„Kiálts Debrecen!” címmel kéttucatnyi érdeklődő előtt tartottak homofób demonstrációt – vélhetően a Fidesz kezdeményezésére

Felszólalt Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, Tokodi László domonkos rendi szerzetes és Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Könyvtár igazgatója is. Eseményként a közösségi hálón nem hirdették a rendezvényt, amelynek a – megyei napilap szerinti – főszervezője a facebookos profilja alapján Rogán Antal propagandaminisztériumában dolgozik. - A kormány a napokban korlátozta azoknak a kulturális termékeknek a forgalmazását, amelyekben megjelenik a homoszexualitás.
Facebook

A rendőrségnél előre bejelentett demonstrációknak, szóljanak azok bármilyen témáról, legyenek azok kormánypártiak vagy ellenzékiek, van néhány közös, rendszeresen megfigyelhető sajátosságuk. Ilyenek a protestálók által feltartott transzparensek, a beszédek vagy az, hogy a rendezvény végét a szervezők tudatják a résztvevőkkel. Ilyen közös ismertetőjele a bejelentett tüntetéseknek az is, hogy meghirdetik őket – hiszen a szervezők általában azt szeretnék, ha minél többen kiállnának a számukra fontos ügy mellett. A legpraktikusabban ezt online formában lehet megtenni, a demonstrációknak például rendszerint szokott lenni Facebook-eseménye. Ennek nem volt. Pusztán egy kisfelbontású digitális szórólappal találkoztunk néhány személy közösségi oldalán, ám ezen nem szerepel, hogy a „gyermekeinkért az isten szerinti családokért” meghirdetett demonstrációnak ki vagy mi a szervezője.

Facebook
Facebook

Debrecenben tegnap, augusztus 9-én egy olyan demonstráción vett részt – a fotók tanúsági szerint – kéttucatnyi ember, amelyről a Debreciner szerkesztősége előzetesen nem szerzett tudomást, ezért arról tudósítani nem tudtunk. A „Kiálts Debrecen!” című, a homofób elemeket is tartalmazó törvény és a kormány melegellenes kampánya mellett kiálló tüntetésről csak az önkormányzati médiaként működő Dehír/DTV és a kormányközeli Haon/Napló beszámolói alapján, valamint az egyik felszólaló, Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése, illetve a debreceni Fidesz nyilvános közlése nyomán tudunk beszámolni. (Megemlítendő, hogy a kormány és a Jobbik által az Országgyűlésben elfogadott, gyermekvédelemre hivatkozó törvény elleni június 20-i debreceni tiltakozásról egyik említett sajtótermék sem adott írt.)

A Dehir a mostani eseményről szűkszavúan, fotók közlése és a főszervezőn kívüli felszólalók nevének említése nélkül, a portált működtető önkormányzati cég szerzőként való feltüntetésével számolt be. A cikk címében és a tartalmat röviden összefoglaló leadben is „békés demonstrációnak” nevezték a rendezvényt. Az önkormányzati fenntartású hírportálnál már bővebb beszámolót adott az önkormányzati televízió esti híradója.

Facebook

A kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Haon szintén már a cikk címében kiemeli, hogy „békés demonstrációt” tartottak Debrecenben. Ebből a szövegből – illetve a Hajdú-bihari Napló mai számának első oldalán induló beszámolóból – már az is kiderült, hogy az eseményt „Kiálts Debrecen!” címmel „hirdették meg”. A mellékelt fotók alapján legfeljebb kéttucatnyian vehettek részt a demonstráción.

Facebook

Rövid kutatás segítségével megtudható, hogy a transzparenst tartó fiataloknak legalább egy része biztosan a Fidelitas aktivistája (éppen a Fidesz ifjúsági szervezetének videójából derül ki, hogy egyikük Dobrev Klára (DK) debreceni fórumán is tartott fel táblát).

Facebook

De feltűnik az egyik fotón Komolay Szabolcs (Fidesz) önkormányzati képviselő is, a debreceni önkormányzat oktatási intézmények közötti kapcsolatokért felelős tanácsnoka, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke, korábban alpolgármester.

Facebook

A Haon cikke szerint a tüntetésen Pósán László mellett Buzás Lajos főszervező, Tokodi László domonkos rendi szerzetes és Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója szólalt fel. Illetve Kiss Fruzsina, a Fidelitas szóvivője és Család-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi kabinetjének a vezetője, akit a megyei KESMA-online nem említ.
„Az abnormalitásnak gátat kell szabni. Lassan már ott tartunk, hogy kötelezővé akarnak tenni olyan dolgokat, amelyek alapvetően ellentétesek az ember biológiai természetével” – idézi a lap Pósánt, aki szerint a fél világ Magyarországot támadja, ezért a kormány a lehető legdemokratikusabb eszközzel élt, amikor népszavazást kezdeményezett a témában.

Facebook

Habár Pósán a közösségi médiás bejegyzésében azt írja, a demonstrációt civilek szervezték, érdemes megjegyezni, hogy a Haon szerinti főszervező, Buzás Lajos a Facebook-profiljában nyilvánosan elérhető adatként tüntette fel, hogy 2017 óta a Rogán Antal által vezetett, a kormányzati propagandáért is felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda dolgozója. Buzás egyébként a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke. A személyes profilja mellett Facebook-oldallal is rendelkezik, ám a demonstráción való részvételre történő felhívást itt sem tett közzé, ahogy az egyesületének honlapján sem hirdette az eseményt. Buzás – aki maga is állami gondozottként nőtt fel – a homofób tüntetésen hangsúlyozta: az állami gondozásban lévő gyerekek fejét és lelkét szerinte megzavarja, ha „hirtelen kapnak két apukát vagy anyukát”, és különösen ezért kell megvédeni „az Isten szándéka szerinti családokat”, amelyben csak férfi és nő kapcsolata létezik.

Korlátozták azoknak a kulturális termékeknek a forgalmazását, amelyekben megjelenik a homoszexualitás

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Fidesz–KDNP, a Jobbik és néhány független parlamenti képviselő szavazataival június 15-én fogadta el a parlament azt a törvényt, amely a gyermekvédelemre hivatkozva tiltja, hogy 18 éven aluliak számára olyan tartalmat tegyenek elérhetővé, amely „a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. A kormány azóta sem adott magyarázatot arra, hogy mit ért a homoszexualitás népszerűsítése alatt, augusztus 6-án azonban megjelent a Magyar Közlönyben egy végrehajtási rendelet, amely szerint többek között a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő terméket (így például könyveket) nem lehet árusítani „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt hely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül”.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.