Köveznek, nem lankadnak, most szívnek köveznek Debrecenben

A Nagyerdő szélére műkövezik be azt a „szelfipontot”, amire Papp László polgármester adott engedélyt, megbízást, felhatalmazást, jóváhagyást…

Debrecen polgármestere a közgyűlés nevében eljárva támogató határozatot hozott arról, hogy Hangyel Roland Megérkezés élménye című térinstallációját felállítsák a parkerdőben, a II. János Pál pápa téren – tájékoztatott két hónappal ezelőtt a debreceni önkormányzati hírportál.

Most ennek a minden bizonnyal maradandó ércmű állításának előkészületei folynak az egykori Kohász üdülő előtt, az úgynevezett Ködszínház közelében, a Nagyerdő szélén.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Megérkezés élménye

A tervező a saját honlapján ad leírást a műről: „a szerkezet több mint 130 tükörpolírozott rozsdamentes acél lapból készül, 12 méter átmérőjű és a legmagasabb pontja 3,5 méter. Dimenziói ellenére, formája és a térben betöltött hangsúlya könnyed, szellős érzetet kölcsönöz, nem nehezedik a környezetére. Az így létrejött mű a jelen kor lenyomata ami a múltból táplálkozik de a jövőbe mutatva az élmények felé nyit kapukat.”

Ide tájolják
hangyel.hu

3 + 12 = szív

A mű amellett, hogy az égből nézvést szív alakú, két számot is szimbolizál. Ismét a leírást idézzük:

A 3-as szám: A világ hármas osztottságát szimbolizálja, ugyanakkor számos vallás közös mitikus száma. A hármas, az abszolút tökély számaként, az utolérhetetlen eszményi egység jelzője (szellem-test-lélek, születés-élet-halál, múlt-jelen-jövő, vallási jelentésben a szentháromság jele) A vallásos emberek szent számként tisztelik a hármast, hiszen az Istenben lévő három személy, az Atya-Fiú-Szentlélek szentháromságának a jelképe, Krisztusban egyesült a király, a pap és a próféta, továbbá a hármas számban tobzódnak a népmesék is: hárman voltak a mesék hősei, hárman az ördögfiókák és az árvák, a tündérek három kívánságot teljesítettek, három varázsigét mondtak, három életet éltek, minden esemény három napon és három éjjelen át tartott, három próbát kellett kiállni, három legfőbb erényt ismertek, háromnapi járóföldre volt a cél, és háromszor lehetett próbálkozni.
hangyel.hu
A 12-es szám: Az év 12 hónapból áll. 12 állatövi jegyet találunk az asztrológiában. Az Olümposzon 12 főisten lakott. A mennyei Jeruzsálem alapköveit 12 drágakő ékesítette ’A tizenkét kapu tizenkét gyöngy volt…’ (Jelenések 21:21), Jézust 12 apostol vette körül.
hangyel.hu

Tavaly volt Szent István

Papp László polgármester kezdeményezésére tavaly Szent István királynak állított szobrot Debrecen az átalakított, nagyrészt műkővel borított Dósa nádor téren. Azt augusztus 20-án avatták és szentelték egy nagy ünnepség keretében.
Papp László polgármester szobrot avat 2020. augusztus 20-án
Koppányi Szabolcs
Szent István király Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A NAP VIDEÓJA rovatunk korábbi produkciói itt láthatók.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.