Jogerősen elítélték a berettyóújfalui Fidelitas volt elnökét, amiért megütött egy nőt egy debreceni koncert után

Tikász Ferencet 2018-ban már elítélték egy hasonló bűncselekmény miatt. A tárgyaláson tagadta, hogy sérülést okozott volna, ugyanakkor elismerte, hogy kiütötte a telefont az esetről felvételt készítő V. Beáta kezéből. A másodfokú bíróság helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság ítéletét.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Július 2-án tárgyalta a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék a berettyóújfalui Fidelitas volt elnökének, Tikász Ferencnek a büntetőügyét. Tikászt a Debrecen Járásbíróság január 21-én garázdaság bűntettében, valamint könnyű testi sértés és becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek, büntetésként pedig 600 ezer forint megfizetésére kötelezte. Tikász és ügyvédje azonban fellebbeztek. A másodfokú tárgyalás május 27-re volt kitűzve, de érdemben ekkor még nem foglalkoztak az üggyel, csak bejelentették, hogy meghallgatják a korábban szakvéleményt adó igazságügyi orvosszakértőt.

Polgár Tóth Tamás

A július 2-i tárgyalás elején Felegyiné dr. Szabó Ágnes tanácselnök ismertette az előzményeket. Az elsőfokú bíróság megállapítása szerint 2019. március 29-én a debreceni Főnix Csarnokban egy koncert után a vádlott a ruhatárnál hangosan szidalmazta V. Beáta sértettet, aki további inzultusra számítva videózni kezdett a telefonjával. Ezt követően Tikász kiütötte a kezéből a telefont, a sértett pedig eközben a homlokán nyolc napon belül gyógyuló sérülést szerzett. Az ítéletet követően Tikász és az ügyvédje felmentésért fellebbezett, a vád pedig az elsőfokú döntés helybenhagyását kérte.

Tikász a vallomásában kijelentette, nem igaz, hogy megütötte V. Beátát, a bírónő kérdésére pedig azt is elmondta: nem kért bocsánatot tőle azért, mert hangosan szidalmazta a Főnix Csarnokban.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes az igazságügyi orvosszakértővel közölte: azért idézték őt be, mert felmerült annak a lehetősége, hogy a sértett homlokán keletkezett sérülést ütés helyett a vádlottnak a telefon kiverése után továbblendülő keze is okozhatta. Az orvosszakértő elmondta: ez is okozhatta a sérülést, valamint maga a kézből kivert telefon is, bár ez utóbbi szerinte nem túl valószínű.

A bírónő a perbeszédeket megelőzően megállapította, hogy Tikász Ferenc büntetett előéletű: 2018. május 15-én jogerősen pénzbüntetésre ítélték védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett könnyű testi sértés miatt.

Ahogy az a Debreciner korábbi adatkéréséből kiderült, Debrecen önkormányzata 2020 októberében és decemberében összesen 8,87 millió forint értékben online marketing és webfejlesztési feladatokra kötött szerződéseket a berettyóújfalui székhelyű, saját honlappal sem rendelkező Kreatív Tanácsadó Központ Kft-vel, amelynek ügyvezetőjét, és a szerződések aláíróját szintén Tikász Ferencnek hívják. A cég által készített honlap a debreceni városvezetés Future of Debrecen néven futó kampányának a webes felülete.

A vádlott ügyvédje azzal érvelt védence ártatlansága mellett, hogy az elsőfokú tárgyalásra beidézett rendőrtanúk nem láttak sérülést a sértett homlokán, aki a kérdésükre elmondta, egészségügyi ellátást sem kér. Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy az orvosszakértő egy olyan látlelet alapján alakította ki a véleményét, amelyet csak a koncert utáni reggel állítottak ki. Azt egyébként Tikász is elismerte, hogy a telefont kiütötte a nő kezéből.

A védelem kérte Tikász felmentését a becsületsértés vádja alól is. Az ügyvéd itt azzal érvelt, hogy a sajtó megjelent képviselőiből az látszik, nem egy magánszemélyek közötti cselekményt tárgyal a bíróság. Az érvelése szerint mindketten „bizonyos politikai körökben jól ismertek”, ezért ennek fényében át kellene értékelni a becsületsértéssel kapcsolatos vádat.

Polgár Tóth Tamás

A perbeszédek után a bírói tanács 50 perces zárt tanácskozása következett, ami után Felegyiné dr. Szabó Ágnes tanácselnök kihirdette, hogy a másodfokú bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, mindhárom vádpontban bűnösnek találva Tikász Ferencet. A bíróság a rendelkezésekre álló bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy Tikász továbblendülő keze valóban homlokon ütötte a sértettet, amikor a telefonját verte ki annak kezéből. A bírónő kijelentette, V. Beáta semmiképpen nem számít közszereplőnek, ám ha az lenne, akkor sem kellett volna tűrnie a nagy nyilvánosság előtti gyalázkodást.

Az elsőfokú bírósággal szemben másodfokon enyhítő körülményeket is állapítottak meg. Figyelembe vették a vádlott részbeni beismerő vallomását, valamint azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosbító körülményként vették, hogy a vádlott büntetett előéletű, ráadásul korábban is hasonló jellegű bűncselekményt követett el. A bíróság azt is megállapította, hogy Tikász a történtekkor láthatóan ittas volt.

Az ítélethirdetést követően V. Beáta sértett a Debrecinernek elmondta, megkönnyebbült. Számított arra, hogy elítélik a vádlottat, annak ellenére, hogy részben tagadta a tetteit. V. Beáta attól tart azonban, hogy a pénzbüntetés nem fogja visszatartani Tikászt az újabb bűncselekmény elkövetésétől.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.