„Mivel zsarolja Veres Margit Orbánékat?” – Hadházy Ákos szerint vagy Áder János sértett törvényt, vagy a Fidesz véd bűnözőket

Hiába kérte, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem adott neki tájékoztatást az elítélt polgármesterek kegyelmi kérvényeiről. Azért kérdezett, mert úgy hallotta, kegyelmet kapott a volt balmazújvárosi polgármester, ezt azonban semmi nem bizonyítja.

Július 23-án tette közzé a Facebook-oldalán Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő azt a bejegyzését, amely szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal nem árulta el neki, kapott-e kegyelmet Veres Margit, akit több mint három éve ítélt a bíróság jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre korrupciós bűncselekmény miatt, és aki ennek ellenére máig nem vonult börtönbe.

Hadházy a bejegyzése szerint azért írt az elnöki hivatalnak, mert úgy hallotta, kegyelmet kapott Veres. Még június közepén kezdett el terjedni a közösségi médiában az az álhír, miszerint Áder János kegyelmet adott a volt balmazújvárosi polgármesternek, az erről szóló bejegyzésben a köztársasági elnöknek tulajdonított érvelés szerint ugyanis „a szégyenkezés nagyobb büntetés”. Ugyan Hadházy Ákos nem nevezte meg az információja forrását, de könnyen lehet, hogy hozzá is ez a hoax jutott el.

Mivel a Köztársasági Elnöki Hivatal folyamatban lévő kegyelmi eljárásokról nem ad tájékoztatást, az országgyűlési képviselő nem konkrétan Veres ügyére kérdezett rá, hanem arra, hogy 2018. január 1. óta évente hány jogerősen elítélt polgármester és volt polgármester adott be kegyelmi kérvényt, ezek közül Áder mennyiben hozott kegyelmi vagy elutasító döntést, illetve van-e folyamatban eljárás korábbi polgármester által beadott kegyelmi kérvényről.

Július 21-i válaszában Áder János hivatala mégis azt jelezte: csak a kegyelmi kérvények számát érintő statisztikai adatszolgáltatást adnak ki, amelyet az Igazságügyi Minisztérium honlapján lehet megtekinteni.

Hadházy a közösségi médiás bejegyzésében emlékeztet: 2018-ban Geréb Ágnes kegyelmi ügyében éppen a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya adott ki közleményt, ezért szerinte Áder vagy akkor, vagy most sértett törvényt, a harmadik lehetőség pedig az, hogy a Fidesz időközben észrevétlenül megváltoztatta a vonatkozó jogszabályt. „Ádernek illett volna a válaszában a törvényi helyet hivatkoznia, másrészt ha tényleg volt ilyen változás 2018 óta, akkor azt a Fidesz a saját bűnözőinek a védelmében tette és az egész mélyen felháborító” – írta Hadházy Ákos, majd feltette a kérdést: vajon mivel zsarolja Veres Margit „Orbánékat”, és mivel zsarolja a miniszterelnök a köztársasági elnököt.

Az országgyűlési képviselő azt is megjegyezte: semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy Veres valóban elnöki kegyelmet kapott volna.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.