A Civil Fórum is beszáll az előválasztásba – A jelöltjeikről egyelőre szinte semmit sem lehet tudni

Szerettük volna bemutatni a jelölteket olvasóinknak, de a debreceni egyesület nem kívánt nyilatkozni. Hármuk közül korábban ketten is indultak a 2019-es önkormányzati választáson Debrecenben, de a kompenzációs listán a közgyűlésbe történő bejutásra szinte esélytelen helyeket kaptak. Velük együtt már 26-an sorakoztak fel a rajtvonalhoz Hajdú-Bihar megyében.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Sajtótájékoztatón – amire a Debreciner szerkesztőségét nem invitálták, ahogy azt a Fidesz sem szokta megtenni – jelentette be július 7-én a debreceni közgyűlésben két képviselővel jelenlévő Civil Fórum nevű szervezet, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson, s megnevezték a három jelöltjüket is. A önkormányzati média, a Dehír tudósítása szerint a Debrecen északnyugati részét lefedő Hajdú-Bihar megyei 1-es számú választókerületben Illés-Rácz Mariannt, a város délkeleti területén található 2-es számúban Fülep Olivért, a Debrecen északkeleti részét és a megye északkeleti településeit magában foglaló 3-asban pedig Szabó Zsoltot indítják. Velük együtt 26-ra nőtt az eddig bejelentett jelöltek száma Hajdú-Biharban.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Illés-Rácz Mariann és Szabó Zsolt 2019-ben még önkormányzati képviselőjelöltekként indultak Debrecenben. A Civil Fórum kompenzációs listáján mindketten a közgyűlésbe történő bejutásra szinte esélytelennek számító helyeket kaptak meg: előbbi a 6., utóbbi a 9. helyet. Illés-Rácz a 18. számú debreceni egyéni választókerületben (EVK) 8,94 százalékot, míg Szabó a 2. EVK-ban 6,96 százalékot szerzett.

Nem nyilatkoznak

Az önkormányzati média beszámolója szerint Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke azzal indokolta az indulásukat, hogy lehetőséget szeretnének biztosítani azoknak az ellenzékieknek, akik nem akarnak pártjelöltekre szavazni. Mivel a sajtótájékoztatóra meghívott orgánumok beszámolóiból semmilyen konkrétum nem derül ki a jelöltek foglalkozásáról, eddigi életútjáról, valamint az általuk képviselni szándékozott választókerületekkel kapcsolatos gondolataikról, céljaikról, telefonon kerestük ez ügyben Gondola Zsolt Zoárdot. A politikus nem kívánt nyilatkozni a Debrecinernek, továbbá kijelentette, hogy a jelöltjeik sem válaszolnak a kérdéseinkre.

A Hajdú-Bihar megyei előválasztáson az indulását eddig bejelentő 10 szervezet közül a Civil Fórum az első, amely nem tette lehetővé, hogy olvasóinkat tájékoztassuk a fentebb felsorolt kérdésekkel kapcsolatban.

Mely szervezet jelölhet?

Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt által lefektetett szabályok szerint
- mindegyik jelentkező szervezetnek írásban el kell fogadnia az előválasztás értéknyilatkozatát, szabályrendszerét, a szavazás után az előválasztás győzteseit, valamint vállalnia kell, hogy nem indul el külön a 2022-es országgyűlési választáson;
- az a szervezet válhat jelölővé, amelyik ezt írásban kérvényezi az Országos Előválasztási Bizottságnál (OEVB);
- az OEVB konszenzussal dönt a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről.

Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy Gondoláék megtették-e már az előválasztási részvételhez szükséges lépéseket, illetve az előválasztást szervezők rábólintottak-e a bejelentkezésükre. Amint megkapjuk a hivatalos válaszokat az OEVB-től, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Az ellenzéki előválasztás eddig ismert jelöltjei Hajdú-Bihar megyében

1-es számú választókerület:
Fábián István (Párbeszéd–MSZP)
Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum)
Pálinkás József (Új Világ Néppárt)
Szabó Bence (Momentum)
Varga Zoltán (DK)

2-es számú választókerület:
Bánfalvi Győző (ÚVNP)
Fülep Olivér (Civil Fórum)
Jármi Péter (LMP)
Mándi László (Momentum, támogató szervezet: Jobbik)
Vaszkó Imre (DK)

3-as számú választókerület:
Csák László (ÚVNP)
Kosztin Mihály (Momentum, támogató szervezet: MMM)
Salamon Gergő (Jobbik)
Szabó Zsolt (Civil Fórum)
Szórádi Sándor (Párbeszéd–MSZP)
Szörényi Károly (DK)

4-es számú választókerület:
Bihary Judit (MSZP–Párbeszéd)
Szabó Patrik (DK)
Szántai László (független, támogató szervezet: Jobbik, Momentum)

5-ös számú választókerület:
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP–Párbeszéd, támogató szervezet: DK)
Kiss László (Momentum, támogató szervezet: Jobbik, MMM)
Somogyi Ferenc (ÚVNP)

6-os számú választókerület:
Hegedüs Péter (független, támogató szervezet: Jobbik, MMM, Momentum, MSZP-Párbeszéd)
Nagy Péter (ÚVNP)
Tóth József (DK)
Tömöri Zsolt Sándor (Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.