A Fudan Egyetem magyarországi campusának Debrecenben nincs realitása – mondta Kósa Lajos a város önkormányzati tévéjében

A fideszes politikusok az utcán konzultálnak a debreceniekkel, eközben fogadóórák meghirdetése helyett még mindig a fertőzöttek növekvő számára figyelmeztetnek az önkormányzati honlapon.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Június 9-én mi is beszámoltunk róla: az ATV kormányközeli forrásai szerint elképzelhető, hogy egy esetleges budapesti elutasítást követően Debrecenben építhetnék fel a kínai Fudan Egyetem magyarországi campusát. Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és előválasztási képviselőjelöltje (Hajdú-Bihar megyei 1-es OEVK) aznapi sajtótájékoztatóján a Debreciner kérdésére válaszolva nevetségesnek nevezte a felvetést.

A kormányoldal részéről eleinte nem kommentálták az ATV értesüléseit, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő azonban a DTV Közügy című műsorában június 11-én elmondta: szerinte semmilyen realitása nincs a beruházás Debrecenben történő megvalósításának. „Nincs ilyen terv egyáltalán, nehogy valaki félreértse. Nem szabad felülni a sok hülyeségnek, amit az interneten, vagy a Facebookon, vagy nem tudom, hol olvas az ember” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki az egyetem nevét az egész műsor alatt tévesen Fundannak ejtette.

Kósát egyébként egy másik téma, a Fidesz által Debrecenben május végén indított konzultáció kapcsán hívták meg az önkormányzati média stúdiójába. Az utcai kampány során a Fidesz Debrecen újraindításáról kérdezi a lakosokat. Az űrlapon olyan, meglehetősen nagy mozgásteret adó kérdés is szerepel, minthogy „Mit javasol, hogyan indítsuk közösen újra Debrecent?”, de konkrétumokra is rákérdeznek, például arra, hogy szereljenek-e fel visszaszámlálókat a debreceni jelzőlámpákra. „Majd hónap végén összegzünk, kiállunk a sajtó elé és elmondjuk, hogy ebből mi valósul meg, milyen javaslatok voltak” – mondta Kósa.

Konzultálnak, de nem fogadnak?

A Fidesz akciója abból a szempontból lehet meglepő, hogy – amint arról május 7-én beszámoltunk – a koronavírus-helyzetre való hivatkozással a kampány kezdete előtti hetekben még biztosan nem tartottak fogadóórát sem Papp László polgármester és alpolgármesterei, sem a Fidesz-frakció képviselői. Az önkormányzat hivatalos honlapján a fideszes politikusok oldalaira kattintva pedig e cikkünk írásakor, június 15-én még mindig az az üzenet fogadja a debrecenieket, amely szerint folyamatosan nő a fertőzöttek száma, ezért csak telefonon vagy e-mailben lehet keresni a városatyákat- és anyákat.

A Momentumot nem hívták meg

A Fideszével összevethető volumenű utcai kampányt a pártok közül Debrecenben legutóbb a Momentum csinált, ők 2020 júliusa és szeptembere között a Civaqua-terv megvalósításáért folytattak aláírásgyűjtést. Mándi László, a párt elnökségi tagja és az előválasztáson induló képviselőjelöltje (Hajdú-Bihar megyei 2-es OEVK) a Debrecinert ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta, hogy őket akkor nem hívta meg stúdióbeszélgetésre az önkormányzati televízió, ahogy azt most Kósa és a Fidesz esetében megtette.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.