Ha valóban fontos a sajtószabadság, álljanak ki Prataszevics védelmében!

Magyarországi szerkesztőségek és újságírók szolidaritási nyilatkozata.
Raman Prataszevics

Egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair repülőgépet május 23-án arra kényszerítettek, hogy útját megszakítva leszálljon a belarusz fővárosban, Minszkben. A leszállás után őrizetbe vették a járat egyik utasát, Raman Prataszevics független belarusz újságíró-aktivistát.

A történtek okán több magyarországi szerkesztőség és újságíró közösen tett nyilatkozatot:

Alulírott szerkesztőségek és újságírók szolidaritásunkat fejezzük ki Raman Prataszeviccsel, belarusz kollégánkkal, akit terroszervezeteket idéző módszerekkel ejtett fogságba az Aljakszandar Lukasenka által vezetett Belarusz állam. Raman Prataszevics foglyul ejtése és letartóztatása példa nélküli a modernkori Európában.

Nincs okunk azt feltételezni hogy az ellene felsorolt vádakat tisztességes eljárás keretében fogja a belarusz bíróság megvizsgálni és sorsáról dönteni.

Éppen ezért felszólítjuk a hazai és uniós illetékeseket, hogy amennyiben valóban fontos és megvédendő értéknek tartják a sajtószabadságot, úgy minden tőlük telhető diplomáciai erőfeszítéssel küzdjenek Raman Prataszevics mielőbbi szabadon engedéséért, illetve biztosítsanak számára védelmet minden ellene irányuló fizikai erőszakkal és politikai nyomásgyakorlással szemben!

Debreciner
Jelen
KPSVR
Nyugat.hu
Partizán
Szabad Pécs
Ugytudjuk.hu
Balogh Gábor
Parászka Boróka

A rendőrségi kihallgatása után készült felvételen
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.