fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

3 év csúszással, a „Zöld város” program részeként kapott térkőháromszöget a debreceni Újkert – „Ücsörgő” a neve

A pingpongasztalokat pingpongasztalokra cserélik, fákat is ígérnek a térkőre.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

2018. február 15-én, Debrecen azévi költségvetésének ismertetésekor jelentette be Barcsa Lajos (Fidesz), a város egyik alpolgármestere, hogy az úgynevezett Új Főnix Terv részeként 3,5 milliárd forint értékben elindítják a „Zöld város” programot, amelynek keretein belül már 2018-ban elindul „Az Újkert gazdaságélénkítő környezeti megújítása” címet viselő projekt.

2021. augusztus 8.
Polgár Tóth Tamás

Az alpolgármester akkor azt mondta, hogy a beruházás még 2018-ban meg is valósulhat. Az önkormányzati honlap ismertetése szerint a pályázat a következő elemeket tartalmazta: játszótér felújítása és fejlesztése, valamint új játszótér kialakítása; kutyafuttató fejlesztése; kosárpálya felújítása, új kondipark telepítése; új parkolóhelyek kialakítása; új KRESZ-pálya kialakítása; csapások burkolása, néhány utcabútor telepítése; zöldfelületek növelése. Hogy az új parkolóhelyek kialakítása hogyan került be egy zöld programba, inkább ne is firtassuk, már csak azért se, mert az újkerti program nem indult el 2018-ban.

2019 elején aztán ismét Barcsa Lajos jelentette be az akkori költségvetés ismertetésekor, hogy 11 városrészben, összesen 6 milliárd forint értékben fogják végrehajtani a Zöld város programot, 6 városrészben pedig már abban az évben elindulnak a fejlesztések. Ezek egyikeként említette az Újkertet, amellyel kapcsolatban – az önkormányzati honlap beszámolója szerint – az alábbi tervet vázolta fel Barcsa:

„Az Újkertben lévő zöldterületek, sportpályák és játszóterek 653 millió forintos uniós támogatás mellett újulhatnak meg. Ha a kivitelezői közbeszerzési eljárás sikeresen ér véget idén nyáron, majd az év második felében indulhat el a munka. A Doberdó-Görgey tömbben megújul a sportpálya, játszótér, a Nagydombnál streetballpálya, kispályás futballpálya, valamint egy tenisz-, tollaslabda pálya (sic!) jön létre. Ebben a városrészben is lesznek térfigyelő kamerák például a Böszörményi út – Vezér út csomópontjában, a Böszörményi út – Füredi út kereszteződésében, a Doberdó utca 3. és a Jerikó utca 4. szám előtti játszótéren” – olvasható a debrecen.hu-n.

debrecen.hu

Az újkerti program azonban valamiért továbbra sem akart elindulni. 2019. szeptember 24-én, az önkormányzati választási kampány hajrájában egy sajtótájékoztatón tudtuk feltenni a kérdést Papp László (Fidesz) polgármesternek: miért csúszik a beruházás? Papp László akkor a válaszában arról beszélt, „2018-ra, 2019-re rendkívüli mértékben összetorlódtak a kivitelezések”, azt, hogy miért nem sikerült a fejlesztéseket legalább 2019-ben befejezni, a polgármester azzal magyarázta, hogy a tervezéshez képest időközben jelentősen, mintegy 200 millió forinttal drágult meg a projekt, év végére pedig nem tudták már ezt a többletforrást előteremteni. Papp úgy fogalmazott: „most fogjuk újra elindítani a közbeszerzést, hogy a kifizetések majd a következő évet terheljék”. A következő évben aztán jött a pandémia, a beruházás pedig tovább csúszott.

Polgár Tóth Tamás

Idén, az első bejelentéshez képest több mint 3 évvel később, március 19-én jelentette be Papp, hogy az Újkertben is elindult a Zöld város program megvalósítása. Az önkormányzati honlap közölte a látványterveket is, ezek alapján a Thomas Mann utca és a Lehel utca által határolt Nagydombnál egy háromszög alakú, kis híján egy kispályás focipályányi területen három pingpongasztallal ellátott „ücsörgőt” alakítanak ki. Információink szerint egyébként ezen a helyen már a beruházás előtt is pingpongasztalok voltak, ezeket azonban elbontották innen.

Polgár Tóth Tamás

Aki elsétál az érintett területre, láthatja, hogy az „ücsörgő” alapjával már elkészült a beruházó: egy szürke térkőháromszög határolja azt a leaszfaltozott téglalapot, amely az egyik látványterv szerint röplabdapálya lesz, míg egy másik szerint teniszezni fognak rajta. Itt érdemes felidézni a 2019-es alpolgármesteri bejelentést: „a Nagydombnál streetballpálya, kispályás futballpálya, valamint egy tenisz-, tollaslabda pálya (sic!) jön létre”. Mivel a közzétett terveken tollaslabdapálya egyáltalán nem szerepel, elképzelhető, hogy a röplabdapályaként feltüntetett fejlesztés valójában egy tenisz- és tollaslabdapálya lesz. A látványtervek kapcsán további érdekesség, hogy a térkővel borított területre fát is ígértek.

debrecen.hu

A legfrissebb ígéretek szerint a teljes újkerti projekt 2022 elejére fejeződik be, egyes elemeit azonban már valamivel hamarabb átadhatják.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.