„Becsaptak bennünket” – 18 tanár állt fel a hajdúszoboszlói általános iskolából, miután konfliktusba kerültek az új igazgatóval

Egyikük a Debrecinernek arról beszélt, hogy minden releváns testülettől segítséget kértek, mégsem történt érdemi változás, ezért döntöttek a távozás mellett. Kelemen Gabriella intézményvezető állítja: neki senki sem jelezte, hogy problémája lenne a stílusával és a munkamódszereivel. A volt igazgató már korábban elhagyta az iskolát, elmondása szerint a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség a váltás előtt még azt ígérte, a tantestület saját tagjai közül választhat új vezetőt.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Augusztus 4-én jelent meg a közösségi médiában az a bejegyzés, amelyben a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 18 pedagógusa – a tanári kar majdnem fele – jelentette be az intézménytől való távozását. A közlemény szerint az érintettek többsége 20-35 éve tanított az iskolában. A távozó oktatók között számos angoltanár, matematikatanár és több testneveléstanár neve olvasható.

A szülők és az iskola dolgozóinak szavazását követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. május 28-án döntött arról, hogy 72 év után visszaadja az intézményt a református gyülekezetnek.

Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Dede Tamás

„Fenyeget, megaláz, megszégyenít”

Több pedagógust is megkerestünk, de az oktatók többsége egy titoktartási szerződésre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni nekünk. Egy érintett a neve elhallgatását kérve azonban beszámolt a kollektív távozás okairól.

Elmondása szerint sokan lelki meggyőződésből, míg más kollégák azért támogatták az iskolaátvételt, mert az egyházi iskolákat az állam diákonként nagyobb összeggel támogatja. Akkorra már nagyon rossz állapotba került az iskola épülete, így egyedül a fenntartóváltásban láttak lehetőséget arra, hogy minőségi helyszínen taníthassák a gyerekeket. A váltást a tanári kar több mint 80 százaléka szavazta meg, az oktatók később pedig igyekeztek a szülőket is meggyőzni arról, hogy érdemes beleegyezni a fenntartóváltásba. Forrásunk szerint a fenntartóváltást előkészítő Czető Norbert református lelkipásztor, az új fenntartó Hajdúszoboszlói Református Egyházközség vezetője a pedagógusoknak azt ígérte: szeretetteljes légkörben, nyugalomban végezhetik majd a munkájukat.

Dede Tamás

A Debrecinernek nyilatkozó oktató elmondása szerint a fenntartóváltással érkező új intézményvezetőt, Kelemen Gabriellát örömmel fogadták, azonban hamar azt tapasztalták, hogy a munkamódszerei meglehetősen problémásak: a dolgozókat úgy próbálja motiválni, hogy „nem dicsér, hanem fenyeget, megaláz, megszégyenít”. A nevelő elmondása alapján a stílusával, vezetői attitűdjével a pedagógusok nem tudtak azonosulni, a véleményüket pedig nem vette figyelembe. A dolgozók emiatt megpróbáltak segítséget kérni a konfliktus feloldásához, 17-en keresték meg Czető Norbertet, akinek írásbeli visszajelzéseket is adtak az igazgatóval kapcsolatban. A megkeresés ellenére azonban nem történt érdemi változás az ügyben, ezért a püspökség segítségét kérték, akik ugyan meghallgatták a pedagógusokat, de ők továbbra sem tapasztaltak változásokat. Végül a presbiterekhez fordultak, újfent eredmény nélkül. A pedagógus elmondása szerint ez vezetett végül a kollektív távozáshoz. „Minden utat, amit lehet, bejártunk, és senki nem segített” – fogalmazott.

Értesüléseink szerint habár ez volt a tanári kar és a szülők döntése mögött az egyik legfőbb motiváció, a fenntartóváltás óta eltelt időben nem kezdődött meg az iskola épületének felújítása.

Az igazgató állítja: neki senki sem jelezte, hogy problémája lenne

Augusztus 5-én, az ügy kirobbanásának másnapján telefonon sikerült elérnünk Kelemen Gabriella intézményvezetőt, aki a Debrecinernek elmondta, nem pontos a nyilvánosságra került névsor a távozó pedagógusokról, ugyanis több olyan személy neve is szerepel rajta, akik még nem nyújtották be a felmondásukat, és nem kérték a szerződésük kölcsönös megegyezéssel történő megszüntetését sem. Ugyanakkor azt is megjegyezte: az előzmények ismeretében arra számít, hogy a listán szereplő nevelők mindegyike megteszi ezt a lépést.

Dede Tamás

Természetesen megkérdeztük Kelemen Gabriellát a munkamódszereit és stílusát ért kritikákkal kapcsolatban is. Az igazgató állítja: egyáltalán nem történtek olyan szituációk, ahol fenyegetett, megalázott vagy megszégyenített volna egy alkalmazottat, így ezeket a vádakat nem is kommentálja. Kelemen elmondta: a távozó pedagógusok egyetlen alkalommal sem szembesítették azzal, hogy problémájuk lenne a stílusával. „Együtt dolgoztunk tíz hónapig ezekkel az emberekkel, és ez nem történt meg” – jelentette ki.

Mivel több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, hogy Kelemen Gabriella hasonló okok miatt távozott a korábbi iskolái éléről, mint amelyek miatt a mostani konfliktus kipattant, megkérdeztük az intézményvezetőt, vannak-e alapjai ennek az információnak. Az intézményvezető elmondása szerint nincs tudomása arról, hogy korábbi munkahelyein kritizálták volna a munkamódszereit és a stílusát, de úgy véli, az értesüléseink beleillenek abba a hamis képbe, amelyet – állítása szerint – a távozó kollégái festettek róla. Kelemen azt mondta, részben azért terjeszthetnek róla rosszindulatú pletykákat, mert a távozók közül többen is korábban sikertelenül pályáztak az intézményvezetői pozícióra.

Az igazgató úgy látja, egyetlen személy áll az őt ért kritikák mögött. „Olyan módszeresen felépített ez a Facebook-bejegyzés, a korábbi cikk, a tegnapi cikk, ma ön is megkeres, más sajtó is megkeresett ezzel kapcsolatban. Nem lehet véletlen, hogy erre az időpontra összpontosul minden” – vélte Kelemen Gabriella. Az elmondása szerint egy tanév előkészítése rengeteg odafigyelést és precizitást igényel, a maradók pedig éppen ezen dolgoznak, miközben a távozók botrányt keltenek. Kijelentette, nem ad hitelt nevüket elhallgatva nyilatkozó pedagógusoknak. „Az, hogy ők a homályba, a ködbe burkolóznak, számomra minősíti őket” – mondta, hozzátéve, hogy intézményvezetőként ő helyettük azokra koncentrál, akik ott maradtak, hogy felépítsenek egy református iskolát.

Dede Tamás

Kelemen Gabriella állítása, miszerint egyetlen pedagógus sem jelezte neki, hogy problémája lenne a stílusával és munkamódszereivel, abból a szempontból mindenképpen meglepő, hogy a Népszava már június 25-én, több mint egy hónappal a mostani távozások előtt írt arról, hogy több tanár is felmondana a vezetés és a tantestület néhány tagja között zajló belső konfliktusok miatt – igaz, az intézményvezetőt név szerint nem említették a cikkben.

A nekünk nyilatkozó szülő megdöbbent a távozásokon

Szerettünk volna megtudni, hogy mit gondolnak a történtekről a Gönczy Pál Református Általános Iskolába járó gyerekek szülei, ezért felhívásokat tettünk közzé több, hajdúszoboszlói lakosokat tömörítő Facebook-csoportban. Mindössze egy szülő döntött úgy, hogy nyilatkozik a kérdésben, ő név nélkül közölte a véleményét. A Debrecinernek arról írt, hogy megdöbbent a csoportos távozáson, a gyermekének mindkét tanítónője, valamint a testneveléstanára is elhagyta az iskolát. A történtekért az intézményvezetőt okolja, akivel kapcsolatban korábban már szerzett rossz tapasztalatokat. A nekünk nyilatkozó szülő hibának tartja, hogy annak idején megszavazták a fenntartóváltást, és sajnálja, hogy már nem a korábbi igazgató, Fekésházy Tibor vezeti az iskolát. „Vele lehetett normális munkakörülményeket teremteni, tiszteletben tartotta a kollégáit, és a gyerekek is nagyon szerették” – közölte a neve elhallgatását kérő szülő.

Megszegték az ígéretüket?

Fekésházy Tiborral 2020 júliusában készített interjút a Hajdúszoboszlói Televízió. Ebben a leköszönő igazgató arról beszélt, hogy Czető Norbert lelkész vezetésével egy 21. századi iskola jöhet létre a városban, a fenntartóváltástól egy, a saját vezetői időszakához hasonló újabb ugrást, minőségi váltást vár, továbbá azt is elmondta: „rendkívül büszkén fogok a nevelői szobában helyet foglalni”.

Fekésházy azóta már nem tanít az iskolában, telefonon érdeklődtünk tőle, hogy mi változott a bő egy évvel ezelőtti nyilatkozata óta. „Becsaptak bennünket” – mondta a volt igazgató, akinek az elmondása alapján a tanári kar és a szülők fenntartóváltásról szóló szavazása után egy hirtelen hangnemváltás történt az egyházközség részéről. Fekésházy a Debrecinernek elmondta, előzetesen ígéretet kaptak arra, hogy a tantestület a saját tagjai közül választhat új igazgatót, az egyházmegye mégis Kelemen Gabriellát nevezte ki. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem vesz már részt korábbi terveinek megfelelően a nevelői testület munkájában, Fekésházy úgy fogalmazott: „önként, de nem saját elhatározásomból álltam fel”. A korábbi intézményvezető most Nádudvaron tanít, hamarosan nyugdíjba megy.

Megkérdeztük Fekésházytól, hogy mi a véleménye a mostani csoportos távozásról, de azt mondta, a saját részéről lezártnak tekinti a múltat, és habár van véleménye a történtekről, a saját lelki békéjének érdekében erről nem nyilatkozik.

Az egyházkerület szerint a szakmai működés biztosított

A Tiszántúli Református Egyházkerület honlapja 2020. augusztus 25-én, az átállás utáni első tanév előtt néhány nappal jelentetett meg egy interjút Czető Norbert lelkésszel, az iskolát fenntartó Hajdúszoboszlói Református Egyházközség vezetőjével. Ebben a váltással kapcsolatos tanári vagy szülői aggodalmakról Czető azt mondta: „mindent megteszünk, hogy ezek az alaptalan félelmek mielőbb megnyugvássá, büszke érzéssé nemesedjenek”. Többek között erről a kijelentéséről, valamint az egyházközségnek a konfliktus kezelésében játszott szerepéről, az intézmény épületének felújítására vonatkozó ígéretükről és a 18 pedagógus távozásával járó esetleges nehézségekről is szerettük volna megkérdezni Czető Norbertet, aki jelenleg szabadságon van, ígérete szerint augusztus 16. után válaszol a megkeresésünkre.

Az RTL Híradónak augusztus 6-án az egyházközség azt nyilatkozta, a fluktuáció természetes folyamat egy fenntartóváltás esetén, a távozó kollégák helyére pedig idejében elkezdtek új pedagógusokat keresni, 6 tanítót és 12 tanárt már találtak is. „Ez a létszám az iskolában ellátandó óratömeget és struktúrát, tehát a szakmai működést biztosítja.”

Megkérdeztük a hajdúszoboszlói állami közoktatási intézményeket fenntartó Berettyóújfalui Tankerületi Központot, hogy készülnek-e arra az eshetőségre, ha a pedagógusok tömeges távozása miatt a szülők egy része ősztől másik iskolába íratná a gyermekét, de a nekik küldött leveleinkre semmilyen módon nem reagáltak.

Frissítés – Belső vizsgálatot folytatott a fenntartó

Nem sokkal cikkünk megjelenését követően továbbította szerkesztőségünknek Kiss László (Momentum) Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselő azt a levelet, amelyben Kelemen Gabriella intézményvezető válaszolt a politikus egyházkerületnek küldött kérdéseire. Ebben Kiss többek között afelől érdeklődött, hogy indított-e belső vizsgálatot a fenntartó, hogy választ és felelőst találjanak a tanárok távozására. „Mivel ez a rágalmazási folyamat minden konkrét tény nélkül hónapok óta tart, igen, a fenntartó lefolytatta a vizsgálatot május-június hónapban” – írta az igazgató. Kelemen Gabriella arra a kérdésre, hogy miért várja el az intézmény a dolgozóitól az iskolai döntésekre vonatkozó titoktartást, azt válaszolta, hogy természetes az elvárásuk azok felé, akiknek bennfentes információk jutottak a tudomásukra a munkakörükből adódóan.

A levele végén Kelemen Gabriella megjegyzi: „a mai napig egyetlen pedagógus távozása sem realizálódott”, egész nyáron ők fizetik az iskolától felálló munkavállalókat.

A fenntartó által lefolytatott belső vizsgálat eredményével kapcsolatban újabb kérdést tettünk fel a Hajdúszoboszlói Református Egyházkerületnek. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Dede Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.