Debrecenben is tüntetnek vasárnap a homofób pontokat is tartalmazó, diszkriminatív törvénymódosítás ellen

A „pedofiltörvényként” és „propagandatörvényként” is emlegetett módosítás megtiltja többek között, hogy 18 éven aluliak számára olyan tartalmakat tegyenek hozzáférhetővé, amelyekben megjelenik a homoszexualitás és a nemváltás. A törvénnyel szemben számos civilszervezet és médiaszolgáltató fejezte ki a tiltakozását.

Június 19-én (szombat) 17 órától „Utolsó családi LMBTQ nap” címmel szervez transzparenskészítéssel egybekötött beszélgetést az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) és a Freedom Club Magyarország Debrecenben, az AKE Baross Gábor utca 16. szám alatti közösségi terében. A Freedom Club az esemény másnapján, június 20-án (vasárnap) 16 órától, a debreceni Ady Parkba szervez tüntetést az LMBTQ jogokért.

Facebook

A szombati családi nap Facebook-eseményében olvasható leírás szerint a rendezvény célja bemutatni a meleg- és transzneműellenes passzusokat is tartalmazó, a parlament által kedden elfogadott „pedofiltörvény” abszurditását, és azt, hogy az új jogszabály mennyire korlátozza a gyermekek, fiatalok megismeréshez és segítségkéréshez való jogait. A Baross utcai közösségi térben meghívott vendégek fognak beszélni a korai szexuális felvilágosításról, ennek hatásairól, valamint az LMBTQ+ közösségek magyarországi helyzetéről.

A vasárnap délutáni tüntetés szervezői azt kérik, hogy mindenki vegyen részt a demonstráción, aki egyetért azzal, hogy szeretni emberi jog. A tüntetés Facebook-eseményét ide kattintva lehet megtekinteni. A rendezvény az első jelentősebb demonstráció lehet Debrecenben a tavaly októberi SZFE-tüntetés óta.

Civil szervezetek és médiaszolgáltatók is tiltakoznak a homo- és transzfób törvény ellen

A magyar Országgyűlés június 15-én a Fidesz, a Jobbik és néhány független képviselő szavazataival fogadta el a Kocsis Máté (Fidesz) és Selmeczi Gabriella (Fidesz) által benyújtott, a köznyelvben „pedofiltörvénynek” vagy „propagandatörvénynek” hívott törvénymódosítást. A javaslatot a pedofil bűncselekmények súlyosabb büntetése miatt az eredeti formájában minden ellenzéki párt támogatott volna, ám néhány nappal a szavazás előtt a kormánypárti politikusok benyújtottak egy módosítócsomagot, amely többek között megtiltja, hogy 18 év alattiak számára olyan tartalmat tegyenek elérhetővé, amely „a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Ülésezik az Országgyűlés - 2021. június 15.
parlament.hu

A törvénymódosítás ezen kívül rendelkezik arról is, hogy a civil szervezetek egy részét kizárják az iskolákban tartott szexuális felvilágosítási programokból, az ezekben résztvevő szervezeteket a törvény értelmében az illetékes minisztérium választja ki.

A törvénymódosítást számos civil szervezet élesen kritizálta, amiért a melegséget és a transzneműséget összemossa a pedofíliával, valamint amiért negatívan diszkriminálja a szexuális kisebbségeket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ügy kapcsán például azt írta: az Oroszországban 2013-ban elfogadott hasonló törvény hatására nőtt az országban addig is magas szinten jelen lévő homo- és transzfóbia, ezzel együtt pedig növekedett az LMBTQ+ személyek által elkövetett öngyilkosságok aránya is. „A magyar állam most arra készül, hogy fokozza az LMBTQI fiatalok szenvedését, hasonlóan azokhoz az autokratikus berendezkedésű államokhoz, amelyekkel a kormány egyre barátibb viszonyt ápol” – írta a TASZ.

Mivel a törvénymódosítás minden olyan lineáris médiaszolgáltató (például televízió- vagy rádiócsatorna) által megjelenített tartalmat a „tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriába sorol, amelyben akárcsak megjelenik a homoszexualitás, a törvény elleni tiltakozásának hangot adott az RTL Klub is, később pedig hozzájuk csatlakoztak más magyarországi médiaszolgáltatók.

A törvény ellen még annak elfogadása előtt, hétfő estére szervezett tüntetést több LMBTQ+ szervezet Budapesten, amelyen egyes független sajtótermékek becslései szerint nagyságrendileg tízezren vettek részt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.