Itt miért hallgatnak róla? – Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Debrecen és a Holnap Kulturális Egyesület

Puskás István aláírását Debrecenben teljes csend övezi, pedig az önkormányzat éppen az UNESCO „Irodalom városa” címére pályázik. A dokumentum szerint az Újvárad folyóirat kiadója siker esetén részt vesz a pályázathoz kapcsolódó programok megvalósításában. Szűcs László főszerkesztő szerint már 2021 második felében lehet eredménye az együttműködésnek.
Facebook

Még május 23-án tartották meg a nagyváradi Szigligeti Színházban a Debrecen és Várad közt az irodalom útján című beszélgetést, amelyen részt vett Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere, online jelentkezett be Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, valamint ott volt Szűcs László, a néhány hónappal ezelőtt elindult Újvárad folyóirat főszerkesztője.

Puskás István és Szűcs László
Facebook

A rendezvény Facebook-eseménye szerint a téma a két város irodalmi kapcsolatainak múltja és lehetséges jövője volt. Debrecen önkormányzata éppen az UNESCO „Irodalom városa” címére pályázik, ehhez képest az eseményről a debreceni önkormányzati médiától semmilyen beszámolót nem találtunk. Nem tett említést a beszélgetésről a közösségi oldalán sem Papp László (Fidesz) polgármester, sem Puskás István alpolgármester – pedig utóbbi egy bejegyzésben még fotókat is közzétett arról, hogy aznap Nagyváradon járt. A debreceni önkormányzat hivatalos honlapja szintén nem adott hírt az eseményről.

Puskás István és Szűcs László az aláírt dokumentumokkal
Facebook

A Debrecen–Nagyváradi Értesítő röviden írt a rendezvényről, a cikkükben megemlítették, hogy Debrecen önkormányzata és az Újváradot kiadó Holnap Kulturális Egyesület (HKE) egy együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, de egyéb részleteket nem közöltek.

A Festum Varadinum rendezvénysorozat közösségi oldala adott egyedül több fényképes beszámolót az alkalomról.

Telefonon kerestük Szűcs Lászlót, az Újvárad és a HKE főszerkesztőjét, akitől megtudtuk: az együttműködésnek már 2021 második felében lehetnek érdemi fejleményei.

Szűcs a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy Debrecen önkormányzata arra kérte őket, siker esetén legyenek a város partnerei az UNESCO-projektben, az Alföld folyóirattal pedig szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. A két periodika között eddig felmerült a szerkesztőcsere lehetősége, az egymás lapszámaiban való jelenlét és a közös rendezvények ötlete is. Szűcs szerint Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolata miatt magától értetődő volt az együttműködés. Mint érdeklődésünkre mondta, az aláírt szándéknyilatkozat egy keretet jelent, amit a későbbiekben töltenek meg tartalommal.

Komoly terjesztési problémák vannak Romániában

A főszerkesztő arról is beszélt a Debrecinernek, hogy igyekeznek a többi környékbeli magyarországi és romániai magyar nyelvű irodalmi és kulturális lappal is kapcsolatba kerülni, mivel sok olyan problémával szembesülnek, amelyeket közösen jobban meg tudnának oldani. Szűcs elmondása szerint Romániában komoly gondok vannak a terjesztéssel. Akkora a probléma, hogy ironikus módon a három hónapja indult Újváradot már évtizedek óta működő nagyobb folyóiratok is keresték tapasztalatcsere céljából. „Az a baj, hogy nincs egy rendszer, mindenki maga kell, hogy elinduljon, és megtalálja a könyvesboltokat, lapárusokat” – fogalmazott Szűcs.

Újvárad
erport.ro

Az Újvárad első hónapjainak tapasztalatairól is kérdeztük a főszerkesztőt. Szűcs László úgy látja, hogy a lap kezdi megtalálni az arcát, kialakulóban van egy állandó szerzői gárda, amelyben fiatal pályakezdők és ismertebb nevek is megtalálhatók. Mint mondta, az Újváradot egy kísérletnek szánták: egy hagyományos irodalmi-kulturális folyóiratot formájában és tartalmában is próbáltak ötvözni egy „magazinosabb” formátummal. A visszajelzések alapján a szerkesztőség úgy érzi, hogy érdemes volt ezzel próbálkozni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.