„Naivitás azt gondolni, hogy elég négyévente elmenni szavazni” – interjú a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivőjével

Csobán János szerint a fiatalok kevés ismerettel rendelkeznek a szakszervezetekről, pedig a kollektív érdekvédelem generációktól függetlenül képes lenne képviselni a dolgozókat. Szerinte nem reális, hogy a nagy cégek Debrecenben történő megtelepedése önmagában növelje a béreket, ezt a munkásoknak kell kiharcolnia. Partneri viszonyra törekednek a város vezetésével, azonban úgy látják, az önkormányzat gazdaságpolitikája inkább kedvez a tőkének, mint a dolgozóknak.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

A Vasas Szakszervezet észak-alföldi regionális képviselete is részt vett az előző héten tartott debreceni Campus Fesztivál civil falujában. A rendezvényt követően ebből az apropóból Debrecenben beszélgettünk Csobán János regionális ügyvivővel többek között a fesztiválon szerzett tapasztalataikról, a szakszervezet munkájáról, az érdekvédelem eszköztáráról, a BMW-gyárról, illetve arról is, hogy miért nem volt az elmúlt években sztrájk Debrecenben, dacára annak, hogy több itteni üzemben is jóval az átlagjövedelem alatt keres a dolgozók egy része.

Csobán János
Polgár Tóth Tamás

Milyen várakozásokkal vettek részt a Campus Fesztiválon? Mennyiben valósultak meg az előzetes elképzeléseik?

Az volt a cél, hogy az ilyen fesztiválokon ne csak a munkáltatók legyenek kint. Szerettük volna bemutatni, népszerűsíteni a Vasas Szakszervezetet, mert az a tapasztalatunk, hogy sokan nem tudnak minket hová tenni. Debrecennek nincs igazán nagy ipari múltja…

És mi a helyzet a gyógyszeriparral?

Az kiesik a hatáskörünkből, mi a gépiparban, autógyártásban, kohászatban, valamint az elektronikaiparban képviseljük a dolgozókat. Azért is jelentünk meg a Campus Fesztiválon, mert tapasztalataink szerint a mostani generáció nem tudja, mit jelent a szakszervezet, a kollektív érdekvédelem. Szerettük volna a fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy a munkáltatók mellett van egy érdekvédelmi szervezet is, ezért a multikkal szemben nem egyedül kell képviselniük az érdekeiket. A munkavállaló egyedül nem igazán tudja elérni a céljait, de szakszervezetbe tömörülve ezeket profi módon lehet képviselni. A Campus többet hozott, mint amit vártunk, nagyon sok volt az érdeklődő, a munkavállalók mellett a még nem dolgozó fiatalok is nagy létszámban képviseltették magukat a sátrunknál.

A Campus Fesztiválon
Vasas Szakszervezet

A fiatalok szakszervezetekkel kapcsolatos kevesebb tudása annak köszönhető, hogy Debrecennek nincs komolyabb ipari múltja? Más városokban jobb a helyzet?

Ez egy generációs probléma. Ugyanezzel küszködnek a munkáltatók is: nem tudják a dolgozókat a hosszútávú maradásra bírni. A Z generáció tagjai általában úgy oldják meg a problémákat, hogy továbbállnak, nem kötődnek az üzemekhez. A megtartás szempontjából az egyik legfontosabb tényező nyilvánvalóan a bérezés, de nagyon szorosan mögötte jön a megfelelő munkakörülmények biztosítása. A szakszervezet a munkavállalók érdekeit generációktól függetlenül tudja érvényesíteni, figyelembe véve azonban az eltérő igényeket.

Polgár Tóth Tamás

Hány dolgozót képviselnek Debrecenben? Ők jellemzően milyen iparágban, milyen cégeknél dolgoznak?

Az észak-alföldi régióban 2650 személyből áll a tagságunk, ennyi dolgozót képviselünk különböző üzemekben, a repülőgépalkatrész-gyártástól kezdve a mezőgazdasági gépek, eszközök gyártásán keresztül az orvosi eszközöket gyártó cégig. Az itt dolgozók többsége tisztában van azzal, hogy miről szól egy szakszervezet, de szeretnénk biztosítani, hogy legyen utánpótlás az érdekvédelemben. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a Campus Fesztiválon is megmutassuk a fiataloknak, miért érdekük nekik is a szakszervezet. A régióban jelenlévő 18 üzemben végzett munkánkról azért lehet keveset hallani a hírekben, mert ezeken a helyeken már kialakult egy partnerségi viszony az üzemek vezetésével, nincsenek nagy konfliktusok. Az idáig való eljutás nehéz, ellenállásokkal terhelt, de ha átlépünk egy határt, elkezdenek partnerként viselkedni a munkáltatók.

Vasas Szakszervezet

Az esztergomi Suzukiról köztudott, hogy nem nézte jó szemmel az ottani Vasas Szakszervezet létrehozását. Hogyan viszonyul a kérdéshez a debreceni BMW?

Kapcsolatban állunk a németországi IG Metall szakszervezettel, amely több mint 2 millió taggal van jelen a német üzemekben. Annyit tudunk, hogy kicsit csúszik az építkezés és az áttelepülés, továbbá, hogy évi 150 ezer autó gyártására tervezték az üzemet, és kezdetnek 1000-1200 alkalmazottat szeretnének felvenni. Tudomásunk szerint az ő toborzásuk a jövő év közepén kezdődik. Ezeket a kollégákat Németországban fogják betanítani, átképezni, aztán 2023 után várhatók a tömeges felvételiztetések. Az IG Metall segítségével sikerült egyeztetnünk a BMW német üzemi tanácsával. Partnerségi kapcsolatot alakítottunk ki, jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt fenntartsuk, illetve a magyarországi kollégákat tájékoztassuk arról, hogy van egy szakszervezet, amely felkészült, komoly tapasztalatokkal rendelkezik az autóipari dolgozók képviseletében, és jó nemzetközi kapcsolatai vannak. Bízunk abban, amit a német kollégáinktól is hallottunk, hogy a BMW-nek fontosak és érdekében állnak a rendezett munkaügyi kapcsolatok.

Polgár Tóth Tamás

Debrecen vezetése általában azzal érvel a nagy cégek Debrecenbe csábítása mellett, hogy azok versenyezni fognak a munkavállalókért, így a bérek is egyre magasabbak lesznek. Önök szerint érvényesül ez a gyakorlatban?

Nem ez a realitás, a cégek maguktól nem fogják a béreket emelni. Mondjuk ki: senki nem ígér a másik fölé, mert ha ezt valaki megteszi, borul minden. Az igazi, érezhető béremelkedésekhez kell, hogy a dolgozók is összefogjanak, és közösen harcolják ki azokat. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a BMW debreceni gyára egy nagy múlttal rendelkező cég nagy üzeme lesz. Mindenképpen lesz valamifajta feszültség a beszállítói kör és a BMW bérezése között. Mi arra fogunk törekedni az IG Metallal együtt, hogy a magyar kollégák ne legyenek hátrányban a német kollégákhoz képest. Se nekünk, se a német kollégáknak nem jó, ha lenyomják itt a béreket. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb az ittlévő cégek is rá fognak jönni, hogy ha meg akarják tartani a kulcsembereket, a szakképzett dolgozókat, akkor nekik is emelniük kell. Habár év elejére meghatároztak egy 4 százalékos minimálbéremelést, ez nem ér semmit, mert az infláció 5 százalék volt.

Vasas Szakszervezet

Az elmúlt években több magyar városban (pl. Győr, Makó) sztrájkoltak a dolgozók a munkakörülmények vagy az alacsony bérek miatt. Debrecenben több gyárban is az átlagjövedelem alatti a dolgozók bérezése. Miért nem volt sztrájk Debrecenben?

Részben azért, mert egyes cégek saját szakszervezeteket alapítottak, amelyek nyilván nem fognak ilyen eszközökkel élni. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy megmutassuk: van valódi szakszervezet. A Vasas Szakszervezet elkötelezett a szabályozott munkaügyi kapcsolatok kialakításában és működtetésében. Arra törekszünk, hogy partneri kapcsolatot építsünk ki a cégek vezetésével. Sajnos szembesültünk azzal a Campuson, hogy jó páran a Vasas focicsapattal azonosítottak minket, illetve azzal, hogy mi szeretünk sztrájkolni. Ez nem így működik. A problémákat elsődlegesen a tárgyalóasztalnál kell megoldani. Ez általában jól sikerül. Igyekszünk kihasználni a nemzetközi kapcsolatainkat is, sokszor egyből az anyacég vezetését keressük meg az ottani szakszervezeten keresztül. Sztrájk akkor van, amikor már nem tudunk hová lépni, amikor elzárkózik a cégvezetés a további tárgyalásoktól. A sztrájk soha nem cél, de egy olyan – igen hatásos – eszköz, amit nem félünk használni.

Polgár Tóth Tamás

Debrecen vezetésével is partneri viszonyra törekednek?

Igen, törekszünk rá. Egyelőre kicsit lassú a párbeszéd, ez részben a pandémiának is következménye.

Önök szerint a városvezetés gazdaságpolitikája inkább a munkások vagy a tőke érdekeit szolgálja?

Sajnos ki kell mondanunk, hogy ez inkább a tőke érdekét képviseli. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy szerveződjünk.

Vasas Szakszervezet

Milyen kapcsolatot ápolnak a Debrecenben jelenlévő ellenzéki pártokkal?

Fontos leszögezni, hogy a szakszervezet pártoktól független, de nem vonhatjuk ki magunkat a politikából, az ott meghozott döntések nagy hatással vannak a munkakörülményekre és az érdekvédelem lehetőségeire is. Muszáj valamennyire belefolynunk, mert az emberek érdekeit a politikával szemben is képviselni kell. Vannak megkereséseink a pártok részéről, van párbeszéd, de függetlenek vagyunk tőlük. Mi csak ügyek mentén tudjuk elképzelni az együttműködést, de ez kötelességünk is, ha így elő tudjuk mozdítani a tagjaink gazdasági vagy szociális helyzetét. Egy közös cél lebeg a szemünk előtt: tartassuk be a törvényeket, változtassuk meg a munkavállalók számára hátrányos jogszabályokat, és természetesen növeljük a dolgozók megbecsülését a munkahelyeken.

Vasas Szakszervezet

Mi a Vasas Szakszervezet és általában a magyarországi szakszervezetek dolga a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban. Van-e bármilyen feladatuk ezügyben?

Naivitás azt gondolni, hogy elég négyévente elmenni szavazni, és ezzel változik meg az életünk. Az elmúlt harminc év mást mutat. Ha erős érdekképviseleteket hoznak létre az emberek, napi szinten kiállnak magukért, és ez sok helyen egyszerre megtörténik, alulról szerveződve jelentős hatást tudnak kifejteni.

Ez fontosabb, mint az, hogy éppen melyik kormány van hatalmon?

Azt gondolom, hogy igen. Visszatérve az eredeti kérdésre, természetesen mi mindig biztatjuk tagjainkat arra, hogy szavazzanak, mert a jövőjük nyilván függ a választástól. Az már az egyén dolga, hogy kire szavaz, kitől várja, hogy olyan törvényeket hoz, amelyek majd számára jobb helyzetet teremtenek a munkahelyen. Nekünk az a fontos, hogy a munkahelyeken megvédjük a kollégáinkat, képviseljük az érdekeiket a multikkal szemben. Azt is el kell mondanunk, hogy mi soha nem az aktuális kormány ellen vagyunk, hanem a kormány rossz intézkedései ellen, amelyek rosszul érintették a munkavállalókat és a családjaikat.

Mit kellene tennie a Vasas Szakszervezetnek ahhoz, hogy több munkavállaló csatlakozzon önökhöz?

Ehhez némi szemléletváltásra van szükség mind a szervezet, mind az emberek részéről. A szájról szájra történő információcsere már nem aktuális, haladni kell a korral. Meg kell jelennünk a közösségi médiában, tervezzük a különböző fesztiválokon és más rendezvényeken való részvételt. Minden lehetőséget szeretnénk kihasználni, ahol meg tudjuk mutatni, miért jöttünk létre, miért harcolunk, és ahol rávilágíthatunk azokra a problémákra, amelyek foglalkoztatják a dolgozókat. Van még hová fejlődnünk, próbáljuk megújítani az arculatunkat, fontos a fiatalokat is megszólítanunk. Ezért is mentünk ki a Campus Fesztivál civil falujába, ahol pozitív megerősítést kaptunk a résztvevőktől.

Vasas Szakszervezet

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.