Hazudott a kormány a magyar fejlesztésű oltóanyagról a DK szerint

A párt politikusai azt mondják, a nemzeti vakcina előállítása helyett kínai bérgyártás folyik majd Debrecenben. Varga Zoltán szerint a kormány akkor sem mondott igazat, amikor azt ígérték, akadálytalanul utazhatnak Európában a Sinopharm vakcináját megkapott magyar állampolgárok.
Vaszkó Imre és Varga Zoltán
Polgár Tóth Tamás

Sajtótájékoztatót tartott június 16-án a Demokratikus Koalíció a Debreceni Egyetem Vezér utcai Innovációs Központja előtt az egyetem ipari parkjába tervezett Nemzeti Oltóanyaggyárral kapcsolatban. Vaszkó Imre, a párt debreceni önkormányzati képviselője, az ellenzéki előválasztáson induló képviselőjelölt (Hajdú-Bihar megyei 2-es számú OEVK) a tájékoztatón arról beszélt, hogy habár a kormány korábban magyar fejlesztésű vakcinát ígért, valójában egy kínai oltóanyag bérgyártása történik majd Debrecenben. Vaszkó szerint a magyar kormány szinte az ázsiai ország gyarmatává alakította Magyarországot, ebbe a folyamatba illik bele elmondása szerint a kínai hitelből építendő Budapest-Belgrád vasútvonal, valamint a Fudan Egyetem magyarországi campusa is.

Polgár Tóth Tamás

Varga Zoltán országgyűlési képviselő, a DK előválasztáson induló jelöltje (Hajdú-Bihar megyei 1-es számú OEVK) a sajtó megjelent képviselőinek szintén arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor nemzeti oltóanyagról kommunikált. A kínai vakcinával kapcsolatban Varga felidézte: az elmúlt hetekben számos olyan hír jelent meg, amelyek megkérdőjelezik a Sinopharm cég termékének hatékonyságát. A politikus ezenkívül kifogásolta, hogy habár elmondása szerint korábban Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor azt ígérték, az orosz és kínai vakcinákkal beoltott személyek Európa bármelyik országába szabadon beutazhatnak majd, erről kiderült, hogy szintén nem igaz. Varga elmondta, a DK azt szeretné, ha a debreceni oltóanyaggyárban olyan oltóanyagot gyártanának, amit bevizsgált és engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Polgár Tóth Tamás

Ha az EMA is engedélyezi, elfogadnák a kínai oltást

Megkérdeztük a DK politikusait, elfogadnák-e, hogy a Sinopharm cég vakcináját gyártsák a debreceni gyárban, amennyiben azt előtte az EMA is engedélyezi. Varga a válaszában elmondta, minden vakcinát elfogadnak, amit a gyógyszerügynökség jónak ítél, habár a kormány kínai üzleteléseinél szerinte eddig rendre az derült ki, hogy a „portyázók és a fürkészek” tízmilliárdokat tettek zsebre. „Adjuk vissza az emberek oltásba vetett bizalmát!” – szólított fel Varga, aki felhívta a figyelmet arra is: a kormány által gyakran emlegetett WHO-ajánlás a Sinopharm vakcina használatára nem hatósági engedélyt jelent, a nemzetközi szervezet nem is foglalkozik oltóanyagok bevizsgálásával. Varga leszögezte, hogy a DK a kormány vakcina-stratégiáját illető kritikái ellenére maximálisan az oltások pártján áll.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.