a mostanihoz hasonlatos ellenzéki összefogás Vámospércsen.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.