A debreceni városvédők elnöke is sajnálja, hogy zárva tartják a Nagytemplom melletti üvegpiramist

Karácsonyi György sem tudja, miért nem tekinthetők meg a Verestemplom maradványai. Szerencsére van még néhány 19. század előtt épült látnivaló Debrecenben azok számára, akiket érdekel a város épített öröksége.
A belváros egyik idegenforgalmi látványossága lehetne, ha nem tartaná zárva a városvezetés
NT

Legutóbb július 29-én írtunk arról a debreceni Nagytemplom mellett található üveggúláról, amelyet valamilyen érthetetlen okból rövidebb-hosszabb megszakításokkal, de évek óta zárva tart a város önkormányzata. A piramis alatt a valaha ott állt, a 17. derekán épített Verestorony maradványai, valamint a hozzá tartozó kiállítás látható.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Megkérdeztük Karácsonyi Györgyöt, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökét, hogy mi a véleménye a bezárt kiállításról. „Természetesen sajnálatosnak tartom a zárva tartást, utána fogok járni, van-e nyomós indoka” – válaszolta a városvédő civil.

Továbbra is lakattal zárják, de annyi változást sikerült elérni, hogy legalább kitakarították onnan a bedobált szemét sokaságát – tehát itt a bizonyítéka annak, hogy megtalálták a lakat kulcsát (A fotó 2021. augusztus 11-én készült)
NT

Azzal kapcsolatban is érdeklődtünk Karácsonyitól, hogy milyen 19. század előtti épületeket tudna a figyelmébe ajánlani azoknak a debrecenieknek és az ide látogató turistáknak, akik érdeklődnek a város épített öröksége iránt. Az egyesület elnöke szerint Debrecen Wikipédia-szócikke említ néhány látványosságot, azokon túl pedig az alábbi (Harangi Attila építészmérnök által kigyűjtött) épületeket említette:

Széchenyi utca 6. (1690) – ma Régi Posta étterem
Piac utca 29. (1700) – ma Belga étterem
Piac utca 39. (1700) – a Rickl-háznál a Lábasház – ma olasz étterem
Kistemplom (1726, 1876-ban átépítették Skalnitzky Antal tervei alapján)
Szent Anna székesegyház (1746, a mai homlokzata és a tornyok 1834-ben készültek el)
Péterfia utca 28. (1770) – cívisház, egykori városgazdaház, kaszárnya, ma Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és a Debreceni Irodalom Háza
Széchenyi utca 4. (1770) – lelkészlak, ma egyházi bölcsőde
Széchenyi utca 10. (1770) – Simonffy-ház, ma üzlet
Római katolikus temetőkápolna a Vágóhíd utca mentén (1774) – Ez utóbbival kapcsolatban Karácsonyi György azt is elmondta, hogy nem lehet oda bemenni.

A Nagytemplom melletti üveggúla zárva tartása miatt már többször is kerestük Puskás István kulturális és Széles Diána (Fidesz) turizmussal is foglalkozó alpolgármestert, de eddig még egyikük sem reagált a nekik küldött leveleinkre.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.