Debreceni vakcinagyár: nem lehet egy helyen gyártani – Klubrádió

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ma már nem nemzeti szinten működik az oltóanyaggyártás, hanem nemzetközi hálózatba kell bekapcsolódni. A Debrecenbe tervezett oltóanyaggyár egy nemzeti műhely lesz, de nem tud egyedül beszállni a versenybe.
MTI/Balázs Attila

A közgazdász szerint „érthető a nemzeti vonulat, mivel minden ország szeretné magát függetleníteni a nagyoktól, és vészhelyzet esetén hamar hozzájutni a megfelelő oltóanyaghoz. De a vakcinagyártás sem lehet nemzeti szinten megoldani.”

„Ma már a vakcinagyártás nem olyan dolog, hogy a nulláról a végtermékig egy helyen elő tudok állítani egy vakcinát, hanem mint az autógyártásnál, több helyről érkeznek hozzávalók. Az AstraZeneca is - az adenovírusgyártótól az ampulláig - 12 különböző helyről jön össze" - mondta a szakember.

Rékassy szerint kell hogy legyen itthon egy kutatói, szellemi műhely, egy alap. De a kutatásokat, fejlesztéseket elszigetelve nem lehet véghezvinni: nemzetközi kutatói hálózatba kell betagozódni.

A beszélgetés meghallgatható a Klubrádió oldalán.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.