Hogyan lesz szélesebb? – A Bethlen utca és az Egyetem sugárút kétszer kétsávossá bővítéséről szavaz Debrecen közgyűlése

A városvezetés eladná a Fórumban meglévő ingatlanrészét, a házi- és gyermekorvosi ügyeletet az OMSZ-re bízná, valamint sétányt nevezne el Szabó Magdáról a Nagyerdőn.
Fotóink a Bethlen utcán és az Egyetem sugárúton készültek
Polgár Tóth Tamás

Július 22-én, 10 órától tartják Debrecen következő közgyűlését a Kölcsey Központban – az ülés most is nyilvános, bárki által látogatható. A képviselő-testület összesen 17 napirendi pontban készül döntést hozni. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztésére az önkormányzat 662,4 millió forint kifizetésére vállalna előzetes kötelezettséget. Ennyivel kerül többe az előzetesen tervezett összegnél (829,8 millió forint), illetve ennyivel tervezi támogatni a kormány a 2022-es költségvetésből a Bethlen utca és az Egyetem sugárút kétszer kétsávosra bővítését.

Polgár Tóth Tamás

Papp László előterjesztésében feltűnő, hogy semmiféle visszautalást nem tesz arra, hogy mikor döntött a város a szóban forgó beruházásról, hogy milyen környezeti hatásai vannak a tervezett útszélesítésnek, illetve pontosan honnan vennének el területet az új sávok.

A Debrecen 2030-ban csak a „fejlesztés” szó szerepel

A képviselő-testület egy alkalommal szavazott az érintett útszakasz sorsáról, amikor 2020. június 25-én ellenszavazat nélkül elfogadta a 2023 utáni időszakra nem sok konkrétumot tartalmazó, a városházi kommunikációban „Debrecen 2030 tervként” emlegetett, néhány oldalas dokumentumot. Ebben a beruházást „Bethlen utca – Egyetem sugárút fejlesztése” kifejezéssel említették, mindenféle részlet mellőzésével. A vonatkozó határozatot a Fidesz képviselői mellett az MSZP-s Madarasi István és a független Kőszeghy Csanád Ábel is megszavazta, míg a Momentum tartózkodott, a DK kivonult az ülésről, a Civil Fórum pedig a teremben maradt, de nem vett részt a szavazáson.

Polgár Tóth Tamás

Papp László egy héttel korábban, 2020. június 18-án mutatott be egy prezentációt a Debrecen 2030-ról szóló sajtótájékoztatóján, a beruházás terve ebben szerepelt először, de ugyancsak konkrétumok nélkül.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A debreceni önkormányzati média idén január 20-án számolt be arról, hogy kétszer kétsávossá fogják bővíteni a belvárost és a Debreceni Egyetem főépületét összekötő útszakaszt, ezen a napon írták ugyanis ki a beruházás közbeszerzését. Ebben az olvasható, hogy a Bethlen utca keleti oldalán a meglévő kiemelt szegélyek bontásával „irányba való szélesítést” terveznek, a jelenlegi leállósávot megszüntetnék, helyette haladó sávot hoznának létre. A nyugati oldalon közben 2,8 méter széles új pályaszerkezetet építenének a Honvéd utcáig. Az Abigél utcától a Füredi útig északi irányba egy forgalmi sávot, déli irányba két haladósávot és egy leálló sávot létesítenének úgy, hogy nyugati irányban a burkolatot 50-60 centiméterrel szélesítenék. A Füredi út és a Nagy Lajos király tér között északi irányban egy haladó és egy leállósávot, déli irányban két haladó és egy leálló sávot hoznának létre úgy, hogy a nyugati oldalon szélesítik a burkolatot. A Nagy Lajos király tértől az Egyetem térig északi és déli irányban is két-két sávot alakítanának ki, valamint egy leálló sávot a keleti oldalon.

A közgyűlési előterjesztés alapján a beruházás 1,49 milliárd forintért valósulhat meg, a pályázattevőt még nem nevezték meg.

Polgár Tóth Tamás

Eladják a Fórumban lévő tulajdonrészt, átadják az OMSZ-nek az ügyeletet, sétányt neveznek el Szabó Magdáról

Az útfejlesztés mellett figyelemre méltó fejlemény, hogy az önkormányzat a Fórum bevásárlóközpontot tulajdonló Dexium Ingatlanfejlesztő Kft. kérésére eladná a Fórum épületében lévő 16,6 százalékos tulajdoni hányadát a legtöbbet ajánló érdeklődőnek. A vonatkozó előterjesztés szerint a licit 98,25 millió forintról indul, tehát az önkormányzat legalább 110,5 ezer forint / m2 áron válna meg az ingatlantól.

Debrecen közgyűlése a 16. napirendi pont alapján dönteni fog továbbá arról, hogy csatlakozzon a Hajdú-Bihar megyében zajló orvosi ügyeleti pilot-programhoz, kérve az OMSZ-t, hogy augusztus 1-től vegyék át a háziorvosi, valamint a gyermekorvosi ügyelet ellátását.

Szavazni fog továbbá a képviselő-testület arról, hogy Puskás István kulturális alpolgármester kezdeményezésére sétányt nevezzenek el Szabó Magda debreceni születésű író-költőről a Nagyerdőn. Az előterjesztés szerint a Nagyerdei Körút és a Vígadó tér közötti sétaút fogja viselni a Kossuth-díjas szerző nevét.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.