MÁSIK FŐVÁROS

Száraz tónak, száraz partján – Macsi-Balcsi

Debrecennek van egy vize, mint tudjuk. Miként azt is, hogy már jó ideje nem Debrecené az említett (csatorna)folyó, de ez semmiképpen se’ zavarjon bennünket abban, hogy alkalomadtán idézzük, esetleg dúdoljuk a történelmien népies sorokat.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Sokkal inkább zavarhat és a napvilágot látott vélemények szerint zavar is sok debrecenit, de balmazújvárosi és más, a térségben lakó polgárt, hogy az idén sem nyit ki a korábban kedvelt, mesterségesen kialakított, mégis a szabadtéri fürdőzés minimalista, de mégis bőrünkön élvezhető élményét nyújtó Macsi-Balcsi.

Az oka szinte szóról szóra ugyanaz, mint tavaly, amióta régi dicsőségét feledve lassan úgy szárad, mint a Vekeri-tó tájéka rosszabb időszakokban. Természetesen ez itt tudatos, s elvileg bármikor feltölthető a tómeder kifogástalan minőségű Keleti-vízzel.

Facebook

A koronavírus-járvány miatt ebben az évben sem lehet majd pihenni a Látóképi Tófürdőnél. Idén sem nyit ki a Látóképi Tófürdő. A sokak által csak Macsi Balcsi néven emlegetett retró strand a koronavírus-járvány miatt nem fogadja a vendégeket - közölte a Dehir.hu érdeklődésére a fürdőt üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. A fürdő kapui már tavaly is zárva maradtak, akkor is a járványra hivatkozott a cég. Tavaly azt mondta a fürdőt üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek illetékese, hogy a koronavírus megjelenése a fürdőágazatban is új helyzetet teremtett. Bár a több hónapnyi kényszerű strand- és uszodabezárások után a korlátozások fokozatosan enyhültek, a fürdőhelyeket csak szigorú óvintézkedések mellett lehet működtetni. Nincs ez másként a Látóképi Tófürdőként is ismert Debrecen közeli fürdő esetében sem. A jogosan megkövetelt folyamatos fertőtlenítés, valamint a vízparton és a vízben a vendégek közötti ajánlott távolság betartatása azonban az átlagosnál jóval nagyobb odafigyelést igényelne a társaságtól, ezt nem tudja vállalni az elsősorban vízszolgáltatással foglalkozó cég.

Macsi-Balcsi - Látóképi Tófürdő
Facebook

Az üzemeltető szempontjai természetesen érthetőek, bár nem hallottunk róla, hogy más strandok, fürdők tavaly vagy az idén felvehettek volna többletszemélyzetet a normál létszámukon felül, hogy az itt említett járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket zökkenőmentesen végrehajtsák. Nem beszélve a tavalyi és részben már idei balatoni életképekről, mondhatnánk: parti és vízi tömegjelenetekről, amelyek sok más magyarországi fürdőt, strandot ugyancsak jellemeztek. Ezeken a nyaralóhelyeken egészen biztosan másként értelmezték, látszólag leginkább sehogy sem, az óvatosság éppen aktuális követelményét. Élővíznél, tehát itt sem, ráadásul a védettségi igazolvány meglétét sem kellene ellenőrizni. Az biztos, ha vannak fürdőhelyek, amelyeken minimális volt a korábban ismert jellemzőivel a fertőzésveszély, a Macsi-Balcsi közéjük tartozott.

Talán nem ok nélkül merülhet(ett már korábban is) fel a kérdés, hogy nem járhatott volna el az illetékes magasabb szinten - állítólag jó kapcsolatot ápolnak egymással - a debreceni önkormányzat. Elvégre a tófürdőt korábban is főként debreceniek használták, s alighanem ma ugyancsak ők látogatnák elsősorban. Ráadásul korábban volt arra példa, hogy a debreceni vezetők az érintett polgáraik érdekében közbenjártak például az fürdő nyitvatartási idejének ésszerűbb meghatározásában S még fontosabb: elérték, hogy egy kis megálló (a fürdő közelében a sín mellé leterített kőszőnyeg) segítsége révén megállhattak itt a vonatok. Így természetesen a kocsival nem rendelkező családok szintén elérhették rövid idő alatt az egész napos kikapcsolódási, feltöltődési, s olcsó(bb) helyszínt.

Facebook

Reméljük, a debreceni városháza illetékesei minimum észlelték, hogy az utóbbi két évben a debreceni átlagpolgár megfosztódott egy, a maga kategóriájában minőségi pihenési lehetőségtől. Reméljük, mert a legutóbb immár jó néhány éve a városi illetékeseket nem igazán látszik érdekelni, legalábbis tettekben nem, hogy a debreceni polgárok, a legkevésbé kedvenceiké ugyancsak, életminősége nagyon is rájuk tartozik. Még akkor is, mint ez esetben, amely ugyan nem a legfontosabb, mégis sok tanulságot rejtegethet. Tehát amikor a szóban forgó létesítmény jogilag nem a város tulajdona. Merthogy meglehetősen naiv színben tüntetnénk fel magunkat, ha azt hinnénk, hogy az ország legfideszesebb önkormányzata ne lenne képes bármit elintézni a világtörténelem legfideszesebb kormányánál, ha igazán akarná. Ugyanakkor találtunk egy korábbi, még a bezárás előtti pengeváltást, amely nem éppen a Macsi-Balcsit látogató vagy csakis ezt a lehetőséget kifizetni képes (ha éppen működne) debreceni családok megértéséről tanúskodik.

A város vezetői ugyanis elég pikírt választ adtak a Jobbik akkori felvetésére: a Fidesz-KDNP frakciója sajtóközleményben azt írta: tófürdő vagyonkezelési és üzemeltetési feladatait nem az önkormányzat végzi. Úgy fogalmaznak: „A tófürdő tulajdonosától ilyen megkeresés nem érkezett a debreceni önkormányzathoz. Az pedig, hogy a város vagyonából fordítsunk forrásokat olyan fejlesztésre, amely nem Debrecen városának tulajdonában van, egészen szürreális ötlet.”

Mi pedig így visszatekintve azt tartottuk és tartjuk ma is, hogy az az igazán szürreális, miszerint a Debrecent irányító frakciónál senkinek sem jutott eszébe, mindenesetre nyíltan nem vállalta, hogy a tó elsősorban a debreceni polgárokat, az ő választóikat szolgálja. S mindenképpen valós igényeket elégítene ki, ha a város önkormányzata vagy átvenné, vagy részt vállalna a Macsi-Balcsi üzemeltetésben.

S úgy tűnik, azóta sem jutott eszükbe. A fürdőzési lehetőségeknél maradva, talán a nagyerdei új strand megnyitása felett érzett mérhetetlen büszkeségükben egyszer s jó ideig letudták a városban létrehozott vagy meglévő fürdőzési helyszíneket. S ezek között alig tűnnek fel (talán a kerekestelepi kivételével) a szerényebb, földközeli igények. A Vekeri-tó környéke majdan az lehet, de egyelőre örök ígéret minimum negyvenötödik éve. A szerényebb, s egyben nem épített, hanem naturális környezetű igények nem mellesleg teljes jogú állampolgárok teljesíthető igényei. S a városi költségvetéshez, a város megszerezhető forrásaihoz képest gyakorlatilag filléreket jelentene.

Ha szeretnél első kézből értesülni, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre! Kattints a képre!
Debreciner

Érdemes lenne például megnézni, hogy ez idő alatt mennyi olyan kiadást finanszírozott, vagy segédkezett benne a város vezetése, amelyekre vagy többet költöttek a szükségesnél, vagy egyszerűen feleslegesek. Csupán néhányak presztízslázálmait szolgálják. Lásd a nemrégi belvárosi változtatások egy részét. Azokat, amelyeket nehéz észérvekkel alátámasztani. Hacsaknem a valódi magyarázat valahol a háttérben sunyít.

Ennek kapcsán illik végre felidézni, hogy három éve mire válaszolt szinte kioktató módon az önkormányzat mindenható frakciója: „Azt javasoljuk a városvezetésnek, hogy vegye át az üzemeltetését vagy az önkormányzat vagy pedig az önkormányzat valamelyik cége nagyon sürgősen, hiszen így tudnánk biztosítani azt, hogy Debrecen területén legyen egy nagy méretű, sok ember ellátására alkalmas létesítmény, ahova elmehetnek fürdeni a meleg nyári időszakban – hallhattuk Kőszeghy Ábelt, a Jobbik debreceni frakcióvezetőjét.”

De nemcsak arról van szó, hogy a Látókép megfizethetőbb, s a legutóbbi árszabása szerint jelentősen olcsóbb volt, mint most a az új nagyerdei strandé. (A legutóbbi látóképi alap felnőttjegy (egy db.) például kevesebb, mint egyharmada volt a nagyerdei fürdőkomplexum felnőttjegyének.)

Vagyis léteznek más értékei is: „Látóképi Tófürdő (Macsi-balcsi): a Debrecentől pár kilométerre található tónál a szabadstrandolás szerelmesei hódolhatnak kedvtelésüknek. Kiváló vízminőség, 100 nm-es napozóstég, fákkal ölelt 3 hektár füves terület, valamint 2 hektár vízfelszín várja a kilátogatókat. A tó fokozatosan mélyül, így minden korosztály számára biztonságos és remek kikapcsolódást nyújt. A szélén 60-80 cm, a közepén 2 méter. A mélységet táblák és bóják jelzik.” (Tiszamenti Regionális Vízművek)

Végezetül, ne kerülgessük a hűsítő vizet, amely helyén most, ha hinni lehet a többek által ott készített képeknek, immár második éve gaz nő. Természetesen az egykori tófürdő kiszárasztott medrére gondolunk. Szóval többen, nem kevesen már tavaly kerek-perec „megmondták a tutit”, amely szerint: a debreceni önkormányzat azért nem erőlteti, pedig biztosan megtehetné, s azért nem segíti a látóképi strand újranyitását, hogy ilyen módon se' teremtsen konkurenciát a város új „büszkeségének”. (Már akik ebben a formájában annak tekintik.) Vagyis a múlt szezonban megnyitott, „szembeötlően” impozáns Aquaticum Debrecen Strandnak.

Ha a feltételezés igaz lenne, az meglehetősen kisszerű, mondhatnánk pitiáner gondolkodásmódra vallana. Hisz nem összemérhető látogatószámról van szó. A Nagyerdőre idén kétszázezernél több látogatót várnak, s tavaly is elérték a 160 ezret. Míg a látóképi adatok 2019-ből: „Nyolcéves rekord dőlt meg a Macsi-Balcsin. Vasárnap csaknem 1200-an csobbantak a Látóképi Tófürdő hűs vizébe. Ez a szám maga mögé utasította a 2011-es rekordot is: abban az évben a legnépszerűbb napon ’csak’ közel ezren látogattak ki a Debrecen közeli strandra. A fürdőt üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek az idei szezonban tizennégyezer vendégre számít, ezzel a vendégszámmal az utóbbi évek legnépszerűbb esztendeje lesz az idei. Úgy tűnik, a hely újra reneszánszát éli.” (dehir.hu)

Mindenesetre, amennyiben megérjük a jövő évi strandszezont, s végre a koronavírus sem fenyeget, s főként nem pusztít, akkor ebben a kérdésben is, több mással egyetemben, remélhetőleg szintén tisztábban, mi több: a reálisan elvárható legteljesebb bizonyossággal láthatunk.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.