Még székhelye sincs a három hét múlva startoló, debreceni központú országos gyermekvédelmi szakszolgálati rendszernek

Az összevont, országos intézményben körülbelül kétezren dolgoznak majd. Értesüléseink szerint őket még nem informálták az átállás részleteiről, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonban állítja: a tájékoztatásuk a jogszabályi kötelezettségek betartása mellett történik.

A napokban egy névtelenséget kérő gyermekvédelmi szakszolgálati dolgozó kereste meg a Debreciner szerkesztőségét a szakszolgálati rendszer összevonásával kapcsolatos aggodalmaival. A gyermekvédelmi szakszolgálatok jelenleg megyei szinten, különálló intézményekként működnek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartása alatt. Ezek a szakszolgálatok próbálják megfelelő gondozási helyszínre elhelyezni azokat a gyermekeket, akiket valamilyen okból kiemeltek a családjukból, és állami gondozásba vettek: ha a törvényes képviselőhöz nem kerülhetnek, a szakszolgálatok intézkednek az örökbefogadásról.

A megyei szakszolgálatok éppen összevonás alatt állnak, az így létrejövő országos szervezetnek azonban nem Budapest, hanem Debrecen lesz a központja. A forrásunk szerint Erdei Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője lesz az új, országos szervezet igazgatója is. Úgy tudjuk, hogy az összevonásnak törvényi okai vannak, szakmai indokok nem játszottak szerepet az erről szóló döntés meghozatalakor.

Itt található a Hajdú-Bihar Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat székhelye (Debrecen, Vármegyeháza utca 9.)
hajdubihar.szgyf.gov.hu

Információink szerint július 1-től már az új rendszer szerint fog működni a hazai gyermekvédelmi szakszolgálat, de hogy pontosan hogyan, arról a dolgozók még szinte semmit sem tudnak, ahogy egyelőre az átszervezés pontos menetrendjére vonatkozóan sem kaptak átfogó tájékoztatást. A Debrecinernek nyilatkozó szakszolgálati dolgozó elmondása szerint néhány héttel az átállás előtt még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán Debrecen melyik részén lesz a nagyságrendileg 2000 dolgozót foglalkoztató országos intézmény központja.

Helyszín még nincs, mégis minden feltétel adott

Az ügyben számos kérdést tettünk föl a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, akik június 8-i levelükben csak részben, kevés konkrétumot elárulva válaszoltak érdeklődésünkre. A válaszukból kiderül, hogy a gyermekvédelmi szakszolgálat országos illetékességgel rendelkező, önállóan gazdálkodó költségvetési intézményként valóban július 1-én jön létre a Hajdú-Bihar megyei szakszolgálat átszervezésével.

A főigazgatóság a központ helyszínére vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta: „a debreceni intézményben minden feltétel adott a központi feladatellátás biztosításához, az egyesített szakszolgálat pontos helyszínének kiválasztása még folyamatban van”. A fenntartó tehát ugyanabban a mondatában, amelyikben elismerte, hogy nincs még meg a helyszín, azt is kijelentette, hogy minden feltétel adott a feladatellátás biztosításához.

Kérdeztük a főigazgatóságot arról is, hogy milyen változásokat fog hozni az összevonás a dolgozók munkájában, azonban ezzel kapcsolatban csak annyit írtak: a munkavállalók tájékoztatása a jogszabályi kötelezettségek betartása mellett történik, ahogy a szakmai munkavégzés is a jogszabályban meghatározottak szerint folytatódik.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakorlati érvek szóltak amellett, hogy az összevont szakszolgálat központja Debrecen legyen, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság semmit sem válaszolt.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.