Fábián István, a Debreceni Egyetem volt rektora is elindul az ellenzéki előválasztáson

A kémikus professzort az MSZP és a Párbeszéd kérte fel, győzelem esetén az utóbbi frakciójába fog beülni. A hajdú-bihari 1-es számú választókerületben indul el, ahol legutóbb a fideszes Kósa Lajos nyert. Az előválasztásra eddig rajta kívül a DK-s Varga Zoltán és a momentumos Szabó Bence jelentkezett be.

Fábián István kémikus professzort, a Debreceni Egyetem volt rektorát indítja az ellenzéki előválasztáson a Hajdú-Bihar megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben a Párbeszéd és az MSZP. Ezt Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pártja ma, május 19-én reggel jelentette be a honlapján.

parbeszed.hu

Fábián a bemutatkozásában azt írta, a kormánynak presztízsberuházások helyett biztos megélhetést kell nyújtania az embereknek. Úgy látja, változásokra van szükség az egészségügyben, valamint újra kell indítani a panelprogramot, javítani kell az utak állapotán, továbbá meg kell valósítani Debrecen intermodális csomópontját. Kiemelte továbbá, hogy meg kell védeni a zöldterületeket, valamint a Civaqua-program végrehajtásával kell biztosítani a Nagyerdő és a város körüli tavak vízellátását.

Még a bejelentést megelőzően telefonon beszéltünk a Debreceni Egyetemet rektorként 2010 és 2013 között vezető Fábián Istvánnal, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy először az MSZP kérte fel őt az indulásra, majd hozzájuk csatlakozott a Párbeszéd. A kémikus győzelem esetén az utóbbi párt frakciójába fog beülni. Azért döntött az 1-es választókerületben való indulás mellett, mert ott található a Debreceni Egyetem főépülete, ahol rektorként dolgozott, továbbá születése óta döntően ebben a körzetben élt.

A hitvallás és a mozgalom politikai sokszínűsége győzte meg

Karácsony Gergely május 15-én jelentette be, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson, valamint azt is, hogy 99 Mozgalom néven közismert személyekkel együtt egy új kezdeményezést hoznak létre. Fábián István az alapítótagok közé tartozik, ezért megkérdeztük őt, miért vesz részt a mozgalomban.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Fábián István a Debrecinernek elmondta, Karácsonnyal előzetesen személyesen beszélt a kezdeményezésről. A kémikus szerint a 99 Mozgalom egy politikai meggyőződéseken felül ívelő társaság. Fábián úgy látja, a tagok elkötelezettek a közösen megfogalmazott hitvallásukban összegzett célok mellett. Ezek közül a volt rektor az igazságosabb társadalom létrehozását emelte ki. A Debrecinernek azt is elárulta: elsősorban Karácsony mozgalma, valamint az általuk megfogalmazott célok motiválták a jelöltségre vonatkozó felkérés elfogadásakor.

A 99 Mozgalom honlapján található hitvallásban többek között ez olvasható: „Célunk és hitünk nem több, nem is kevesebb: a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében. Hogy a hatalom embereit leváltsa az emberek hatalma”.

Eddig hárman jelentkeztek be Kósa Lajos mandátumáért

A Hajdú-Bihar megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület ellenzéki előválasztásán eddig három jelöltet jelentettek be: Fábián István mellett itt indul Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő, továbbá Szabó Bence (Momentum) önkormányzati képviselő is. A 2018-as országgyűlési választásokon a kerületet Kósa Lajos (Fidesz) nyerte el 47,36 százalékot begyűjtve. Az egész megyében ez volt a legalacsonyabb arányú kormánypárti győzelem akkor.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.