fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

Újabb 10 milliárd forintot tesz a magyar állam a debreceni BMW-projektbe

Nagyrészt útépítésekre kell a többletforrás.
Ki gépen száll fölébe…
Google Map

Az augusztus 11-i Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely értelmében a korábban elrendelt állami támogatásokon felül útépítésre idén további 6,79 milliárd, 2022-ben pedig további 3,07 milliárd forintot, egy 100 hektáros terület (kizárásos alapon a beszállítói park) távközlési alépítményének kialakítására pedig 111 millió forint, tehát összesen 9,97 milliárd forint többlettámogatást ad az állam a debreceni BMW-gyár és a beszállítók helyszínéül szolgáló Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztéseire.

Barcsa Lajos, Debrecen gazdasági alpolgármestere a napokban ott szelfizett
Facebook

A kormányhatározat mellékleteként közölt táblázat szerint a legtöbb extra forrást igénylő beruházás az iparterület és Nagymacs közötti kétszer egysávos út kialakítása (3,5 milliárd forint), ezt követi a beszállítói park feltáró útjának építése (3,07 milliárd forint), valamint az iparterület és az M35 autópálya Debrecen-Józsa csomópontja közötti kétszer egysávos út kialakítása (3,03 milliárd forint). A másik két projektelem, az FGSZ vezetékszakasz kiváltása (254 millió forint) és a távközlési alépítmény létrehozása (ahogy fentebb írtuk, 111 millió forint) ezekhez képest marginális többlettámogatást igényel.

magyarkozlony.hu

A debreceni BMW-gyárral és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kialakításával kapcsolatban szinte hónapról hónapra derül ki, hogy valami miatt újabb és újabb állami többletforrást kell biztosítani a projekthez. Legutóbb június 8-án a Napi.hu vette észre, hogy 165 millió forinttal drágult a majdani gyár villamos energiával történő ellátása.

A vagyonkezelőn keresztül kap többlettámogatást a debreceni repülőtér

A kormány már 2020. november 24-én döntött a debreceni repülőtér 365 millió forintos támogatásáról a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében, a jelek szerint azonban ez a kifizetés eddig nem történt meg, mivel egy mostani határozatban módosították az eredeti döntést. Bekerült a szövegbe, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek kell megkapnia ezt az összeget, és nem a 2020-as, hanem a 2021-es költségvetés terhére.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.