fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

Senki sem köteles a szabadságán rendelkezésre állni – Levelet írt a PDSZ a kormánynak az iskolai oltások megszervezése miatt

A szakszervezet a honlapján arra kéri a pedagógusokat, ha a feletteseik munkára köteleznék őket, kérjenek tőlük írásbeli nyilatkozatot arról, hogy a feladatot munkaidőben végzik el.
MTI/Komka Péter

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) július 28-án levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, jogellenesnek tartják ugyanis, hogy a kormány az intézményekre hárította az augusztus végi iskolai oltások megszervezését.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke szerint nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök által bejelentett, a 12-18 éves gyermekek szülei által igényelhető, augusztus 30-31-i oltási kampányt nem lehet a pedagógusok bevonása nélkül megszervezni. A PDSZ felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a munkavállaló nem köteles a szabadsága idején rendelkezésre állni, naponta olvasgatni az e-mailjeit. A szakszervezet szerint az intézményvezetőket megoldhatatlan feladattal szembesítették, mert a pedagógusok a következő hetekben a szabadságukat töltik. A PDSZ felhívja továbbá Orbán, Kásler és Palkovics figyelmét, hogy utólag ki kell adni a munkavállaló részére azokat a szabadságnapokat, amikor őket munkára kötelezték.

A szakszervezet értelmezése szerint egyébként a Munka törvénykönyve nem is teszi lehetővé a munkavállalók szabadságról való visszarendelését, mert az oltásról szóló értesítés nem számít kivételesen fontos gazdasági érdeknek, vagy az oktatási intézmény működését közvetlenül és súlyosan érintő indoknak.

A szakszervezet leszögezi: fontosnak tartják a 12 éven felüli gyermekek oltását, amennyiben azt a szüleik engedélyezik, azonban elvárják, hogy ennek megszervezését ne a pedagógusokra hárítsák, „akik eddig is erejükön felül, életüket és egészségüket veszélyeztetve teljesítették vállalt hívatásukból fakadó feladataikat” – olvasható Komjáthy Anna levelében.

Nem leszel népszerű, de balek sem

A PDSZ a Ne dolgozz ingyen! címet viselő honlapján részletesen kifejti az intézményvezetőknek kiküldött kormányzati utasításokkal kapcsolatos álláspontját, valamint felhívják a pedagógusok figyelmét: egyáltalán nem kötelesek reagálni az oltások megszervezésével kapcsolatban kapott e-mailekre, ha valaki mégis reagál, vagy közvetlen módon keresi meg a felettese, a vonatkozó jogszabályra hivatkozva írásos nyilatkozatot kell kérnie arról, hogy a feladat elvégzése munkaidőnek számít. „Valószínűleg nem leszel túl népszerű, de balek sem, akire mindent rá lehet lőcsölni. És ha elég sokan érvényesítik a jogaikat, akkor előbb-utóbb a döntéshozók is kénytelenek lesznek betartani a jogszabályokat” – írja a PDSZ.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.