Jelentős fölénnyel nyert a Fidesz Hajdú-Bihar megye legtöbb városában

Nyíradonyban tízszer annyi szavazatot szerzett a Fidesz, mint a második helyre befutó DK. Majdnem mindenhol Gyurcsány Ferenc pártja lett a legerősebb ellenzéki párt. A vasárnapi eredmények alapján az önkormányzati választáson sok helyen teljes összefogással is esélytelennek tűnik jelenleg az ellenzék.

Május 26-án az európai parlamenti választáson a Fidesz gyakorlatilag letarolta Hajdú-Bihar megyét. A debreceni eredményekkel korábban már foglalkoztunk, a kistelepülések adataival pedig később fogunk. Ebben a cikkben azt vesszük górcső alá, hogy a vasárnapi voksolás után milyen politikai kép rajzolódik ki a városokban.

Minden város narancssárgába öltözött

Az első és legfontosabb adat: minden településen a Fidesz-KDNP nyerte a választást, méghozzá mindenhol a szavazatok többségét megszerezve. Nyíradonyban a választópolgárok egészen elképesztő 73,49 százalékos arányban tették le szavazataikat a kormánypártok mellett, amelyek ezzel több mint tízszer olyan jól szerepeltek, mint a második helyre befutó DK (7,24 százalék). A Fidesz a megye további tíz városában is 60 százalék fölötti eredményt ért el.

Hajdú-Bihar városainak EP-választási eredményei

Nagyot ment a DK, átlagon felül végzett a Mi Hazánk

Hajdúdorogon az MSZP-P, Kabán a Jobbik lett a második legerősebb párt, minden más településen a DK foglalta el ezt a helyet. Gyurcsány Ferenc pártja Polgáron teljesített a legjobban (22,02 százalék), a Jobbik Püspökladányban (11,9 százalék), az MSZP pedig nem meglepő módon Hajdúdorogon (17,91 százalék). Utóbbiban nagy szerepe lehetett Csige Tamás szocialista polgármester személyének, a többi városban ugyanis a pártja sehol sem ért el kétszámjegyű eredményt. A Momentum a Hajdúszoboszlón megszerzett 8 százaléknak örülhet, bár ezzel is az országos átlag alatt szerepeltek, ami jól mutatja, hogy Debrecenen kívül még van dolguk az építkezéssel. Az MKKP sok helyen 2 százalék fölötti eredményt ért el, míg az LMP erre csak Hajdúböszörményben volt képes. A zöldeket Tiszacsegén meglepetésre még az a Munkáspárt is megelőzte, amely egyik településen sem érte el az egy százalékot.

Toroczkai László szélsőjobboldali pártja, a Mi Hazánk a városok valamivel több mint a felében az országos átlag feletti arányban zsebelt be szavazatokat. Kabán voltak a legerősebbek, ott a választók 4,55 százaléka döntött mellettük, így könnyen lehet, hogy hamarosan tényezőkké válnak a kabai közéletben.

Majdnem mindenhol nehéz helyzetben van az ellenzék

Nyíradonyban a 87 éves Kujbus Janos is részt vett a vasárnapi szavazáson - a fotó forrása Tasó László országgyűlési képviselő Facebook-oldala

Érdemes megvizsgálni az eredményeket az önkormányzati választást megelőző ellenzéki tárgyalások tükrében is. Mivel a Mi Hazánk és a Munkáspárt az országban sehol nem vesz részt az egyezkedésekben, ezért az ő számaikat nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk a matekozásnál. Ha ezek után összeadjuk a DK, a Jobbik, az MSZP, a Momentum, az LMP és az MKKP voksait, azt kapjuk, hogy mindössze két Hajdú-Bihar megyei városban, Polgáron és Tégláson 10 százalék alatti a Fidesz fölénye. Ha addig egészen radikálisan meg nem változnak az erőviszonyok, akkor Polgáron a DK-s Tóth József nek, Tégláson pedig a független (és legutóbb ellenjelölt nélkül induló) Czibere Bélá nak van esélye újrázni a polgármesteri tisztségben. Itt lehet nagyobb tétje az önkormányzati képviselőjelöltekkel kapcsolatos, pártok közötti egyeztetéseknek is.

Ha minden így marad, a többi településen simán nyer a Fidesz ősszel, több helyen pedig egészen elképesztő arányú kormánypárti győzelem van kilátásban. Hajdúsámsonban, Hajdúhadházon, Derecskén, Nyíradonyban, Létavértesen, Kabán, Komádiban, Vámospércsen és Biharkeresztesen ugyanis jelenleg több mint 30 százalékkal vezet a Fidesz az összeadott ellenzéki voksokkal szemben. Ha addig gyökeresen nem változik meg a helyzet, akkor még független, helyben beágyazott és ismert jelölteknek sem fog teremni sok babér ezekben a városokban.

Persze mindehhez hozzá kell tenni azt, hogy a Fidesz az egész tavaszi kampányt a migrációellenességre építette fel, így elképzelhető, hogy más pártok szimpatizánsaitól is jócskán kapott szavazatokat. Ezek pedig ősszel, a helyi ügyekről szóló önkormányzati választáson már más pártok jelöltjeit és a helyben elismert független politikusokat is erősíthetik.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.