Pusztulnak a Debreceni Egyetem tiszafái, mert kánikulában sem állítják le a téren található szökőkutat

Egy debreceni kertész magas törzsű fák ültetését javasolja a helyükre.
Megfőnek a déli napsütésben
Koppányi Szabolcs

Csaknem két évvel ezelőtt írtunk először a debreceni Egyetem téren található szökőkutat övező tiszafákról, amelyek hajtásai rendszeresen megégnek a nyári napsütésben őket érő vízpára és a magas UV-B sugárzás miatt. Juszel László, a debreceni Florex Kertcentrum ügyvezetője akkor érdeklődésünkre arról tájékoztatott minket, hogy a probléma minden évben megismétlődhet mindaddig, amíg a nyári kánikulában 11 és 16 óra között üzemeltetik a Debreceni Egyetem főépülete előtti szökőkutat.

Hozzá hasonlóan Tokaji Ferencné, a Tokaji Kertészet ügyvezetője is azt közölte a Debrecinerrel, hogy a tiszafákra lerakódott pára ilyenkor annyira fel tud forrósodni, hogy szabályosan megfő a növény. „A déli 30-35 fokban nagyon ártalmas a vízpára. Ezért szoktuk a locsolást otthon is reggel vagy este elvégezni” – magyarázta a jelenséget még 2019-ben.

Koppányi Szabolcs

Azóta eltelt két év, az egyetem téri tiszafák pedig nemhogy regenerálódtak volna, hanem fotóink tanulsága alapján már meg is kopaszodtak azokon a részeiken, ahol rendszeresen éri őket a szökőkút vize – a tér egyik legismertebb látványosságát ugyanis a legnagyobb kánikulában sem állítják le.

Ismét megkérdeztük a jelenségről Juszel Lászlót, aki a Debrecinert arról tájékoztatta: csak arra tud gondolni, hogy a szökőkút erősen vegyszerezett vizének a növénnyel való érintkezése okozza a problémát. „Ez tartósan, hosszútávon égést és pusztulást jelent azoknak az ágaknak” – jelentette ki a Florex Kertcentrum ügyvezetője, aki magas törzsű fák ültetését javasolja a kúpalakú tiszafák helyett.

Koppányi Szabolcs

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.