„90 százalékot is szerezhetne egy párt, ami olyan, mint a Fidesz, csak nem lop” – Balmazújvárosban kampányolt Márki-Zay Péter

Ő és Hegedüs Péter is évtizedekig voltak civil családapák, mielőtt polgármesternek álltak. A két városvezető szerint ez segíti őket „embernek maradni” a politikában. Hegedüs szerint az előző uniós ciklusban úgy működött a rendszer, mint a zuhanyrózsa: minden irányba folytak a pénzek, miközben a beruházások vagy megkéstek, vagy meg sem valósultak.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

„Hogyan maradhat ember a politikus?” címmel még július 16-án tartott közös kampányrendezvényt Balmazújvárosban az előválasztáson civil jelöltként induló, de a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum és az MSZP–Párbeszéd által is támogatott Hegedüs Péter (független) polgármester, valamint Márki-Zay Péter (független) hódmezővásárhelyi polgármester, az MMM által az előválasztáson indított miniszterelnök-jelölt. Az eseményről készített felvételt Márki-Zay osztotta meg a Youtube-csatornáján.

Márki-Zay Péter és Hegedüs Péter
YouTube

Hódmezővásárhely polgármestere a rendezvény elején elmondta, Hegedüs Pétert és csapatát lelkes, de amatőr civilekként ismerte meg 2018-ban, előzetesen esélyt sem adott volna a megválasztására. Mint mondta, egy héttel a választás előtt még azt sem tudta Hegedüs, hogyan kell Facebook-élőzést csinálni. Márki-Zay szerint úgy maradhat ember a politikus, ha hozzá hasonlóan előtte már évtizedekig az volt: egy átlagos civil családapa.

Hegedüs Péter felidézte, hogy 2015-ben lemondott az egy évvel korábban megszerzett önkormányzati képviselői mandátumáról, majd kiment külföldre dolgozni. 2018-ban azonban a családjával hazajött, az egyesületével pedig nekiláttak egy Fidesszel szemben induló polgármesterjelölt keresésének, de nem találtak jelentkezőt, ezért vállalta ő az indulást, majd nyert. Az új városvezetés által elindított változásokat lassúnak nevezte, ennek az oka szerinte az, hogy ki kell cserélni a rendszer alapjait. Szerinte van, akinek fáj ez a változás, de többen vannak azok, akik jól járnak a folyamattal.

YouTube

Márki-Zay Péter személyes vizekre evezve arról beszélt, hogy a gyermek a legjobb dolog, ami valakinek az életében történhet (neki hét gyereke van, Hegedüsnek pedig öt). „A politikuslét nem egy családbarát intézmény” – árulta el Hódmezővásárhely polgármestere. Márki-Zay elmondása szerint a kötelességei közé tartozik, hogy hétvégéken is családi napokon, fórumokon, ünnepségeken jelenik meg.

Hosszasan beszélt a feleségéről. Elmondta, hogy hatodik gyermekét Kanadában szülte meg, az élmény pedig annyival másabb volt a magyarországi alkalmakhoz képest, hogy az USA-állam Utahban beiratkozott egy szülésznői képzésre, hogy ezt a tudást átadhassa Magyarországon. Itthon ő hozta létre az első legális otthonszüléssel foglalkozó céget. Márki-Zay elmondása szerint nagyon jó kapcsolata volt a hódmezővásárhelyi és a szegedi kórházzal is, mindaddig, amíg ő nem lett politikus, mert attól kezdve minden egyes otthonszülésért feljelentették. Aztán a kormánypárti sajtóban úgy támadták adócsalás miatt, hogy közben a NAV sosem vizsgálódott ezügyben. Megemlítette, hogy a sajtó egy része egy csecsemő halálával kapcsolatban vádolta gyerekgyilkossággal, holott valójában sosem volt vádlott. „Pusztán az, hogy egy olyan politikusnak a felesége, aki fellépett a korrupció ellen, már elég volt ahhoz, hogy kicsinálják. Egy ilyen hős az én feleségem” – fogalmazott Márki-Zay.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hegedüs Péter elmesélte, hogy a fia egyik barátja politikusnak tanul, a kanadai rokonai pedig egy családi beszélgetésen kiváló szakmának nevezték a politikát. Hegedüs szerint miközben ott ez egy elismert szakma, Magyarországon ugyanez szitokszó. Mint mondta, látja, ahogy a propaganda még a hétéves kisfia fejébe is igyekszik belopakodni a mesékbe rakott reklámokon és az emojikon keresztül. Kijelentette, hogy ragaszkodik a családi életéhez, a politika és a családi élet összehangolása biztosítja számára, hogy ebben a közegben is ember maradjon.

YouTube

Márki-Zay beszélt arról, hogy gyakran kérdezik tőle: megéri-e neki ez az egész. Úgy látja, Hegedüs Péterrel együtt egy olyan utcába sétáltak be, amelyből nem lehet kihátrálni addig, amíg demokratikus országgá nem válik Magyarország. Úgy véli, van egy új – elsősorban a Fidelitashoz kötődő – generáció, amelynek tagjai azért vágtak bele a politikába, mert üzletet látnak benne. Ők Márki-Zay megfogalmazása szerint gyakrabban cserélik az autójukat, mint a cipőjüket. Leszögezte, hogy az ő gyerekei nem ezt látják otthon: mióta polgármester, csak szegényebb lett. „Mióta Hódmezővásárhelynek egy civil, független polgármestere van, azóta nem a polgármester gazdagszik, hanem a település” – mondta.

YouTube

Hegedüs Péter többek között azzal érvelt a megválasztásuk mellett, hogy két és fél év alatt felvérteződtek azzal a tudással, hogy látják a háttérben zajló „cselszövést” és „ármányt”, amit az átlag lakosok nem. „Mi úgy kerültünk ebbe a polgármesteri pozícióba, hogy nem volt idő mindent eltakarítani” – magyarázta. Állítása szerint nagyon sok olyan ügy van mindkét városban, amelynek még nem értek a végére. Szeretnék, ha az emberek visszakapnák a korábbi vezetések alatt kiprivatizált vagyonokat, megvizsgálnák az „álalapítványokat” és a tartalom nélküli EU-s pályázatokat, miközben azért is küzdenek, hogy ne rájuk verjék a múlt hibáit.

YouTube

Márki-Zay Péter a korábbi gondolatmenetéhez visszatérve arról beszélt: a tehetségesebb Fidelitas-tagokból most nemcsak marihuánatermesztő, hanem parlamenti képviselő is válhat. „Van egy másik karrierút is, szeretnénk, hogy ez a marihuánatermesztők előtt szintén nyitva álljon: ez az 5-től 10 évig karrier” – fogalmazott. Az elmondása szerint ő és Hegedüs azt a kultúrát kívánják Magyarországon meghonosítani, amely szerint valamit vissza kell adni a társadalomnak. Nem meggazdagodni szeretnének, hanem a gyermekeik miatt akarnak tenni a társadalomért. Márki-Zay szerint ma egy korrupt ellenzéki politikus „nemcsak becstelen, de hülye is”, mert a Fidesz még azért is támadja őket, amit nem követnek el, nemhogy azért, amit valóban elkövetnek. Úgy gondolja, a korrupt hatalmat tisztességes emberekkel lehet leváltani. A pártok nélkül ez szerinte könnyebben menne, mert nekik is vannak bűneik. Meggyőződése, hogy amennyiben egy új alakulat indulna el tisztességes, okos emberekkel, a Fidesz 30 százalékot sem kapna. „Föl lehetne építeni nagyon gyorsan, akár csak keresztény, jobboldali, heteroszexuális emberekből – ha már a Fidesz ragaszkodik hozzá – egy alakulatot, amely pont olyan lenne, mint a Fidesz, csak nem lop” – magyarázta. Szerinte így akár 90 százalékkal is le lehetne váltani a mostani kormányt.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Hegedüs Péter beszélt arról is, hogy az előző uniós ciklus nagy válságba taszította az önkormányzatokat. Úgy látja, százával, ezrével vannak soha meg nem valósuló vagy jelentős késésben lévő beruházások. A rendszer szerinte olyan volt, mint egy zuhanyrózsa: minden irányba folyt a pénz, most pedig óriási mennyiségű forrás hiányzik. Hegedüs úgy véli, egy pályázati rendszernek a város extra igényeit kellene kiszolgálnia, nem az utak felújítását kellene ebből fedezni. A tapasztalata szerint már annyi pénzt vontak el az önkormányzatoktól, hogy most a legalapvetőbb feladatok ellátásához is pályázniuk kell.

YouTube

Márki-Zay kijelentette: egy olyan kommunista pártállamban élünk, ahol a fideszes önkormányzatoknak jár a pénz, az ellenzékieknek pedig nem. Sérelmezte, hogy a kormány a válság idején nem pénzt adott az önkormányzatoknak, hanem 150 milliárdot vont el tőlük. Később a fideszes vezetésű megyei jogú városokat kompenzálták, szerinte azonban a nem kormánypárti települések ebből a segítségből nem részesültek.

Hegedüs Péter kifejtette, hogy szerinte az előválasztás megkönnyíti a választók helyzetét, ugyanis egyértelművé válik, ki a fideszes és ki az ellenzéki jelölt. Szerinte fontos, hogy az ellenzéki szavazók érezzék, ha leadták a voksukat az általuk preferált jelöltre, és nem ő nyer, a győztes attól még ugyanúgy a változást akarja. A képviselőjelölt szerint ez a változás meg is fog történni, az összefogás eredményre kell, hogy vezessen.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.