„Semmilyen megkülönböztető passzus nincs benne” – mondta Kocsis Máté Debrecenben a homofób elemeket tartalmazó pedofiltörvényről

A Fidesz frakcióvezetője szerint a járvány utáni világ sokkal veszélyesebb lesz, mint a járvány előtti. A kormánypártok álláspontja szerint a járványok és a migráció mellett Gyurcsány Ferenc is veszélyt jelent a magyarságra. Kocsis megdöbbent azon, hogy a részben általa beterjesztett törvény vitákat váltott ki. Úgy látja, hogy akik szerint a módosított jogszabály nem a pedofilokkal szemben lép fel, azok vagy nem olvasták azt, vagy „a rossz oldalon” állnak.

Sajtótájékoztatót tartott június 17-én Debrecenben Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője a két párt közös, a városban tartott kihelyezett frakcióüléséről. Az eseményt a kormányközeli HírTV élőben közvetítette. Kocsis Máté elmondása szerint a frakcióülés fő témája a gazdaság újraindítása. A rendezvény Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatójával indult, valamint meghallgatták Kásler Miklóst és Pintér Sándort a járványkezelésről, továbbá Novák Katalint a társadalmi élet, Szijjártó Pétert pedig a gazdasági élet újraindításáról.

Kocsis és Simicskó
Facebook

5,5 százalék fölött teljesülhetnek az ígéretek, jön az új nemzeti konzultáció

Kocsis Máté a sajtótájékoztató elején elmondta, a tegnap kezdődött frakcióülésen kiemelten foglalkoztak azzal, hogy Magyarországon a többi uniós országokhoz képest egy-másfél hónappal hamarabb lehetett újraindítani az életet, ami nagyságrendileg 1 százalékos GDP-növekedést jelent majd. Kocsis emlékeztetett, korábbi ígéreteiknek megfelelően, ha 5,5 százalékosnál magasabb lesz a növekedés, akkor fogják csökkenteni a munkát terhelő adókat, 200 ezer forintra emelik a minimálbért és 260 ezer forint fölé a diplomás minimálbért, nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, jövő februárban folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, továbbá családi adóvisszatérítés keretében adják vissza a gyermeket nevelőknek a 2021-ben befizetett adót, és eltörlik a dolgozó fiatalok adóját.

Kocsis arról is beszélt, a magyar emberekkel egyetértési pontokat akarnak találni a járvány utáni időt illetően, ezért indítják el az új nemzeti konzultációt. „Egy sokkal veszélyesebb világ vár a járvány utáni időszakban mindenkire” – jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint a járványok és a népvándorlások kora kezdődik, ezek miatt pedig egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért, egyre nehezebb lesz megvédeni a munkahelyeket is. A Fidesz-KDNP ugyan már kérte a kormánytól, hogy tartsák fenn a rászorulók részére a hitelmoratóriumot, azért ezt a témát is beleteszik majd a konzultációba.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy a két frakció szerint Magyarországra veszélyt jelent, ha Gyurcsány Ferenc személyében visszatér a múlt. Kocsis szerint a jövő évi választás arról is fog szólni, hogy visszatér-e az általa képviselt „megszorító, erőszakos és véres” politika.

Jön a „lelki újraindítás”

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elmondta, az, hogy megtarthatják ezt a kihelyezett, közös frakcióülést, azt igazolja, hogy a kormány sikeresen szervezte meg a járvány elleni védekezést, amit a „baloldal” szerinte csak hátráltatott. A politikus megjegyezte: külön öröm számukra, hogy míg Budapesten folyton dugóban kell ülniük, Debrecenben szerinte jó a közlekedés. Simicskó elmondása szerint a parlament 102 törvényt fogadott el a tavaszi ülésszakban, ez idő alatt a KDNP-nek 388 felszólalása volt. Reálisnak nevezte az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a családi adóvisszatérítésről pedig azt mondta, ez 1,1 millió családot fog érinteni. A frakcióvezető óriási sikernek, a „lelki újraindítás” szempontjából is fontosnak nevezte, hogy Magyarországon rendezik szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust . A politikus nem említette, de az eseményre Magyarországra látogat Ferenc pápa is.

A törvény 18 éven aluliakról ír, Kocsis az 5-6-7 éves gyerekekre hivatkozik

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté azt mondta, a frakcióülésen nem került szóba a civil szervezetek és jogvédők szerint az LMBTQ+ személyeket súlyosan diszkrimináló elemekkel kiegészített, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, valamint egyes független képviselők által kedden elfogadott „pedofiltörvény” – amelynek egyik benyújtója éppen Kocsis volt. „Mi úgy gondoljuk, hogy a gyermekek védelme közös európai érték, ez a törvény pedig a gyermekek védelméről szól” – fogalmazott, hangsúlyozva: a törvény gyermekről szól, nem felnőttekről. Arra a kérdésre, hogy tartanak-e esetleges uniós forrásmegvonásoktól a törvény miatt, Kocsis azt felelte, ez nagyon szomorú lenne. Ha az Unióban bárki azt állítja, hogy ez a törvény nem a pedofilok ellen lép fel, az Kocsis szerint vagy nem olvasta a törvényt, vagy a „rossz oldalon” áll. Elmondta, meglepőnek tartja, hogy egy pedofilellenes törvényt ilyen „brutális” támadás ér. „Semmilyen megkülönböztető passzus nincs benne” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, majd úgy fogalmazott: „a gyerekszobából ki kell menni, azt hittem, ebben egyetértés van”.

A törvény ellenzői az elmúlt napokban a tervezethez utólag hozzátoldott kiegészítéseket bírálták, amelyek szerint tilos lesz 18 éven aluliak számára olyan tartalmakat bemutatni, amelyek „népszerűsítik” vagy megjelenítik a homoszexualitást és a nemváltást. Kocsis ezzel kapcsolatban azt mondta: nagyon szomorúnak tartja, hogy egyesek szerint 5-6-7 éves gyerekek szobájában helye van bármilyen szexuális tartalomnak. „Milyen alapon nevelnek bele mások gyermekeibe bármit?” – tette föl a kérdést. Kocsis elmondása szerint a szexuális nevelés kizárólag a szülők joga, nem az államé, a médiaszolgáltatóké vagy a civil szervezeteké.

Ehhez képest Kocsis egy másik kérdésre válaszolva már arról beszélt: továbbra is lesznek szexuális felvilágosító órák az iskolákban, az ezeket tartó szervezetek kiválasztását pedig a minisztérium fogja végezni. A politikus leszögezte: az elfogadott törvény csak egy keretet jelent, a nyár folyamán számos részletszabályt fognak közölni kormányrendeletek formájában.

Kocsis szerint Gyurcsány bűnöző, Simicskó pulykakas helyett BMW-ért jönne Debrecenbe

A sajtótájékoztató utolsó perceiben Kocsis Máté kijelentette, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc politikai, társadalmi és gazdasági értelemben is bűnöző, egy kérdésre válaszolva pedig humorosnak szánva megjegyezte: Magyarországon sokan szeretnének egy operatív törzset a DK elnökének megállítására. A Fudan Egyetem Budapestre tervezett magyarországi campusáról is beszélt Kocsis, erről elmondta: akkor lehet róla népszavazást tartani, ha elkészül az a terv, aminek a megalkotásáról kedden szavazott a parlament.

Kérdezték a frakcióvezetőket Debrecenről is. Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy Papp László (Fidesz) polgármester az eseményen „a nyomásgyakorlás minden törvényes eszközével” élt azért, hogy lobbizzon a frakcióknál Debrecenért. Simicskó István ehhez hozzátette: „lassan nem pulykakakasért, hanem BMW-ért fogunk Debrecenbe jönni”.

Fekete fal választja el őket a helyiektől

A debreceni Kölcsey Központban szerda óta zajlik a két párt frakcióülése. Ahogy arról a Debreciner elsőként beszámolt, fekete fóliákkal ellátott kordonokkal zárták el a debreceniek elől a Baltazár Dezső teret. A rendezvényt a Valton Security biztosítja.

Átláthatatlanul védik a kormánypárti politikusokat
Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó anyagok:

- Fidesz-védő fekete fóliák Debrecenben

- A debreceni fal – Befeketítette a városképet a Fidesz

- Vajon mi lehet a fekete Fidesz-kerítés mögött Debrecenben?

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.