Egy ezermilliárd forintos vagyon 80 százalékát veszíthetik el az önkormányzatok a bérlakások privatizációjával

Papp Lászlóval, Debrecen fideszes polgármesterével is egyeztetnének a törvényjavaslat ellen tiltakozó független és ellenzéki polgármesterek. Karácsony Gergely szerint a kormány által az európai helyreállítási alapnak benyújtott dokumentumban több valótlan állítás is szerepel, az érdemi társadalmi konzultáció hiánya pedig ellentétes az Európai Unió alapelveivel.

Online sajtótájékoztatót tartott május 25-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MOSZ), amelyen Gémesi György elnök, Gödöllő független polgármestere mellett részt vett Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármestere és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke is. Utóbbi két résztvevő közül mindketten jelezték már, hogy miniszterelnök-jelöltekként indulnak az ellenzéki előválasztáson.

Karácsony, Márki-Zay és Gémesi
Facebook

A sajtótájékoztató elején Gémesi György elmondta, hogy a napokban a MOSZ meghívást kapott a Belügyminisztériumba, ahol tájékoztatták őket az ország 2022-es költségvetéstervéről. Gémesi elmondása szerint ebben az önkormányzatok számára 1 százaléknyi dologi növekmény szerepel, ami nem pótolja az elmúlt év veszteségeit, miközben az azóta kialakult többletköltségeket sem fedezi. Gémesi beszélt Böröcz László (Fidesz) országgyűlési képviselőnek a bérlakások kedvezményes privatizációjára vonatkozó javaslatáról is, amely szerinte hatalmas vagyonvesztésre kényszeríti az önkormányzatokat: egy ezermilliárd forint nagyságú vagyon 80 százalékát veszítenék el a kalkulációik szerint. A MOSZ-elnök elmondta, bíznak benne, hogy a parlament nem fogadja majd el a törvénymódosítást, egyben kijelentette, hogy a szervezet álláspontja szerint megtárgyalni sem szabadna a kezdeményezést. Gémesi szerint ugyanis Böröcz javaslata a lakásmaffia és a lakásbiznisz beindulásához fog vezetni.

Nem segített, hanem elvett

„Lehet korrupciómentesen, nyílt versennyel, teljesen politikamentesen vezetni egy várost” – jelentette ki Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón. A polgármester elmondta, Hódmezővásárhely visszakapja a kormánytól a világjárvány elleni védekezésre való hivatkozással elvett iparűzési adót, és számít arra, hogy minden önkormányzat hasonló módon megkapja majd ezt a kompenzációt. Márki-Zay úgy látja, a magyar volt a világon az egyetlen kormány, amely nem segítette az önkormányzatokat, hanem elvett tőlük a válság idején. Az MMM elnöke kijelentette továbbá, hogy az önkormányzatoknak szükségük van a bérlakásokra, a nagycsaládosok és a romák ugyanis sokszor ezekben találnak lakhatást, piaci alapon erre bizonyos esetekben nincs lehetőségük.

Semmilyen választ nem kaptak

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a fővárosi önkormányzatok elestek 30 milliárd forinttól a járványidőszakban. Márki-Zayra reflektálva úgy fogalmazott, hogy a kompenzáció hiánya biztosan nem egy politikamentes döntés volt. A politikus kifogásolta azt is, hogy az európai helyreállítási alaphoz Magyarország által benyújtott terv nem tartalmazza a MOSZ és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége által megfogalmazott javaslatokat.

Karácsony szerint a kormány valótlan állítást tett, amikor azt mondta, azért nem él az uniós kamatmentes hitelfelvétellel, mert nem akar eladósodni. Szintén nem igaz szerinte, hogy a fővárosi önkormányzatokkal egyeztettek volna, ugyanis az általuk a kormánynak elküldött javaslatcsomagra semmilyen választ nem kaptak. „Nem volt érdemi társadalmi konzultáció, ez ellentétes az Európai Unió alapelveivel” – fogalmazott Karácsony. A főpolgármester elmondta továbbá, hogy a MOSZ egy olyan, lengyel mintára kidolgozott alternatív javaslattal kereste meg a kormányt, amely szerint a helyreállítási alap harmadát az önkormányzatok kapnák.

Papp Lászlót is keresni fogják az ügyben

Megkérdeztük a sajtótájékoztatót tartó politikusokat, hogy folytatnak-e tárgyalásokat azokkal a fideszes nagyvárosi polgármesterekkel (például Papp Lászlóval, Debrecen vezetőjével), akik korábban szintén élesen kritizálták a Böröcz László által benyújtott törvénymódosítási javaslatot az önkormányzati bérlakások kedvezményes privatizációjával kapcsolatban. Gémesi György a Debrecinernek elmondta, a MOSZ péntek délelőtt 11 órától sajtónyilvános online kerekasztal-beszélgetést szervez, amelyre már jelezte a részvételét Schmidt Jenő, Tab kormánypárti polgármestere. Gémesi korábban kereste Kovács Pétert, a budapesti XVI. kerület fideszes polgármesterét is, aki korábban ugyancsak megszólalt a témában, de jelenleg nem tartózkodik Magyarországon. A kerekasztal-beszélgetésre ugyanakkor szeretné őt és Böröcz Lászlót is meghívni, de a rendezvény előtt keresni fogja Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét is.

Ahogy május 17-én arról mi is beszámoltunk, Papp László az RTL Híradónak azt nyilatkozta: elfogadhatatlannak tartja Böröcz törvénymódosítási javaslatát, amely csak Debrecen esetében többmilliárdos vagyonvesztéssel járna az önkormányzat számára.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.