„Boldognak és Simonkának is ezért van ekkora arca?” – A minisztérium sem árulja el, miért nincs börtönben Veres Margit

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nem érti, miért fél a Fidesz az európai uniós ügyészségtől, ha úgysem megy börtönbe, akit elítélnek.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Július 26-án írtunk arról, hogy Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő hiába kérte, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem adott neki tájékoztatást arról, kapott-e Áder Jánostól kegyelmet Veres Margit (független), Balmazújváros Fidesz és MSZP által támogatott volt polgármestere, Tiba István (Fidesz) korábbi jegyzője, akit 2018-ban korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bíróság, és aki ennek ellenére a mai napig nem vonult börtönbe.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Hadházy a Köztársasági Elnöki Hivataltól adatvédelmi okokból konkrétan azt kérdezte, 2018. január 1. óta hány polgármester és volt polgármester adott be kegyelmi kérvényt, ezek közül hány esetben hozott Áder János kegyelmi vagy elutasító döntést, illetve van-e folyamatban ilyen eljárás. Áder hivatala Hadházynak azt válaszolta, hogy csak a kegyelmi kérvények számáról adnak statisztikai adatszolgáltatást, ezt pedig az Igazságügyi Miniszter honlapján lehet megtekinteni.

A független országgyűlési képviselő augusztus 1-én arról tett közzé bejegyzést, hogy hiába érdeklődött, az Igazságügyi Minisztérium sem árulja el, mi történik Veres Margit ügyével: Völner Pál államtitkár írásbeli válasza szerint a minisztérium nem rendelkezik információval arról, hogy az elítéltek mikor kezdik meg büntetésük végrehajtását, illetve kijelentette, hogy az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő joga miatt nem adhatnak felvilágosítást egyedi ügyekben.

Hadházy egyébként nemcsak arra volt kíváncsi, hogyan lehetséges, hogy Veres Margit 3 év után még mindig szabadlábon van, hanem arra is, mennyiben feleltethető meg a jogállamisági kritériumoknak, hogy egy 3 éve jogerősen elítélt személy elkerülheti a büntetését.

„Nem tudom, a Fidesz miért fél úgy az EU Ügyészségtől. Ahogy Veres ügyét intézik, ha valakit el is ítélnek, úgysem menne börtönbe. Ezek szerint Boldognak és Simonkának is ezért van ekkora arca?” – írta az eset kapcsán Hadházy.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.