Több mint egy éve nincs hír a Debreceni Egyetem furmintból kivont anyagokkal koronavírust ölő lágypasztillájáról

A kutatásról 2020 áprilisában számolt be Szilvássy Zoltán rektor, azóta nem közöltek fejleményeket. Kerestük az orvostechnikai eszközöket nyilvántartásba vevő hatóságot, de nem válaszoltak a levelünkre.

Tavaly a legtöbb hazai sajtótermék, így a Debreciner is beszámolt róla, hogy 2020. április 24-én a debreceni önkormányzati tévében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora közölte: a felsőoktatási intézményben egy olyan orvostechnikai eszközt fejlesztenek, amely segít a koronavírus elleni küzdelemben. A rektor magyarázata szerint a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia a furmintszőlő héjában olyan flavonoidokat fedezett fel, amelyek néhány perc alatt „elpusztítják” a koronavírust.

A lágypasztilla Szilvássy szerint úgy működik, hogy a szopogatása által egy film képződik a felsőlégúti nyálkahártyán, amelybe beleragad a vírus. „Belekényszerítettem a vírust egy küzdőtérbe, és abban a küzdőtérben ott flavonoidok vannak, akikre ő úgy néz, mint mi a vírusra, hiszen egyszerű molekulák, a vírusnál sokkal egyszerűbbek. De sajnos föltépkedik a vírus burkát – a koronavírus az a burkos vírusok közé tartozik –, és a burok nélkül nem tud receptorokhoz kötődni, nem tud endocitotikus módon elsüllyedni a légúti nyálkahártya hámsejtekbe, egyetlen lehetősége van, a feltétel nélküli megadás, és aztán utána úgy jár, hogy kiköpjük” – magyarázta Szilvássy Zoltán.

Egy fürt furmint
Wikipédia

Néhány nappal korábban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium konferenciáján a rektor azt is elmondta, hogy a lágypasztilla az influenzavírusok ellen használt Medistus nevű, antivirális orvostechnikai eszközre alapul, amelyet két növényi (Artemisia – más néven üröm –, és a furmintszőlő héjából izolált) extraktummal dúsítva vetnének be a koronavírussal szemben.

Szilvássy Zoltán két megszólalása óta már több mint egy év telt el, időközben túl lettünk a világjárvány harmadik hullámán is, de azóta sem találtuk nyomát annak, hogy a Debreceni Egyetem rektora bármilyen nyilvános fórumon beszélt volna a kutatás állásáról. A DTV Youtube-csatornáján nem találtunk továbbá a március 24-i adást követően egyetlen olyan stúdióbeszélgetést sem, amelyben Szilvássy szerepelt volna. Az interneten keresgélve semmilyen más forrásból sem találtunk információkat a fejlesztéssel kapcsolatban.

Mivel az orvostechnikai eszközöket Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) veszi nyilvántartásba, a lágypasztillával kapcsolatban még március 18-án kérdéseket küldtünk a hatóságnak, levelünkre azonban azóta sem válaszoltak.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.