A DK politikai ejtőernyősöknek nevezte az új intézményvezetőket: kulturális átszervezésekről döntött a debreceni közgyűlés

Debrecen vezetése két órán át váratta a városi tűzoltóezredest és a közmeghallgatásra érkező helyi lakost.

Fél óra késéssel kezdődött Debrecen június 24-én 14 órára meghirdetett, a veszélyhelyzet tavaly őszi elrendelése utáni első közgyűlése, amelyet a legutóbbi alkalmakhoz hasonlóan a Kölcsey Központban tartottak meg. A járványvédelmi okokból alkalmazott regisztráció során a szervezők a résztvevők számára jelezték: az ülés teljes időtartama alatt a teremben kötelező a maszkviselés.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2021. június 24. (A KÉPRE KETTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Ehhez képest Papp László (Fidesz) polgármester maszk nélkül vonult be a terembe, azt csak akkor vette fel, amikor nekilátott a közgyűlés levezetésének. A késést nem indokolta, a szokatlannak számító délutáni időpontot (általában reggel 9 órakor szoktak kezdődni az ülések) a debreceni Vitesco-gyár aznapi átadásával magyarázta. A képviselő-testületi ülés maratoni hosszúságúra, a Papp által 17 óra tájt elrendelt 10 perces szünetet is beleszámítva több mint 4 és fél órásra nyúlt.

Koppányi Szabolcs

Kölcsönösen csalódott a DK és a polgármester

A veszélyhelyzet kezdete óta Papp László számos döntést hozott meg az önkormányzat nevében. Az első napirendi pont az ezekkel kapcsolatos polgármesteri beszámoló volt. Papp elmondta, a megítélése szerint Debrecen jól kezelte a járványt, ugyanakkor elismerte, hogy komoly nehézségeket okozott a pandémia. A városvezető együttérzéséről biztosította azokat, akik elkapták a koronavírust, de meggyógyultak, valamint részvétét és együttérzését fejezte ki azon debreceniek felé, akik elveszítették valamelyik hozzátartozójukat a járvány miatt. Papp elmondta, az elmúlt nyolc hónapban igyekezett csak a legfontosabb, halaszthatatlan ügyekben döntést hozni, a városháza pedig azért dolgozott, hogy a járvány elmúltával Debrecen „repülőrajtot” vehessen.

Papp László polgármester (jobb szélen)
Koppányi Szabolcs

Vaszkó Imre (DK) sérelmezte, hogy a közgyűlések nélküli időszakban a városháza rendszeresen csak pár napot biztosított számukra, hogy véleményezzék az előterjesztéseket. Szerinte egy hibrid rendszerben, online megbeszélések szervezésével lehetett volna demokratikusabbá tenni a döntéshozást. Vaszkó elmondta, mivel ez nem így történt, csalódottak a DK képviselői, így az előterjesztést sem tudják elfogadni. Papp László erre úgy reagált, hogy ő is csalódott, mivel a DK politikusai nem mentek el egy, az önkormányzat által szervezett megbeszélésre. A polgármester beszámolóját 25 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

Vaszkó Imre
Koppányi Szabolcs

Politikai ejtőernyősök a Modem és a Főnix Rendezvényszervező élén?

Eredetileg a tűzoltóság 2020-as beszámolójáról szóló, közmeghallgatással egybekötött napirendi ponttal folytatták volna a közgyűlést, de az egyik érintett későbbi elfoglaltságára hivatkozva előrehozták a Debrecen kulturális intézményeinek átalakításáról döntő 8. és 15. napirendi pontot.

Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Papp László előterjesztéseivel kezdeményezte a Modem és a Főnix Rendezvényszervező Kft. vezetőváltását. Előbbi intézmény élén Koroknai Editet Vizi Katalin, utóbbi élén Bódor Editet Mészáros Réka váltja. A közgyűlésben Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) felvetésére éles vita bontakozott ki arról, hogy helyes-e, ha az önkormányzat pályáztatás helyett kinevezi a két budapesti jelöltet, anélkül, hogy legalább lehetőséget adnának a debreceni szakemberek számára is. „Legyünk már annyira lokálpatrióták, hogy kiírjuk a pályázatot. Írjuk ki úgy, hogy aki itt született, itt végezte az egyetemet, aki tizenöt éve itt él, annak legyen előnye” – kérte Gondola, aki ennek érdekében mindkét előterjesztéshez nyújtott be módosító indítványt, amelyeket azonban a Fidesz-frakció mindkétszer leszavazott.

Gulácsi Anna Ilona (DK) még tovább ment, ő politikai ejtőernyősöknek nevezte Vizit és Mészárost. „Úgynevezett profiltisztításra hivatkozva, a város kulturális életében évtizedeken át közmegelégedésre tevékenykedő vezetőt elmozdítják a Főnix éléről, helyére egy ejtőernyőst helyeznek, aki politikai akaratra érkezik Debrecenbe” – fogalmazott, majd hozzátette, ugyanezt látják a Modemnél is, Vizi Katalint pedig „Matolcsy kedvencének” nevezte.

Koppányi Szabolcs

Papp László a válaszában tagadta, hogy politikai kinevezettekről lenne szó, mivel elmondása szerint egyiküknek sincs politikai előélete. Puskás István kulturális alpolgármester pedig szarkasztikusan azt mondta Gulácsinak, örül, hogy nála jobban látja a saját döntései mögött meghúzódó folyamatokat. „Köszönöm szépen ezt a felvilágosítást” – fogalmazott. Vaszkó Imre, a DK képviselője ezt követő felszólalásában elmondta, nem tudják elfogadni Puskás válaszát, valamint kérte, hogy a városvezetés adja meg a tiszteletet a képviselőjüknek.

Kőszeghy Csanád Ábel (független) megkérdezte Gulácsi Anna Ilonát, miért gondolja, hogy Vizi Katalin és Mészáros Réka politikai kinevezettek, mire Papp László kifejtette: a közgyűlésben ugyan a képviselők egymástól nem kérdezhetnek, de megadja a szót Gulácsinak, ha szeretne reagálni Kőszeghyre. Gulácsi nem élt ezzel a lehetőséggel.

Koppányi Szabolcs

Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő állampolgári jogával élve szólt hozzá a napirendi ponthoz. A két jelöltet arra figyelmeztette, hogy a 2018-as választási kampány során a Debrecen észak-nyugati részén induló Gurmai Zita (MSZP) plakátjait „a pulpituson ülő fideszes politikusok utasítására” teleragasztgatták „turista” feliratú matricákkal, mert nem Debrecenben született. Puskás Istvánnal kapcsolatban a képviselő azt mondta: csalódott benne, úgy látja, csak átszervezésekkel foglalkozik, miközben nem indítja be a kultúrát.

A határozati javaslatokat a Fidesz-frakció képviselőinek szavazataival fogadták el, a Modemmel kapcsolatos előterjesztésre 4 nem szavazat és 5 tartózkodás, a Főnix Rendezvényszervező átalakításával kapcsolatos javaslatra pedig 3 nem és 5 tartózkodás érkezett.

Szavaz a debreceni közgyűlés
Koppányi Szabolcs

Két órát vártak a tűzoltók és a közmeghallgatásra érkezett lakos

Csak ezt követően, közel két óra várakozás után szólították a mikrofon mögé Nagy Imre tűzoltóezrest, hogy megtartsa szóbeli kiegészítését a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2020-as beszámolójával kapcsolatban. A kirendeltségvezető elmondta: az elmúlt évben jelentősek voltak Debrecenben a lakástüzek, valamint az időjárási szélsőségek miatt nőtt a műszaki mentések száma is.

Nagy Imre
Polgár Tóth Tamás
A beszámoló után tartották meg az évi egyszeri, kötelező közmeghallgatást, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hirdetett nagy elánnal a városháza, az önkormányzat hivatalos honlapján például négy kattintás után, egy aloldalból nyíló másik aloldalon lehet megtalálni az ezzel kapcsolatos felhívást.
Könnyü Hella
Polgár Tóth Tamás

Könnyü Hella debreceni lakos, civil aktivista a Thomas Mann utca 2. szám alatti Ludas Matyi játszótér nyitvatartásával kapcsolatban szólalt fel, amely a véleménye szerint nem feltétlenül illeszkedik az érintettek igényeihez. Azt kérte, bizonyos napokon biztosítsák a hosszabb nyitvatartást. Mivel a játszótér a Család- és Gyermekjóléti Központ területén helyezkedik el, Papp László polgármester arra kérte Pacza Gergely városfejlesztési főosztályvezetőt, intézkedjen azzal kapcsolatban, hogy megvizsgálják egy belső kerítés kialakításának lehetőségét, amely biztosíthatná, hogy a központ zárva tartásakor is nyitva lehessen hagyni a játszóteret.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.