„A 2006-os tüntetők közül sokan már úgy gondolják, nem pontosan volt igazuk” – Balmazújvárosban kampányolt Gyurcsány Ferenc

A DK elnöke azért érkezett Hajdú-Bihar megyébe, hogy segítse Tóth József előválasztási kampányát, de az utcafórum után a Debreciner kérdéseire is válaszolt.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Július 6-án Balmazújvárosba látogatott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy kampányoljon felesége, Dobrev Klára EP-képviselő és előválasztási miniszterelnök-jelölt, valamint a párt előválasztási képviselő-jelöltje, Tóth József (Hajdú-Bihar megyei 6-os számú választókerület), Polgár polgármestere mellett. Az eseményen körülbelül 80 érdeklődő, zömében DK-szimpatizáns vett részt. Habár a rendezők közül többen számítottak erre, tüntetők nem jelentek meg a Veres Péter Kulturális Központ előtt tartott fórumon.

Galéria: Gyurcsány Ferenc Balmazújvárosban kampányolt – 2021. július 6. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
NT

Tóth József a beszéde elején felidézte: a 2002-es választásra készülve meglátogatta az azóta elhunyt Mihalkó Gyula kalapkészítőt, mert ő ismerte a legjobban a balmazújvárosi emberek lélektanát, szellemiségét. A politikus elmondása szerint az adott neki önbizalmat, hogy Mihalkó közölte vele, szerinte a balmazújvárosiak szeretni fogják őt. Tóth emlékeztetett arra is: azon a választáson az MSZP az SZDSZ-szel kötött pártalkuk miatt esélyes jelöltként visszaléptette, 2006-ban azonban Gyurcsány Ferenc személyesen tett ígéretet arra, hogy ilyen nem történik meg újra, végül pedig meg is nyerte a választást.

Gyurcsány Ferenc és Tóth József
NT

Gyurcsány ezzel kapcsolatban elmondta: most is hasonló folyamatok zajlanak, azonban arról nem szólt, hogy ezt a választókerületet érinthetik-e a visszalépések. A DK elnöke az összegyűlteknek beszélt arról, hogy a kormányra kerülésük esetén visszaadnák az önkormányzatoknak az oktatási és egészségügyi intézményeket, visszaállítanák az elmúlt években csorbított munkavállalói jogokat, és visszaszereznék az elmúlt években kormánypárti érdekkörökhöz vándorolt közvagyont. Egy közönségkérdésre válaszolva elmondta, parlamenti kétharmad nélkül is hozzányúlnának az alkotmányozó többséget igénylő kérdésekhez, ahogy ezt korábban Dobrev Klára a Debrecinernek is kifejtette.

Az eseményről készített, további részleteket tartalmazó videónkat itt tekinthetik meg:

Gyurcsány Ferenc az utcafórumot követően a Veres Péter Kulturális Központ lépcsőjén ülve válaszolt a Debreciner kérdéseire.

Ebben a választókerületben az Új Világ Néppártot és a Tóth Józsefet indító DK-t leszámítva minden ellenzéki párt Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere mellé állt be az előválasztáson. A választókerületet 10 település, köztük 5 város alkotja. Miért éppen Balmazújvárost választotta az országjárása állomásaként? Ezzel üzen Hegedüsnek és a többi ellenzéki pártnak?

Nyilvánvaló, hogy Balmazújvárosban aktívan kell megjelenni, hiszen Hegedüs Péter itt polgármester. Ez azok között a választókerületek között van, ahol komoly, érdemi küzdelem lesz. Egyikünk sem tudja megjósolni, hogy mi lesz a vége. Én sem. Polgáron elég jól ismerik Tóth Jóskát, nem kell odamenni. Ha valahová, akkor nekem elsősorban ide kellett jönnöm. Dobrev Klára is jönni fog még ebbe a választókerületbe. Azt gondoljuk, hogy Jóska itt nyerni fog, de nagyon szoros küzdelem lesz.

NT

A Fidesz-közeli média Dobrev Klárát igyekszik önnel azonosítani, erre utal, hogy rendszeresen Gyurcsánynéként hivatkoznak rá. Nem gondolja, hogy ezt a támadási felületet növeli azzal, hogy ön is aktívan részt vesz az előválasztási kampányban?

Nézze, minket ez nem nagyon érdekel. Mi nem gondoljuk, hogy az asszony a férje függeléke. Semmilyen szerep kapcsán, így ebben a konkrét esetben sem. Dobrev Klára önálló személyiség a magánélete tekintetében és a közéleti szerepvállalásában is. Az, hogy minket ütnek-vágnak, része a politikának. Nem akarok megfelelni a Fidesz igényeinek. Úgy látom, hogy Klára igen jó esélyekkel indul ebben a küzdelemben, minden értelemben alkalmas a feladatra. Az őt jelölő párt elnökeként természetesen nem maradhatok ki a kampányából.

Ellenzéki győzelem esetén várható, hogy a koalícióban résztvevő pártok közötti viszonyok átrendeződnek?

Természetesnek tartom, hogy a demokratikus oldal, amelynek van baloldali, liberális, zöld és jobboldali konzervatív része is, előbb-utóbb valamennyire integrálódni fog. Hogy ennek mi a pontos útja, mennyi ideig tart, mi ennek a szervezeti megoldása, azt nem tudom, de nagyon meglepődnék, ha évtizedeken keresztül hat párt lenne ezen az oldalon. Nem kell ezt siettetni, mert ezt a forgatókönyvet maga a történelem írja, nem egyik vagy másik politikus, és nem Gyurcsány.

NT

Ön az elmúlt években tett azért lépéseket, hogy kevesebb ellenzéki párt legyen?

Nem.

Voltak olyan döntései, amelyek utólag nézve ehhez a folyamathoz járultak hozzá?

Nem, nem hiszem. Határozott lépéseket tettem azért, hogy az általam vezetett pártnak, amely idén lesz tízéves, legyen befolyása, vonzereje másokra is. De ez természetes: aki képviselni szeretné a hazáját, azt szeretné, hogy erős mandátumot kapjon, sokan támogassák. Ebben nincs titok. Hazugság lenne, ha bármely pártvezető nem azt mondaná: azért dolgozik, hogy amit képvisel, azt az ország többsége ossza. Ezért dolgoztam én is, másért nem.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Miért szavazzanak az ellenzéki összefogás listájára azok, akik 2006-ban tüntettek az ön kormányzása ellen?

Nagyon sokan vannak olyanok, például a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd támogatóinak a jelentős része, akik látva az elmúlt tizenegy évet, ma már úgy gondolják, nem pontosan volt igazuk. Az egy nem hibák nélküli, de alapvetően európai és demokrata kormány volt, ez meg nem az. Az igaz, hogy 2006 az országnak és nekünk is nagyon sok tanulságot hordoz. Az is igaz, hogy 2006-nak sok arca van: van, aki a hatalom arroganciájaként, van, aki pedig a demokratikus hatalom elleni államcsínyként éli meg. Erről minden bizonnyal még sokat fogunk beszélgetni.

NT

Itt is sok fiatal szelfizett önnel, és a közösségi médiában is gyakran oszt meg fiatalokkal készített közös képeket. Ők a politikust vagy a politikai mémet látják önben?

A fórum végén kialakult egy vita, egy fiatalember pedig bekiabált, hogy ugyan, a DK tette a legtöbbet a Fidesz ellen. Ebből egy dologra biztosan következtethetünk: a szóban forgó fiatalember követi, hogy mi történik a politikában, nem csak egy szelfiért jött. Ennek valóban van egy divatja, van egy hype, de nézze, eljönnek és végighallgatnak egy órát. Ez egy nagy dolog. Örülök annak, hogy 17-20 éves gyerekek ezzel töltik a délutánjuk egy részét.

NT

Tehát úgy érzi, a DK-nak nincs problémája azzal, hogyan szólítsa meg a fiatalokat?

Nincs problémája. Nézze, ez egy nagyon új jelenség a számunkra is. Az, hogy tömegesen, csapatostól jönnek, érdeklődnek, ilyen nem volt három évvel ezelőtt. Azt gondolom, nagyon sokat számít, hogy mi értjük ezt a nyelvet.

Kapcsolódó interjúk:

- „Semmiképpen nem adnék állami támogatást a MotoGP versenyekre” – interjú Kanász-Nagy Mátéval, az LMP társelnökével

- „Orbán elhitette velünk, hogy a vita rossz, márpedig jobb dolgot nem tudok elképzelni a politikában” – interjú Dobrev Klárával

- „Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba” – interjú Márki-Zay Péterrel

- „Lesznek előremutató, demokratikus viták közöttünk” – interjú Keresztes László Lóránttal

- „Kormányváltást és politikai irányváltást akarunk, nem vagyunk a Fidesz szatellitpártja” – interjú Pálinkás Józseffel

- „Szükség van egy olyan szereplőre, aki mindkét oldalnak nézi a korrupciós ügyeit” – interjú Kovács Gergellyel

- „A politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából” – interjú Kunhalmi Ágnessel

- „Lehet, hogy eljön az idő, amikor az Indexhez is be kéne sétálni” – interjú Fekete-Győr Andrással

- „Indulatos, szélsőséges politikai szólamok ne kerüljenek a fősodorba” – interjú Lukács László Györggyel, a Jobbik alelnökével

- „Orbán Viktor a mostani értelmetlen és veszélyes uniós szabadságharcával a saját népe ellen fordult” – interjú Szabó Tímeával

- „A színfalak mögötti dolgok szépen karbantartják a lelkiismeretemet” – interjú Szanyi Tiborral

- „Magyarországnak az az érdeke, hogy koalíciós kormányzás vezesse” – interjú Ungár Péterrel

- „Van abban erő, amikor az ember feláll és más körülmények között folytatja” – interjú Szél Bernadettel

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.