Kerékpáros stadion épül Debrecenben, csak a tervezés nettó egymilliárd forintba kerül – Átlátszó

A sportlétesítményt eredetileg a budapesti olimpiára szánták, a fővárosi tervek egy része már elkészült, azokat adaptálják a debreceni helyszínre. A korábban kifizetett tervezési költségekkel az ár nettó 1 milliárd forintra rúg, amivel egy ausztrál építész cége jár jól.
atlatszo.hu

A debreceni beruházás során megvalósul majd egy 16 000 négyzetméter alapterületű fedett pályakerékpáros sportlétesítmény, ami 2500 néző befogadására lesz alkalmas. Terveznek egy 10 000 négyzetméter alapterületű BMX pályát, a feladat része 8 hektárnyi környezetrendezés megtervezése is – írja az Átlátszó.

A mostani közbeszerzési leírás szerint a budapesti velodrom tervezői díjából kizárólag a teljesítés arányában történt kifizetés, ami nagyjából a szerződéses összeg egyharmada. Az ott elkészült tervfázisok alkalmasak arra, hogy kisebb átalakítással a debreceni velodromra is alkalmazhatóak legyenek. A helyszínváltozás és a tervek átalakítása ellenére a budapesti velodromra még 2017-ben biztosított összes forrás nagysága nem nőtt azzal, hogy a nyertes ajánlattevő a debreceni helyszínre adaptálja a budapesti terveket és így összességében a díja minimálisan, néhány százalékkal változik. A most odaítélt nettó 712 millió forintért az uniós közbeszerzési értesítő szerint a cég átalakítja a terveket a debreceni helyszínre, emellett egy új létesítményt, egy 10 ezer nm-es BMX-pályát is megtervez.

2018-ban döntötték el, hogy négy velodrom épülhet meg 2022-ig. Két fővárosi és két kisebb, vidéki kerékpáros pályát terveztek. Egy 200 méteres, fővárosi fedett pálya, két regionális jelentőségű, vidéki kerékpáros csarnok, és az olimpiai velodrom megépítése volt tervben a fővárosban. A kelet-magyarországi velodrom otthonaként Debrecent választották ki, a nyugat-magyarországi velodrom városa pedig Nagykanizsa lesz.

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.