Az elengedett bérleti díjak több mint harmadával a Nemzetközi Iskolát segítette Debrecen önkormányzata – közölte a DK

Varga Zoltán különösen szörnyűnek nevezte, hogy erről Papp László polgármester egy személyben döntött. A politikus szerint nevetséges annak már a felvetése is, hogy egy budapesti elutasítás után Debrecenben épüljön meg a Fudan Egyetem magyarországi campusa.

Sajtótájékoztatót tartott június 9-én Pallagon, a Debreceni Nemzetközi Iskola (DNI) előtt Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, valamint Vaszkó Imre, a párt önkormányzati képviselője.

Varga Zoltán és Vaszkó Imre a Debreceni Nemzetközi Iskola kerítése előtt
Polgár Tóth Tamás

Vaszkó Imre elmondta, folyamatosan fordulnak írásbeli kérdésekkel Papp László (Fidesz) polgármesterhez. Mivel tudomást szereztek arról, hogy a DNI a bérleti díj elengedéséért kérvénnyel folyamodott az önkormányzathoz, a párt kikérte a polgármestertől azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknek a pandémia miatt elengedte az önkormányzat a bérleti díjait.

Vaszkó elmondása szerint (a kormányzati intézkedések miatt történt korábbi kedvezményeket leszámítva) június 30-ig Debrecen önkormányzata összesen 91,5 millió forint bérleti díjat engedett el a bérlői számára. Habár a DK arra számított, hogy zömében a vendéglátásban működő vállalkozások szerepelnek majd a listán, végül nem ezt látták a dokumentumban. A DNI (illetve hivatalosan az azt fenntartó DENOK Kft.) bérleti díjából 32 millió forintot engedett el az önkormányzat, ez az összes debreceni cég, illetve intézmény ilyen módú támogatásának közel a 35 százaléka. „Itt is kirajzolódik a központi politika, hogy a kevesek kapják a sokak által megtermelt adót” – fogalmazott Vaszkó.

Polgár Tóth Tamás

A DK a Debreciner rendelkezésére bocsátotta a párt által megkapott táblázatot, amelyből kiderül, a legnagyobb kedvezményben az önkormányzat saját cége, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. részesült: ők összesen 47,3 millió forintot takaríthattak meg ilyen módon, ez az összes kedvezmény több mint felét jelenti.
7 millió forintot engedtek el a cégjegyzék szerint többek között vendéglátással foglalkozó Mele Ad Maiora Kft.-nek, 1,5 millió forintot pedig a Debreceni Sportcentrum Kft.-nek. A DK által megkapott táblázatban a fentieken és a DNI-n kívül 6 kedvezményezett szerepel még, további három cég kérelméről pedig azt írják, még elbírálás alatt vannak.

Varga Zoltán különösen szörnyűnek nevezte, hogy a DNI támogatásáról Papp László a közgyűlés megkérdezése nélkül határozott. A politikus hangsúlyozta, nem a polgármester családját akarja támadni, de szerinte nem szabad elmenni amellett, hogy az iskolában „vastagon a polgármester úr családja, és jó pár, a Fideszhez dedikáltan és egyértelműen köthető ismert ember is benne van”. Az országgyűlési képviselő a 2022-es választásokra célozva azt ígérte: jövő tavasszal vége lesz az Orbán-rendszernek, a miniszterelnök börtönben végzi, ők pedig kinyitják a DNI-t minden debreceni diák számára.

Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük a DK politikusait, hogy mit szólnak az ATV értesüléséhez – amiről a Debreciner is beszámolt –, miszerint a kormány egy budapesti elutasítás esetén Debrecenben építhetné fel a kínai Fudan Egyetem magyarországi campusát. A képviselő nevetségesnek nevezte a felvetést, majd hozzátette: ők Európa térképére helyeznék fel Debrecent, egy európai minőségű, élhető, szociálisan érzékeny, pezsgő nagyvárossá tennék azt. „Az, amit Orbánék akarnak, hogy valahová visszaszuszakolni egy keleti kommunista keretbe, ez nem fog menni” – mondta Varga. Szerinte ez azért is lesz így, mert nemcsak ők, hanem Debrecen lakossága sem fogja engedni.

Mindkét politikus korábban már bejelentette indulását az ellenzék ősszel esedékes előválasztásán. Varga Zoltán a Debrecen északnyugati részét lefedő Hajdú-Bihar megyei 1-es, Vaszkó Imre pedig a város délkeleti részét magába foglaló 2-es számú országgyűlési egyéni választókerületben méretteti meg magát.

Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.