Debrecenben tüntettek az LMBTQ jogokért és a parlament által megszavazott homofób törvény ellen

Ez volt az első tüntetés Debrecenben, ami a szexuális kisebbségek melletti kiállásról szólt.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Az LMBTQ jogokért tüntettek június 20-án délután, a debreceni Ady parkban. A Freedom Club Hungary által szervezett demonstráción mintegy 100-120 személy vett részt, zömében fiatalok. Több ellenzéki párt helyi politikusa is feltűnt a sokaságban.

Galéria: Tüntetés a homofóbia ellen – Debrecen, 2021. június 20. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA
Koppányi Szabolcs

A tiltakozást a szervezők azért hirdették meg, mert a magyar Országgyűlés június 15-én fogadta el a közbeszédben általában „pedofiltörvénynek” vagy „propagandatörvénynek emlegetett törvénymódosítás-csomagot. A Fidesz, a Jobbik és egyes független képviselők szavazataival elfogadott jogszabálymódosítás homo- és transzfób passzusai miatt korábban számos civil szervezet és médiaszolgáltató is tiltakozott, Budapesten pedig még a szavazás előtti napon tízezres tüntetést is tartottak.

Rutz Tamás politikai aktivista a tüntetést azzal a megállapítással nyitotta meg, hogy nagyjából egy év telt el Kaleta Gábor gyermekpornográfia-ügye és néhány hónap Szájer József orgiája óta. A héten elfogadott törvénymódosításokkal szerinte a Fidesz a saját mocskát igyekszik lemosni magáról.

NT

Murguly Mátyás (LMP), akit helyi politikusként és biológusként mutattak be, az eseményen arról beszélt, hogy szerinte a törvény belerúg a jövő generációjába. Kiemelte, hogy habár a törvényt olyanok hozták meg, akik folyamatosan a család szentségéről beszélnek, a jogszabály minden gyerek számára veszélyt jelent azzal, hogy szükséges ismeretektől zárja el őket.

A harmadikként felszólaló Bársony Olga nyugalmazott egyetemi oktató elmondta, szerinte jelenleg az egyetemes emberi jogok lábbal tiprása zajlik Magyarországon, a parlament által elfogadott jogszabálymódosítás egy gonosz, embertelen, diszkriminatív támadás a társadalom egy csoportja ellen. Elmondta: mindenféle megkülönböztetés elfogadhatatlan. „Nem maradhatunk csendben, nem lehetünk bűnrészesek. ” Bársony arról is beszélt, habár a mostani alkalom kivétel, a debreceni tüntetéseken évek óta az figyelhető meg, hogy ugyanaz a pár tíz ember vesz részt. Fontosnak nevezte, hogy a tiltakozásoknak nagyobb láthatóságot kell elérni.

Koppányi Szabolcs

Könnyü Hella főszervező, a Freedom Club debreceni aktivistája arról beszélt, hogy a tegnapi családbarát estjükön történtek miatt döntött a felszólalás mellett. Az LMBTQ témájú rendezvényt egy, a szomszéd társasházból áthajított, teli sörösdoboz zavarta meg. Könnyü Hella szerint ez az országban évek óta zajló gyűlöletkeltés eredménye. Az aktivista elmondta, ha rajta múlik, nem ez lesz az utolsó olyan alkalom Debrecenben, amikor középiskolások részvételével beszélhetnek LMBTQ ügyekről. Szerinte a fiatalok egy részének ma azt kell megélnie, hogy mindenhol önmaguk lehetnek, kivéve otthon. Mint mondta, szeretné, ha a törvényt megszavazó 157 fideszes és jobbikos képviselő kiállna a fiatalok elé, és megpróbálná megmagyarázni a tettét. „Ami neki egy ’igen’ gomb megnyomása volt az ebéd előtt, az másnak az életét teszi tönkre” – fogalmazott.

Lia

Jurewicz Ádám LMBTQ aktivista felszólította a törvényt megszavazó politikusokat, hogy kérjenek bocsánatot és távozzanak a hatalomból. Ezt követően arról beszélt, hogyan szembesült saját melegségével, és milyen nehézségek árán kezdte el megélni az identitását.

A beszédeket záró Rutz Tamás elmondta: az itt megjelent sokaság egy új, szabad generáció képviselői. A Queen slágerének címét idézve azt ajánlotta, a tiltakozások jelmondata legyen az „I want to break free”.

A beszédek elhangzását követően a sokaság még hosszú percekig az Ady parkban maradt. A tüntetés szervezőitől, valamint a helyszínen tartózkodó aktivistáktól úgy értesültünk, hogy ez volt Debrecen első LMBTQ jogok mellett kiálló tüntetése.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.