Nem engedtek a 21-ből? – Megszűnt Hajdúdorog orvosi ügyelete

Csige Tamás korábbi szocialista polgármester nem érti, hogyan lehetséges ez azok után, hogy Győrfi Pál mentőszóvivő nemrég még 22 ellátópontról nyilatkozott, eggyel többről, mint amennyi az előzetes tervekben szerepelt. A képviselő-testület leszavazta az erre vonatkozó előterjesztést, mégis az OMSZ-hez került az ügyeleti ellátás. Horváth Zoltán fideszes polgármester többszöri megkeresésünk ellenére nem válaszolt a kérdéseinkre.

Június 30-án írtunk arról, hogy másnaptól, július 1-től az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) veszi át a Hajdú-Bihar megyei orvosi ügyeleti ellátást. A tervek hátrányosan érintették Hajdúdorogot, ugyanis az OMSZ által készített prezentáció szerint megszüntették volna a város saját ellátópontját, az ügyeletet Hajdúnánásról látták volna el. Ez különösen annak fényében tűnt meglepőnek, hogy közben szatellit ellátópontot kapott a Hajdúdorognál sokkal alacsonyabb lélekszámú Sárrétudvari község, amelynek korábbi polgármestere Bodó Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Kovács László

Győrfi Pál 22 telephelyről nyilatkozott

A fejleményekkel kapcsolatos elégedetlenségéről közösségi oldalán kezdettől fogva hangot adott Csige Tamás (független) önkormányzati képviselő, Hajdúdorog volt MSZP-s polgármestere. A politikus június végén a Debrecinerrel azt közölte: Horváth Zoltán (Fidesz), a település 2019-ben megválasztott polgármestere nem tájékoztatta a lakosságot az ügyeleti ellátás sorsát illetően. Csige július 13-án Győrfi Pál mentőszóvivő egyik nyilatkozata után – amelyben a korábbi tervekben szereplő 21 ügyeleti telephely helyett 22-ről számolt be – a közösségi oldalán azt írta, volt értelme a tiltakozásnak, mert úgy tűnik, mégis megmarad a hajdúdorogi orvosi ügyelet.

Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Ehhez képest – ahogy az Csige július 29-i bejegyzéséből kiderül – Horváth Zoltán polgármester július 30-ra rendkívüli képviselő-testületi ülést írt ki az ellátás OMSZ-nek történő átadásáról, az előterjesztésből pedig kiderült, hogy a mentőszolgálat nem tud szatellit pontot létrehozni Hajdúdorogon, csak Hajdúnánásról biztosítanák a város orvosi ügyeletét. A polgármester előterjesztése alapján a képviselők két határozati javaslat közül dönthettek: elfogadhatták vagy elutasíthatták a javaslatot.

Leszavazták, mégis az OMSZ-hez került

Horváth Zoltán július 30-án este a személyes Facebook-üzenőfalán adta a település lakóinak tudomására, hogy a képviselő-testület 6 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elutasította az OMSZ ellátási rendszeréhez történő csatlakozást, annak ellenére, hogy az ülésen jelenlévő hajdúdorogi háziorvosok jelezték: mától, augusztus 2-től nem vállalják az ügyelet ellátását. A polgármester azzal kapcsolatban semmit nem közölt, hogy a továbbiakban hogyan fogják megszervezni a város orvosi ügyeletét. Ezzel kapcsolatban e-mailben érdeklődtünk Horváth Zoltánnál, aki nem reagált a levelünkre. A mai napon telefonon kerestük a polgármestert, a hivatalától azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy rendkívül elfoglalt, ezért egyelőre nem tud válaszolni a kérdéseinkre.

Augusztus 2-án délután Hajdúdorog hivatalos Facebook-oldalán a következőről tájékoztatták a város lakóit: „2021. augusztus 2-án 16 órától a Hajdúböszörményi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának határozata értelmében az orvosi ügyeleti feladatokat ideiglenesen az Országos Mentőszolgálat hajdúnánási telephelyéről látja el.” Azzal kapcsolatban, hogy az „ideiglenesen” mégis milyen hosszú időszakot jelent, semmilyen információt nem közölt a városvezetés.

A politika úgy döntött, hogy Hajdúdorognak nem jár

Az üggyel kapcsolatban telefonon értük el Csige Tamás független képviselőt, aki a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a háziorvosok feladatellátási szerződése szerint kötelező lett volna közreműködniük az orvosi ügyelet ellátásában, ezért szerinte érthetetlenek a fejlemények. Úgy fogalmazott, Horváth Zoltán polgármester felelős a helyzet kialakulásáért, ugyanis nem tett meg mindent azért, hogy Hajdúdorogon szatellit ellátási pontot hozzanak létre. „Valamiért a politika úgy döntött, hogy Hajdúdorognak nem jár” – mondta Csige.

A volt polgármester értesülései szerint egyébként komoly emberhiányban szenved az OMSZ, más megyékből is toborozzák az ügyeleti rendszerben résztvevő személyeket, ez is szerepet játszhatott abban, hogy nem vállalták a szatellit ellátási pont fenntartását. Csige érthetetlennek nevezte, hogy Győrfi Pál 22 ellátópontról szóló nyilatkozata után Hajdúdorogon nem tudnak állomást fenntartani. „Még egy falut bevettek valahonnan? A városokban mindenhol meg van oldva, csak Hajdúdorogon nem” – mondta a képviselő a Debrecinernek.

A 22 ellátópontra vonatkozó nyilatkozata miatt levelet írtunk Győrfi Pál mentőszóvivőnek, azonban július 30-a óta nem reagált a megkeresésünkre. Amennyiben változik a helyzet, cikkünket frissítjük.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.