Sok a kérdőjel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Covid-adataival kapcsolatban

Március 9-én bejelentették, hogy a koronavírusos betegek emelkedő száma miatt újabb épületet nyitottak meg a fogadásukra, a közérdekű adatigénylésünk eredményeképpen tőlük kapott adatsorban azonban éppen az ágykapacitás csökkenése figyelhető meg. Feltűnő az is, hogy egyik napról a másikra 40-nel csökkent a Kenézy Gyula Campuson ápolt betegek száma éppen akkor, amikor arról szereztünk tudomást, hogy az orvosoknak már döntenie kell, ki kerül lélegeztetőgépre. Az egyetem akkor cáfolta az értesülésünket.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu
Május 11-én írtunk róla, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ csak június végén válaszol arra a közérdekű adatigénylésünkre, amelyet még március 26-án adtunk be az Átlátszó rendszerén keresztül. Arra voltunk kíváncsiak, hogy február 8. és március 26. között hogyan alakult a Klinikai Központhoz tartozó két kórház, vagyis a Nagyerdei Campus (korábbi nevén Klinikai Központ) és a Kenézy Gyula Campus (korábbi nevén Kenézy Gyula Egyetemi Kórház) koronavírusos betegek kezelésére előkészített ágykapacitása, annak leterheltsége, illetve az elhunytak között az igazoltan koronavírus-fertőzöttek aránya. Korábban ugyanezeket az adatokat az október 1. és február 7. közötti időszakra vonatkozóan már publikáltuk.
Koppányi Szabolcs

Professzor Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke június 24-én válaszolt, tehát közel három hónapot kellett várnunk a – részben még februárból származó (!) – adatok megérkezésére. Szabó a törvény által eredetileg megszabott 15 napos határidő kétszer 45 napra történő meghosszabbítását azzal indokolta, hogy az adatkérésünk veszélyezteti a Klinikai Központ feladatellátását, mivel „ilyen jellegű, intervallumú stb. személyes kérést figyelembe vevő kimutatást” alapesetben nem állítanak össze. Tehát Szabó magyarázata szerint saját maguktól nem készítenek rendszeres kimutatást azokról az adatokról, amelyek alapvetőnek tűnnek egy pandémiával szembeni küzdelem idején.

Megnyitottak egy új épületet, papíron mégsem nőtt az ágykapacitás

A Klinikai Központ által küldött számokból kiderült, hogy március második felében, tehát a harmadik hullám felszálló ágában csökkentették a rendelkezésükre álló ágykapacitást: március 16-ig 1107 ágyat, ezt követően azonban csak 841 ágyat, 266-tal kevesebbet biztosítottak erre a célra. Március 26-án ezen ismét módosítottak, ekkortól 849 ágy fogadta a covidos betegeket. A Klinikai Központhoz tartozó egyes kórházak ágyszámai szinte folyamatosan változtak, de az elmondható, hogy a kapacitás a Nagyerdei Campuson csökkent jelentősen (a március 16-i 561-ről másnapra 245-re), eközben a Kenézy Gyula Campuson előbb nőtt, majd enyhén visszaesett az ágyak száma. A kórházban ápolt Covid-fertőzöttek száma ebben az időszakban növekvő tendenciát mutatott.

debreciner.hu

A témával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az általunk megkapott adatok megfelelnek a Müller Cecília országos tisztifőorvos által március 22-én közölt információnak, miszerint az azt megelőző napon 542 személyt ápoltak a Klinikai Központ kórházaiban.

debreciner.hu

Különös ugyanakkor, hogy habár március 9-én a Debreceni Egyetem közölte, a koronavírusos betegek növekvő száma miatt a Járványügyi Ellátó Központ újabb épületét nyitották meg a Nagyerdei Campuson, ennek az általuk küldött adatokban semmi nyoma: sem március 9-én, sem az azt megelőző, valamint az utána lévő napon nem történt változás az ágyak számát illetően, sőt már március 1-től kezdve egy folyamatos csökkenés követhető nyomon a rendelkezésünkre bocsátott adatsorokban. Hogy megtudjuk, minek köszönhető ez az ellentmondás, levelet írtunk a Debreceni Egyetemnek. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

debreciner.hu

Március 8-tól kezdve egészen március 25-ig napról napra nőtt a Nagyerdei Campuson ápolt covidosok száma, de így is végig sokkal több fertőzöttet láttak el a Kenézy Gyula Campuson. A két kórházban összesen március 22-én feküdt bent a legtöbb koronavírusos beteg, 583-an voltak. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy március végén vagy április folyamán emelkedett-e még ez a szám, a járvány kezdete óta mindenesetre ekkor ápolták a legtöbb Covid-beteget Debrecenben.

debreciner.hu

A Kenézy Gyula Campus elhunytjainak több mint a 70 százaléka volt covidos

Az elhunytak számát illetően megállapítható, hogy 2020. október 1. és 2021. március 26. között összesen 888-an haltak meg koronavírus-fertőzöttként a debreceni kórházak valamelyikében, ez pedig az összes kórházi haláleset 39,7 százalékát jelenti. A Kenézy Gyula Campus és a Nagyerdei Campus között azonban komoly eltérés figyelhető meg: előbbiben az elhunytak 70,18 százalékát, míg utóbbiban mindössze a 2,86 százalékát regisztrálták koronavírusos betegként. Ez nyilvánvalóan annak is volt köszönhető, hogy a Kenézy Gyula Campuson mindvégig jóval több covidos beteget ápoltak.

Egyik napról a másikra 40 beteggel mutat kevesebbet az adatsor

A Klinikai Központtól kapott adatokkal kapcsolatban feltűnő még, hogy ezek alapján március 10-én az előző napihoz képest 29-cel kevesebb covidos beteget ápoltak Debrecenben. Ha csak a Kenézy Gyula Campust nézzük, ott pedig még nagyobb, -40 beteg az eltérés. Ez időben nagyjából egybeesik azzal az esettel, amikor a Kenézy Kórházban dolgozó, névtelenséget kérő forrásaink jelezték: annyira túlterhelődött az intézmény, hogy életbe lépett a Magyar Orvosi Kamara által kidolgozott protokoll, amely megszabja, kapacitáshiány esetén kiket kell előnyben részesíteni a lélegeztetőgépre helyezésnél. A Debreceni Egyetem akkor cáfolta az értesülésünket, a nekünk küldött levelükben azt írták: „A Debreceni Egyetem Klinikai Központban rendelkezésre áll a megfelelő számú intenzív kapacitás a COVID-ellátásra kijelölt helyszíneken”.

Ennél egyébként korábban két alkalommal csökkent nagyobb mértékben egyik napról a másikra a Debrecenben ápolt koronavírusos betegek száma. December 1-én 38-cal, Müller Cecília éppen ezen a napon jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem intézményei a leginkább leterhelt kórházak Magyarországon, továbbá az ezt megelőző napon ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy Berettyóújfaluban megnyitották a börtönkórházat a covidos betegek számára.

A legnagyobb csökkenés ezen a téren december 24-én történt, ekkor az előző naphoz képest 40-nel esett vissza a Debrecenben kezelt koronavírus-fertőzöttek száma. Hiába kerestük, nem találtunk olyan bejelentést, amely megmagyarázhatná ezt a jelentős csökkenést.

A jelenséggel kapcsolatban szintén megkérdeztük a Debreceni Egyetemet, amint válaszolnak, a cikkünket frissítjük.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.